reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwas foliowy a folian

Mami27

Zaciekawiona BB
Kobietki!
Jestem w 5tc i biore prenatal. Zaczelam zaglebiac sie w temat i juz nie wiem jakie wit powinnam przyjmowac. Jedni pisza zeby kupic jakis czysty folian, inni kwas...jak to jest u Was i co polecacie?
Czy prenatal jest ok? Bralam go juz przed ciaza.
Jakie inne wit brac?

reklama
Jak dla mnie jest ok. W prenatalu kwas foliowy jest. Ja bralam na poczatku sam folik, a od 13 tyg prenatal duo biore.

Mój lekarz mówi ze nie ma znaczenia jakiej firmy witaminy bierzesz jeśli nie jesteś chora, dobrze się odżywiasz, nie jesteś jakaś wychudzona. Tymbardziej ze teraz jest dostęp do swiezych owoców i warzyw. Nie daj się naciągnąć w aptece na najdroższe, niekiedy 50zl kosztuje opakowania- takie za kilkanaście złotych tez będzie bardzo dobre. Wszystko z rozsądkiem

w pierwszym trymestrze wystarczy sam kwas foliowy i zbilansowana dieta. tutaj o różnicach między kwasem foliowym, a folianem:
Link do: Kwas foliowy czy folian – jakie są różnice?

witaminy od drugiego trymestru i tu rzeczywiście b. pomocny jest blog pana tabletki wspomniany wyżej :) można się zdziwić jak mało preparatów dla kobiet w ciąży zawiera potrzebne witaminy w odpowiedniej dawce...

reklama
Kwas foliowy jest w mama dha premium, oprócz tego zdrowe kwasy tłuszczowe i wit. D, wszystko co potrzeba żeby dzidziuś się zdrowo odżywiał :)

Do góry