reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Który to tydzień?

Mamfasolki92

Zaciekawiona BB
Witam.

To moja pierwsza ciąża, w którą nadal nie mogę uwierzyć, bo lekarze mówili, że będzie ciężko. Mam niedoczynność tarczycy, insulinooprnosc, podejrzenie PCOS.. No, ale do rzeczy, ostatnia miesiączkę miałam 5 sierpnia i zrobiłam w minionym tygodniu badanie beta hcg i wyszło, że jestem w 5tc, a będąc u lekarza stwierdził, że to 2tc i gdybym przyszła dzień wcześniej to nic by nie widzial. Więc sama nie wiem który to właściwie tydzień. Którego terminu się trzymać i dlaczego aż taka rozbieżność?

reklama
Liczac z ostatniej miesiączki to 10,4 tydzień. Ale ze słów lekarza wynika ze to wcześniejsza ciąża, prawdopodobnie zaszłaś później niż myślisz. Z daty miesiączki wychodź poród na 12 maja przy cyklach 28 dniowych.

Czyli musisz uzbroić się w cierpliwość i poczekać do następnej wizyty i usg.

Liczac z ostatniej miesiączki to 10,4 tydzień. Ale ze słów lekarza wynika ze to wcześniejsza ciąża, prawdopodobnie zaszłaś później niż myślisz. Z daty miesiączki wychodź poród na 12 maja przy cyklach 28 dniowych.

Czyli musisz uzbroić się w cierpliwość i poczekać do następnej wizyty i usg.
Czyli jest możliwe by wystąpiła owulacji bez miesiączki? Chyba, że cykl z sierpnia mi się tak przesunął... Jutro idę do lekarza może powie mi coś madrzejszego niż ostatnio :)

W przyrodzie wszystko jest możliwe.
Na usg lekarz jest wstanie określić dzień poczęcia z dokładnością -+5 dni.
Ja np. nie pamiętałam ostatniej miesiączki i urodziłam dzień po terminie z usg.

reklama
Przy tak wczesnej ciąży bardzo trudno jest się zorientować który to tydzień. Teoretycznie na tą chwilę trzymamy się terminu wyliczanego z ostatniej miesiączki ale tutaj rozbieżność jest spora: 10 tydz (wg miesiączki) a 2 tydz (wg. jednego z lekarzy).

Biorąc pod uwagę tak wiele różnych czynników, które opisujesz, nie ma sensu na tą chwile tutaj na forum wróżyć z kart. Myślę, że wszystko się wyjaśni na najbliższej wizycie u lekarza. Pamiętaj, że termin porodu i tak jest przybliżony (za poród o czasie uznaje się poród w 38-42 tygodniu ciąży), każdy rozwija się we własnym tempie. Trzymam kciuki za Was!

Do góry