reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kulinaria

Sałatka włoska z suszonymi pomidorami :-). Nic skomplikowanego, a w najgorszym razie może robić za obiad ;-).

Gotuje makaron kokardki (dziś akurat miałam penne, trudno sie mówi, makaron to makaron :p), schladzam go, dodaje pokrojone w kostkę suszone pomidory, pocięte oliwki czarne lub zielone, zmiazdzone ząbki czosnku, bazylie i zalewam wszystko oliwa ze słoika z pomidorami. Nie podaję Wam dokładnych proporcji składników, bo zależą one od ilości makaronu. Ja sporo pomidorów, oliwek i czosnku, bo tak lubię ;-).
 
reklama
Owoce pod kruszonką
Składniki:
• ½ kg śliwek
• 2 łyżki cukru
• 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Na kruszonkę:
• 50 g cukru brązowego
• 100 g płatków owsianych
• 50 g miękkiego masła
• 3 łyżki płatków migdałowych lub posiekanych migdałów/orzechów
• wg uznania – mielone goździki, mielony kardamon, esencja waniliowa
Rozgrzej piekarnik do temp. 170 stopni. Śliwki umyj, usuń pestki. Ułóż na dnie
żaroodpornego naczynia, wymieszaj z cukrem i skrobią. Jeśli chcesz, dodaj odrobinę
zmielonych goździków lub inne przyprawy. Składniki na kruszonkę połącz, aby utworzyły
się grudki. Posyp kruszonką owoce, wstaw naczynie do piekarnika i zapiekaj przez ok.
20-25 min., aż powierzchnia nieco się zrumieni. Ten deser możesz przyrządzić także z
innych owoców – jabłek, gruszek, wiśni, malin, borówek amerykańskich, rabarbaru, jeżyn
etc. – jak podpowiada Ci fantazja. Jeśli nie boisz się dodatkowych kalorii, możesz podać
go z łyżką gęstej śmietany lub lodami waniliowymi. Jeśli wolisz deser mniej słodki,
możesz nie dodawać cukru do owoców i zredukować jego ilość w kruszonce.
 
Sernik bez sera
CIASTO:
3 szkl mąki
½ szkl cukru pudru
¾ kostki margaryny
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
Zagnieść ciasto. ¼ cista schłodzić w zamrażalniku. Resztę wyłożyć na blachę.
MASA:
5 białek
1 szkl cukru
2 budynie śmietankowe
3,5 śmietany 18% (u mnie zawsze Krasnystaw)
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać budynie ciągle mieszając. Dodawać po łyżce śmietany(prosto z lodówki) i dalej mieszać. Całość miksować jeszcze 5 min. Na surowe ciasto wylać masę. Schłodzoną ciasto zetrzeć na wierzch. Piec 40-45min w temp 180 st.
 
Marela dzięki. Ciasto wypróbowane :) Pycha choć prawdziwego sernika nie zastąpi. No nic jak będę się wybierać do Polski to zażyczę sobie u mamy :)

Kuklaki teraz pora na Twoje. Ale najpierw muszę się wybrać do sklepu po truskawki :)
 
Margo ciesze sie;) a na prawdziwy polski sernik tez mam przepis super. Robie go od niedawna bo to przepis tesciowej ale juz tylko jego. I kilka osob wyprobowalo przepis i twierdza ze lepszego nie jedli.

A swoja droga ja jestem jakas dziwna bo nabial uwielbiam a za sernikami nie przepadam. A ten bez sera mi posmakowal bo jest taki puszysty;).
 
Do góry