reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Szkrabek, ja takie klucie mialam czekajac na bete w pierwszej ciazy. Wynikiem jest biegajaca i rozrabiajaca cora, niech wiec to bedzie dobry znak. Mysle, ze mozesz robic bete - wynik niech bedzie super prezentem.

Kate, super wiesci. Cierpliwosci w oczekiwaniu na wizyte serduszkowa :)

Ja leze grzecznie. Wczoraj znowu lekko krwawilam ale podobno tak ma / moze byc wiec staram sie byc spokojna.

reklama
coleta ja się nie znam za bardzo na tych ciążowych sparwach...ale ten krwiak to dlaczego taki groźny? dla Ciebie czy dla dziecka?

Kate, napewno będzie widać już serduszko, jestem pewna, że wszystko będzie w porządku, ja serduszko zobaczyłam w 6t5d, dzidziuś miał już 8,5 mm, więc u Ciebie napewno będzie ono widoczne;-)
Co do clexana, to ja go biorę bo uważam to za słuszne, część lekarzy jest sprzeczna, część za. Ale ja już się naczytałam i wolę go brać, bo przecież to dawka PROFILAKTYCZNA. Ogólnie to się obraziłam na Kunickiego, jest kawałem chama, a przez to wnioskuję, że już dwa razy prosiłam o telefon, a on to zlał, a chciałam tylko wiedzieć do kiedy mam brać ten głupi estrofem. I tak sama go odstawiłam dzisiaj. Wychodzi buractwo butami. Co do witamin to biorę kwas foliowy 5 mg, femibion natal 1, kropelki D3.

calineczkaa kiedy zamknęli MZ my wróciliśmy do lekarza który nam prowadził podejście komercyjne. Pracuje tam najdłużej pracował przy otwarciu w Invimedzie, dużo by mówić, ale sam fakt że nie obsługuje MZ a tez pracuje w INVIKCIE jak reszta lekarzy. W ogóle wizyty do niego kosztują więcej niż do innych lekarzy...
Co do clexanu trzeba robic badania i kontrolować ilość płytek itp..poza tym dawka profilaktyczna czyli 0,2 tak jak mi przepisał dr Kunicki niesie większe ryzyko dla mnie i dziecka a działanie zakrzepowe to efekt placebo, więc bądź tu mądry. Z drugiej strony mój M się przekonał żeby nie brać tego clexanu, w sumei zaszłam bez niego i jak na razie ciąża jest bez clexanu (wzięłam 3 zastrzyki). Nie wiem co robić :sorry2:może powinnam iść na konsultacje do innego lekarza..

szkrabek trzymam kciuki za wysoka bete:)!!!
kate_p7 gratuluje bardzo bardzo sie ciesze:), jesli chodzi o cleaxane ja od dr.neuberga niedostałam go poniewaz niemam wskazan mimo tegoze mam mutacje w genie MTHFR , wiec poszlam do swojej ginekolog prywatnie i ona jest jak najbardziej za... dostalam dawke0,4 i jesli uda mi sie zajsc to po miesiacu mam zrobic badania wlasnie ilosc plytek czas krzepniecia itp i wtedy albo zwiekszy albo zostanie przy 0,4..... powiedziala ze ma sporo dziewczyn ktore biora te zastrzyki i jest wiekszy odsetekk ciaz ktore zostaly donoszone dokonca niz przy braku brania tych zastrzykow.... dlatego powiedziala ze warto...ja sie zdecydowalam i dzis mam 13dc i wizyte kontrolna i ustalenie dnia transferu...i odrazu po transferze wieczorem zamierzam zaczac brac cleaxane 0,4......... narazie biore witaminki na endometrium...czyli 3xwit.B6, 3xmagnez, 1xselen, 2x cynk, 3xwit.E, femibion, prevenit intensiv, 3xolej lniany,kropelki wit.D3 no i juz od dwoch miesiecy acard oczywiscie 3 dni przed punkcja odstawilam.... po transferze zostane tylko przy femibionie , acardzie , magnezie i D3..... trzymam za was wszystkie kciuki &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

dzięki dziewczyny - oby do jutra! Nie pozostaje mi nic innego jak czekać :dry:

kate_p7 - ja podczas stymulacji też przyjmowałam mnóstwo suplementów i witamin, ale po transferze lekarz kazał mi odstawić, zresztą przy pierwszej ciąży też pamiętam, że przyjmowanie czegokolwiek dodatkowego na własną rękę (choćby witamin) było nie do pomyślenia - najmniejsza rzecz może znacząco wpłynąć na ten malutki organizm, który rozwija się w pierwszym trymestrze w zastraszającym tempie. Jeżeli masz wątpliwości co do tego lekarza, to skonsultuj się z innym, ale nie bierz na własną rękę... ja przynajmniej bym tak zrobiła.

A co do krwiaków - to zależy, jeżeli krwiak się umiejscowi blisko łożyska, to łożysko się może zacząć odklejać i to jest już bardzo niebezpieczne. Jeżeli jest jakiś mały i zlokalizowany gdzieś poza łożyskiem to zwykle schodzi i po krzyku - oczywiście wymaga to atencji lekarza, leżenia i leków, ale sytuację da się w miarę szybko opanować.

coleta - no spokój jest teraz wskazany pierwszorzędnie - najważniejsze, że sytuacja opanowana:tak:. Ja miałam w 2 miesiącu i wylądowałam w szpitalu profilaktycznie pod kroplówką, ale po paru dniach byłam juz w domu i do końca ciąży nic mi z tego tytułu już nie groziło (oczywiście jakiś czasu musiałam leżeć, potem polegiwać i odpoczywać, nie dźwigać, nie przemęczać się etc.) Czego i Tobie życzę!

Hess, a Ty jak się czujesz po punkcji? Objawy hiperki są? Czy już zdążyłaś może zapomnieć, że miałaś? :-)

Kate 5tc? Jak to się liczy u nas?
Ja jutro idę do lekarza na miejscu by sprawdził czy niema jakiś krwiaczków i czy widać mojego kropka;-) a z samego rana powtórzeń badania by mieć wyniki na wizytę...

.szkrabek - już mi minęła hiperka, czuje się dobrze. Teraz tylko czekam na @. Ciekawe kiedy się pojawi. Potem będę czekać na drugą @ i na wizytę przed crio :tak:

Kate,"moj" krwiak jest podkosmowkowy i w najgorszym razie moze spowodowac odklejenie jaja plodowego i poronienie. Jesli sa male organizm zwykle sam sobie z nimi radzi, te duzo powoduja takie sensacje jak u mnie. Wazne aby lezec bo wtedy krwiak ma szanse sie wchlonac lub delikatnie oczyscic. Oby to wszystko dobrze sie skonczylo.

reklama
Madzulek tu masz kalkulator:
IVFConnections - IVF Due Date Calculator by Date of Transfer, Retrieval, Ovulation or Insemination
zaznaczasz egg retrieval i wpisujesz datę punkcji.
Trzymam kciuki za kropka, myślę że wszystko dobrze będzie bo beta ładnie przyrasta, pewnie to krwiak jak dziewczyny piszą:tak:

Hess oby dni do crio minęły jak najszybciej, czyli życzę Ci krótkich cykli:-D

szkrabek jeszcze tylko dziś i jutro beta, pamiętaj że jak nie wyjdzie jeszcze to w 10dpt jeszcze może się pokazać więc podejdź do tego spokojnie, bo beta jest strasznie stresująca i nam(mamusi i kropkowi) nie służy:-p

Do góry