reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny help ! W piątek punkcja, lekarz mnie zapisał, zażartował że może zdążymy się zobaczyć na sali i tyle. Czytam teraz o przygotowaniu, leki to wiem, że mam być na czco to wiem , ale znalazłam gdzieś info, że nie rekomenduje się mycia zębów, żadnych kremików na twarzy etc. Plus żeby wziąc dresy ? Napiszcie mi proszę jak się przygotować żeby przeżyć jak najlepiej ? No i gdzie wenflon do znieczulenia ? W dłoń ?

reklama
ja mam teraz leki na ta moja depresję, póki jeszcze mogłam to brałam, czytalam że one obniżają poziom tsh... A brałam najniższa dawkę ... Nigdy wcześniej nie miałam problemów z tarczyca. Zawsze wyniki były idealne wręcz... Pierwszy raz mi się to zdążyło... 😔
A jakie to leki ktore obnizaja tsh ? Jaki skladnik?

A jakie to leki ktore obnizaja tsh ? Jaki skladnik?
Z tego co wyczytałam to antydepresanty odnizaja... Niby ja mam jakieś delikatne ale kto wie... W poniedziałek się okaże myślę że to od nich bo nigdy nie miałam z tym problemu... No zobaczymy, czas pokaże na razie się tym nie stresuje... Gorzej jeśli chodzi o to czy zdążę ze stymulacja do marca.... 😔

Dziewczyny help ! W piątek punkcja, lekarz mnie zapisał, zażartował że może zdążymy się zobaczyć na sali i tyle. Czytam teraz o przygotowaniu, leki to wiem, że mam być na czco to wiem , ale znalazłam gdzieś info, że nie rekomenduje się mycia zębów, żadnych kremików na twarzy etc. Plus żeby wziąc dresy ? Napiszcie mi proszę jak się przygotować żeby przeżyć jak najlepiej ? No i gdzie wenflon do znieczulenia ? W dłoń ?
z tym myciem zębów to lekkie nadużycie, nie można żuć gumy przed punkcją, ja musiałam zdjąć całą biżuterię a o dresach czy o czymkolwiek na przebranie pierwszy raz słyszę, ja poleżałam trochę i przebrałam się normalnie w swoje ubrania, to tylko 15 minutowa narkoza, nie 6 godzinna :p

z tym myciem zębów to lekkie nadużycie, nie można żuć gumy przed punkcją, ja musiałam zdjąć całą biżuterię a o dresach czy o czymkolwiek na przebranie pierwszy raz słyszę, ja poleżałam trochę i przebrałam się normalnie w swoje ubrania, to tylko 15 minutowa narkoza, nie 6 godzinna :p
a wenflon miałam w żyle łokciowej, nic a nic nie czułam jak się wbijali

Kochana bylam w tej klinice u tego lekarza wiec juz Ci pisze.Nie bierz nic!Tam bedzie do przebranua taka jednorazowa sukienka,bedziesz mogla miec stanik i skarpety.Najpirrw pojdziesz do lekarza on Ci poeie co i jak-jesli chodzi o zarodki.Pozniej wraz z mezem pojdzuecie do poloznej ktora wszystko wam wyjasni.Welfron w prawa reke daja.Ja przy pierwszej punkcji rzeczywiscie nue doczekalam lekarza bo bylam tak zestresowana ze dali mi glupiego jasia kspke wczesniej-bulo duprr😁
Pozniej przewoza Cie do sali gdzie czekalas na zabieg i tam dochodzisz do siebie.Jak dojdziesz to przebierasz sie i idziesz do lekarza.Ot wszystko.
Zeby mylam,krem nakladalam.

To zależy, czy masz cykl mrożony czy na świeżo (bo na świeżo to po punkcji są gigantyczne wartości) ja w 3 dpt miałam ok. 15 i mi dołożyli końskie dawki prolutexu na chwile i zwiększyli luteine, podnieśli do 28 w 6 dpt, a potem było 21 w 10dpt. Generalnie podobno najlepiej jak jest w okolicach 20 na początku. No ale co klinika to pewnie swoje zwyczaje, ale jak to @Netiaskitchen uważa :"progesteronu nigdy za wiele...;)".
@kaapo ano tak właśnie. Na niewiele rzeczy masz wpływ przy in vitro. Akurat na poziom proga masz. Myślę, że warto z tego skorzystać. I fakt, bezpieczny poziom proga po transferze wg niejednej kliniki to ok 20. Jak miałaś mniej, to przy kolejnym podejściu warto zbadać i docisnąć. Wtedy dajesz zarodkowi optymalne warunki.

reklama
Ja jak pamiętam przed punkcja nie mogłam jeść ani pić 6 godzin wcześniej, żeby normalnie umyłam, ba nawet się pomalowałam 🙈 przyjechałam do kliniki z badaniami które zrobiłam chyba dzień albo 2 wcześniej i udałam się do lekarza, usłyszałam że transfer niestety nie będzie w tym cyklu, podpisałam jeszcze jakaś zgodę i udałam się do innego pokoju. Tam położna sprawdziła mnie z dowodu po czym kazala się przebrać w "sukienkę" następnie weszłam na salę gdzie wybrałam sobie łóżko i czekałam na położna aż założy welflon ( z żyłę łokciowa) następnie dostałam kroplówkę (nie pamiętam z czym) i gdy lekarz już mógł udałam. Sie do drugiego pokoju gdzie musiałam położyć się na łóżko, przedstawić embriologa i dalszej części nie pamiętam. Obudziłam się na sali w której wcześniej czekałam. I tak zaczeli nas poziomować. Po około 2 godzinach mogłam wstać ubrać się i iść do lekarza. Wcześniej zawołałam męża na górę i musiałam się napić czy aby napewno wszystko jest ok. Lekarz powiedział ile komórek pobrali i (akurat w mojej sytuacji było tak ze wszystkie zostały od razu zapłodnione) następnie udałam się do domu. Z tym ze drogi powrotniej kompletnie nie pamiętam... Pamiętam tylko że pod domem zapytałam męża czy mogę iść na boso bo nie dam rady w butach 🙈

Do góry