reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
2019-03-29 Vinszka IV weryfikacja + USG
2019-03-30 Marzycielka7 wizyta przed punkcją
2019-03-31 Kingul podglądanie maluszka ❤
2019-04-01 pini88 beta
2019-04-03 lafantynka termin porodu
2019-04-03 Megi1985@ podglądanie maluszka ❤
2019-04-08 Dzoannna monitoring cyklu przed transferem
2019-04-10 ilmenau termin porodu
2019-04-10 Kingul II prenatalne ❤
2019-04-10 dżoasia podglądanie maluszków❤
2019-04-11 Kokoszka33 II prenatalne ❤
2019-04-15 Mieciu85 termin porodu
2019-04-23 dżoasia II prenatalne ❤❤
2019-04-25 Justyska13 kolejne badania przed stymulacja i wizyta w klinice
2019-05-28 Megi1985@ termin porodu
2019-05-28 Ela86 termin porodu
2019-05-29 goffa13 powrót po drugiego maluszka
2019-05-31 annemarie termin porodu
2019-06-11 Never give up termin porodu
2019-07-03 Beata 4 termin porodu
2019-07-14 sssurykatka termin porodu
2019-07-14 Biedroneczka83 termin porodu
2019-08-11 Dgd termin porodu
2019-08-15 Majaaa termin porodu
2019-08-28 Kokoszka33 termin porodu
2019-08-29 Kingul termin porodu
2019-08-31 dżoasia termin porodu

dziewczyny sprawdzcie daty czy się zgadza bo przed chwilką wszystkie daty były kwietniowe
Moje podglądanie maluszka 01.04 a nie 31.03 :))

Dziekuje [emoji847][emoji10]
A chociaż wszystko przebiega w miłej atmosferze czy tak idzie hurtem jedna po drugiej ?
@Marzycielka7, w ubiegłą sobotę miałam punkcję w Vitrolive, atmosfera naprawdę fajna, pielęgniarki ciągle uśmiechnięte, dowcipne, pomocne. Anestezjolog też pocieszny. Zaskoczona tylko byłam, że ani punkcji ani transferu nie robił mi mój lekarz prowadzący, tylko dwóch różnych lekarzy.

Czasem chyba tak po prostu jest. Ja w kazdej ciazy tak mialam, z tym ze 2x skutkiem bylo poronienie, teraz na szczescie maluchy daly rade :)
Dzielna Kobietka jesteś :*
Ja jak zobaczyłazobaczyłam krew, to poczulam jak mi goraco i zimno zarazem. No i rozbeczalam się mając w głowie najgorszy scenariusz..

Dzień dobry szanownym Paniom,
Nie wiem czy to dobre miejsce na taki post, jeśli złe to proszę o przeniesienie do jakiegoś odpowiedniego tematu. Do rzeczy :
Staramy się z żoną o potomstwo z tym że mieliśmy mizerne skutki...Nie będę opowiadał całej historii bo nie o to chodzi. Zdecydowaliśmy się na in vitro ponieważ nie było już innej dla nas opcji. Punkcja przyniosła nam 15 komórek z czego 8 ładnych i dorodnych jak to dr określił. Komórki poddano zapłodnieniu i uzyskalismy 6 zarodków.
Pani która z nami rozmawiała powiedziała że mamy ładne blastocysty 6AA, moje drogie powiedzcie nam proszę czy to znaczy że mamy duże szanse na powodzenie ? Żona pyta czy da się jakoś ocenić jakiej płci mogą być dzieciaczki ? No i najważniejsze czy jeśli mamy blastki 6AA to czy na transfer dawać 2 zarodki bo chyba jest spore prawdopodobieństwo że mogą być bliźniaki,prawda?
To nie jest takie proste:-) Ogółem zarodki jak na 5 dobę rewelacja jak na 6 dobę tez rewelacja. Pytanie ile macie lat- bo to znacząco wpływa na skuteczność IVF i jaki jest problem. Jeżeli czynnik męski wchodzi w grę podałabym jeden. Jeżeli wiek wysoki i czynnik damski podałabym dwa. Większe jest wtedy prawdopodobieństwo wad genetycznych ( powyżej 35-36l)
Edit: ogółem jeżeli nie macie 36l to ryzyko ciąży mnogiej jest ok50%
Współczynnik implantacji bardO wysoki. Jednak morfologia zarodka nawet najpiękniejszego nie gwarantuje ze jest zdrowy. No i rzadko ze się spotyka takie embrionywiec prawdopodobieństwo ciąży ok.70 % ale to zależy od wieku, chorób...A co do płci były dane (nie wiem czy aktualne nadal) ze najszybsze embriony to chłopcy. A te wolniejsze to dziewczynki. Jednak to już mogło się zmienić.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny mam złe przeczucia znowu to samo w nocy budzę się cała mokra od potu. Skurcze mam silne jak na okres. Mam złe przeczucia że ten 7 transfer nie będzie happy endem.
Jejku jestem aż tak beznadziejnym przypadkiem ...
A to dopiero 6dpt

Ostatnia edycja:
reklama
Slonce ma tu male znaczenie. Zbadaj sobie poziom. Znam przypadek niedoboru, wiec ofkors duze dawki poszly w ruch i potrm okazalo sie, ze witamina sie tak przyswajala, ze bardzo szybko wyniki ppszybowaly w gore i gdyby nie badanie wykonane przypadkiem to bylby naprawde duzy problem, bo zsczynaly sie robic juz zlogi w nerkach.
Słońce ma do wit D to, że sprzyja syntezie, ale nadmiar promieni UV powoduje rozkład już powstałej witaminy, więc to trochę samoregulujacy się mechanizm. Przypadki hiperwitaminozy D ( a w konsekwencji hiperkalcemii i możliwości kamicy nerkowej) opisywano praktycznie tylko w wyniku sztuczneg przyjmowania ogromnych dawek typu 40 tys jednostek/dobę. Były pojedyncze zgłoszenia przypadków, gdzie te powikłania wystąpiły przy przyjmowaniu mniekszych dawek (do 5 tys/dobę) ale zawsze one szły w parze z chorobą układową u pacjenta (czyli potencjalnym uszkodzeniem kłębuszków nerkowych).
Dzień dobry szanownym Paniom,
Nie wiem czy to dobre miejsce na taki post, jeśli złe to proszę o przeniesienie do jakiegoś odpowiedniego tematu. Do rzeczy :
Staramy się z żoną o potomstwo z tym że mieliśmy mizerne skutki...Nie będę opowiadał całej historii bo nie o to chodzi. Zdecydowaliśmy się na in vitro ponieważ nie było już innej dla nas opcji. Punkcja przyniosła nam 15 komórek z czego 8 ładnych i dorodnych jak to dr określił. Komórki poddano zapłodnieniu i uzyskalismy 6 zarodków.
Pani która z nami rozmawiała powiedziała że mamy ładne blastocysty 6AA, moje drogie powiedzcie nam proszę czy to znaczy że mamy duże szanse na powodzenie ? Żona pyta czy da się jakoś ocenić jakiej płci mogą być dzieciaczki ? No i najważniejsze czy jeśli mamy blastki 6AA to czy na transfer dawać 2 zarodki bo chyba jest spore prawdopodobieństwo że mogą być bliźniaki,prawda?
Hej. Gratulacje, bardzo ładne zarodki, ale jak już ktoś napisał wyżej, nie gwarantuje to pełnego sukcesu. Jeśli to wasze pierwsze ivf to.w mojej klinice rekomendują.podawanie 1 zarodka.
Płci nie da się.na tym etapie ustalić.bez genetycznego badania zarodka (które jest b drogie i jest małe.ryzyko uszkodzenia zarodka).

Ostatnia edycja:
Do góry