reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Jakbym miała wszystko wypisać od Smoleńska przez TK, sądy, media, ukryte podwyżki o których mało kto wie, wolność mediów (oglądałaś w ostatnich miesiącach Wiadomości) itd. to bym musiała cały dzień pisać. Przepraszam nie obrażając nikogo ale na ich propagandę rodem z PRL w stylu 500 plus, nowe mieszkania czy domowe leki powyżej 70 lat tylko naiwni się nabierają.
Zostanę tylko przy tym co nas dotyczy. Zabrali refundację. Spoko wszystkie które tu jesteśmy jak widać na razie dajemy radę pożyczamy od krewnych, z banku itd a ile jest takich którym odebali ostatnią nadzieję przez to. No i pamiętajmy że dla nich jesteśmy morderczyniami i my i lekarze bo do nich nie dociera że nikt naszych kochanych kropków nie zabija.

To nie takie proste. W ten sposób to żadnej choroby nie powinno się leczyć u osób wierzących, żadnej operacji, żadnego ratowania po wypadku bo tata wola Boga. A przeszczepy? Pamiętacie jakie zabobony były że to wbrew boskiemu prawu szczególnie serca i co? Bóg daje nam wiedzę i daje natchnienie ludziom by rozwijali medycynę i pomagali innym. Ja wierzę w Boga i wiem że nie ma nic przeciwko mojej walce in vitro o dzieciątko i wierzę że mi pomoże. Proszę go o to z całego serca. Wierzę że jest dobry a to czego wszystkie chcemy jest dobre.
No i tego nie kumam...lekarz ratuje życie a pacjent dziekuje Bogu...

Napisane na LG-H815 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
A wiara ma to że jeśli ktoś wierzy w Boga,to wierzy że on daje życie..."bądź wola Twoja"
Skoro Bóg dziecka nie chce dac...
Widocznie ma w tym jakiś plan...

No tak wyglada logika osób wierzących...

Gdym była wierzaca i pokladala wiarę w plan Boży i inne takie to naprawdę nie wiem jak to można pogodzić z ivf...

Ale ja wierzaca nie jestem. To nie Bóg daje dzieci i decyduje kto będzie a kto nie w ciąży.
Tylko "natura". A skoro można jej pomoc nauką i medycyną to super.

Zjednej strony masz racje ale z drugiej pszeszczepy, transfuzje i inne cuda medycyny tez powinny byc zakazane przez kosciol, bo przeciez taka jest wola Boga.. Ja traktuje swoja bezplosnosc jak chorobe, ktora trzeba leczyc. A do Boga juz nalezy wola czy leczenie sie uda i da nowe zycie czy nie. Samo zapodnienie in vitro nie sprawi, ze zarodek sie przyjmie i dojdzie do narodzin. Caly proces jest dla mnie planem Bozym ;)

Zniesli program invitro
Chcieli skazywac na wiezienir kobiety, ktore dokonuja aborcji (mysle, ze ten projekt jeszcse wroci)
Zmienili ustawe dotyczaca warunkow w jakich kobieta ma rodzic (przez lata walczono o nasze prawa, zebysmy mogly same decydowac co i jak ma przbiegac, a wg nowego zapisu calkowita kontrole ma lekarz)
To z takich pierwszych przychodzscych mi do glowy "dobrych zmian" uderzajacych w kobiety.

Nie wspomne o idiotycznej i bezpodstawnej reformie edukacji; ingerencji z TK, ograniczeniu wolnosci mediow (przez zakaz wstepu do sali sejmowej), podpprzadkowaniu sobie wymiaru sprawiedliwosci, etc.

Zapytalanym raczej: co dobrego ta "dobra zmiana" zrobila?!?

A co do palenia w ciazy to kompletna bzdura. Nie ma czegos takiego jak szok organzimu. Kazdy wypalony papieros szkodzi dziecku i to bardzo.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Popieram! Ten rzad nie wie co to znaczy rownouprawnienie. Poza tym mam wrazenie, ze robia wszystko, zebysmy wyszli z unii a to bardzo zaszkodzi Polsce. O zachowaniu kaczora juz nie wspomne. Takie moje zdanie.

Nie zgodzę się z Tobą!!!
masz prawo do wyrażania własnych poglądów...
Jednak moje pytanie odnośnie twojej wypowiedzi brzmi: to kto daje życie przy ivf!?
Ivf to jak pięknie powiedział dr z kliniki w której się leczę : "Nie jest zabawa w Boga. Ktoś tym steruje" ....

ET: 07.04.2017 [emoji173][emoji173][emoji173][emoji173]
Proste -życie powstaje z plemnika i komórki jajowej. Przy ivf przy pomocy lekarzy i w laboratorium.

Oczywiście że każdy ma prawo do własnych poglądów. Ty wierzysz że Bóg daje życie. Ja nie.

Moje pytanie nie jest w celu obrażenia osób wierzących tylko ciekawi mnie logika działania w tej sytuacji...
Bo zakładam że gdybym wierzyła w Boga i w naukę o nim to ja miałabym ogromny dylemat w sytuacji podjęcia decyzji o ivf...

Mam znajomych. Bardzo wierzących. Nie mogli mieć dzieci. Uznali że Bóg ma dla nich inny plan i zaadoptowali. I tutaj widzę spójność ich wiary i decyzji...

To nie Bóg decyduje o tym czy będę miała dzieci...według mnie. Ja pokladam wiarę w lekarzy i medycynę.
Może z ich pomocą się uda

Ja się tylko zastanawiam jak mozna połączyć te 2 rzeczy-wiarę i ivf...
Widać każdy potrafi sobie to jakość połączyć i wytłumaczyć..
Mimo że nie rozumiem to ok.
Nie wszyscy muszą myśleć tak samo.
Wielu z Was wiara pomaga.i super

Nie zastanawiaj się na tym, w tej wierze chodzi o sam wynik,czyli owoc miłości i to prawdziwej - jest nim dziecko... a to co propaguje koscioł (najczesciej) jest to raczej obłuda i wicskanie ciemnoty.

Podpisuje sie i ja pod tym

I nie nawidze pisu! Kaczora macierewicza i calej tej popiepszonej bandy!
PRZYNOSZA WSTYD POLSCE!

Nasz powrot do pl sie odwleka i odwleka bo czekamy az sie rzad zmieni bo to az strach co jeszcze moga wymyslec.. o ivf bie maja pojecia a spiepszyli zycie tysiaca par ktorych nie stac na prywatne leczenie a dali kase na meliny i pijakow! I tacy robia dzieci jedno za drugim zeby tylko sie nachapac za 500+
Nie rozumiem jak mozna bylo w tak krotkim czasie zniszczyc to co bylo budowane latami..

A pseudo "zamach" smolenski? No niech mi ktos normalny powie ze w to wierzy! Chyba tylko bezmuzgowcy slepo zapatrzeni w jareczka mogli w to uwierzyc.. przykre jak z ludzi robia wariatow.
Najgorsze jest to, jak zmienia się atmosfera ogólnie. Kiedyś chcieliśmy (mieliśmy aspirację), żeby być tolerancyjni. Nie mówię, że powinniśmy przyjąć do kraju każdego i dawać mu miliony (trzeba być asertywnym, w drugą stronę, też nie można przedobrzyć), ale nie opluwaliśmy ludzi, bo są inni. Nasz dzieci będą inne dla wielu ludzi, i jak tak dalej pójdzie mogą być dyskryminowane. To samo mniejszości religijne, ludzie z kręconymi włosami, noszący dużo kolczyków czy tatuaży, zbyt niscy, zbyt wysocy, czy odbiegający od "normy" w inny sposób.

Teraz każdemu byle pijaczynie wydaje się, że może krzyczeć wy ku*wy, wy c*** i jeszcze mu będą klaskać.

Chcemy być traktowani z szacunkiem - traktujmy tak innych.

Był już taki co dzielił ludzi na lepszych o gorszych. Nie skończyło się to dobrze. Ba, gdyby nie był tak zachłanny i nie zechciał całej Europy od zaraz, żadna z nas by po polsku nie mówiła, tylko cześć po rusku a część po niemiecku.

Ja zawsze mowie ze na na temat Religi i Polityki lepiej nie dyskutowac a na forum dwa tematy.Przeziez wiadomo ze kazdy ma inne zdania opinie wiec po co sie wyklucac o swoja racje.
Nikt sie nie wykłuca ... tylko każdy jak napisałaś ma swoje zdanie a np inni i w tym "Ja" je wyrażam ...;) to co myślę i jakie jest moje zdanie

reklama
no to taka kompletna bzdure uslyszala moja siostra i dwie kolezanki , od trzech roznych lekarzy. nigdy zadnego nalogu nie mialam, ale widzialam co dzialo sie z nim po natychmiastowym odstawieniu alkoholu, ledwo go odratowali, widzialam co z moim tata sie dzialo jak rzucil palenie z dnia na dziem bo dowiedzial sie o raku. wiec nie wiem czy szoku dla ofganizmu nid ma, nie mowie o stopniowym z niejszaniu tylko o natychmiastowym rzuceniu, wie nie mow mmi ze organizm ktory jest przyzwyczajony do 2 paczek dziennie nagle gdy ich nie otrzymuje to nie ma szoku. c
co do refofmy oswiaty juz zapomnialas jakie byly protesty rodzicow przy wlrowadzaniu gimnazjum, ze dzieci dodatkowo narazone na stres ze wiecej egzaminow itp. na internecie znajdz sobie wypowiedzi z tamtego okresu. wszystkie zmiany zawsze najpierw napotykaja sie na opor bo tak czlowiek jest zlozony ze boi sie nieznanego i woli gnic w tym co jest choc mu jest zle i nie dobrze niz zgodzic sie bez pfotestu na cos co moze okazac sie lepsze ale jest nieznane. i tak jest przy kzzdych zmianach w pracy, szkole, polityce itp. ja wcale nie jestem za obecnym rzadem a juz tym bardziej za poprzednich, uwazam tylko ze skoro ktos ich wybral to niech pokaza co potrafia, a za pare lat znow sa wybiry jak ludzie nie beda zadowoleni to na nich nie zaglosujam proste. co do mediow tak samo tbp jak i tvn mydla oczy wiec tu nie ma o czym pisac nawet, bo kazdy pokazuje dana sytuacje na swoja strone. zniesienie dofinansowania na in vitro , a wzielas pod uwage podniesienie podatku na zabawki, ubeania itp dla dziecie, podniesienie vat do 23 % niby na chwile, moze sumujac to wszystko i odkladajac uzbieralabys akurat na in vitro. 500 + wymaga rzeczywiscie dopracowania bo jest sporo rodzin ktore nie wykorzystuja na dzieci , ald tez jest sporo dzieci ktore maja w koncu wymarzona zabawke, ksiazki czy nowe buty do szkoly a nie po starszej siostrze czy bracie. wiec jesli na 100 przypadkow 5 zdarzy sie ze rodzice przepija to czy nie warto pomoc tym 95 ?
Jeśli ktoś stara się o dziecko,lub uprawia seks bez zabezpieczeń i wie że z tego może być dziecko to fajek nie pali.
Proste.
Siebie truj ile chcesz.
Może nie rozumiem ale tak-nie rozumiem takich kobiet...

Kiedy ta moja starajaca się koleżanka paliła i mówię jej że halo,papierosy i dziecko to oczywiście hasło-zajde to rzucę.
Zaszła. Pali nadal.
A sorry,pali po pół a zwykle piwo zastąpiła redsem...
Mam ją po główce za to pogłaskać?

Do góry