reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Gotadora ja tam nie wiem ile w tym prawdy, że słuchanie serduszek szkodzi. To mi powiedział nowy doktor z Invimedu, on z Anglii przyjechał a sama wiesz jaka tam jest służba zdrowia.

reklama
Witajcie dziewczynki
Dziękuję za kciuki...już po wizycie i sama nie wiem co myśleć. Na pytanie co się tam dzieję, lekarz odparł ,że normalnie
:wściekła/y: Gonal i Menopur w tej samej dawce dziś i jutro a we wtorek kontrola i znów inny lekarz :wściekła/y: Muszę tam dzwonić jeszcze jutro rano , bo wizytę wyznaczyła mi na 20.30 a ja zastrzyki biorę o 16-tej, czyli wychodzi ,że we wtorek wezmę 5 godzin później niż zwykle, a z tego co wiem tak nie może być. Ogólnie jestem zła, jedyne co dobre to dał mi L4 bez gadania ze względu na pracę jaką wykonuję, żebym odpoczęła. Czy któraś miała taką różnicę kilku godzin?
Molla wg mnie powinnaś odstawić clexane. Maluchowi to nie powinno zaszkodzić, a wręcz jestem tego pewna.a Tobie nasili tylko krwawienie

Mollunia wypoczywaj dużo i nie martw się. Musi być dobrze!! Gwarancja na spontany wynosi 100% i tego proszę się trzymać. Wypoczywaj, wypoczywaj i jeszcze raz wypoczywaj :tak:

Gotadora już pół godziny słucham Twojego nagrania ze łzami w oczach. Ale to łzy szczęścia, to chyba najpiękniejsza melodia jaka istnieje na świecie. Nie mogę się doczekać kiedy ja usłyszę taką z wnętrza mojego brzuszka.

Dziewczyny chodziło mi o doktora wojewódzkiego ...
gotadora powiedz czy jak robiłas to badanie PGD to się troszkę balas? Ja boje się strasznie ze przepadają wszystkie zarodki i powiedzą ze maja wady genetyczne i się nie nadają do transferu. Tak sobie myśle i popadam w panikę ale wiem ze muszę to zrobić . Dziwi mnie fakt , ze za każdym razem kiedy uda mi się zajść w ciążę to tracę ja na samym początku w tym samym czasie. Myśle ze moze być to wina genetyki i ronie. Z drugiej jednak strony jak powiedzą ze wszystkie zarodki są wadliwe i my z mężem nie będziemy mieli szansy na zdrowa ciążę to będzie to jak wyrok ale zaoszczędzi czasu. Tylko co w tedy .... Chyba tylko adopcja.
Czasami sobie myśle ze to takie nie sprawiedliwe ze są na świecie kobiety dzieciobojczynie a my tak musimy cierpieć. Chyba każdy ma swój krzyż do dzigania jedni kalectwo inni alkohol inni choroby inni zdrady a my ból związany ze staraniem się o dzidzie.
A tak z innej beczki w uk przeprowadzają badania nad hormonem zwanym kisspeptyna i ma on być używany przy procedurze ivf zamiast ovitrel. Celem tego badania jest udowodnienie ze kisspeptyna działa jak ovitrel ale nie powoduje hiperstymulacji:) czas pokaże . Natomiast w drugim szpitalu trwają badania nad sukcesem utrzymania ciąży używając ten właśnie hormon zamiast progesteronu. Ciekawe jaki będzie rezultat.

molunia mam nadzieję,że się wszystko dobrze skończy!!!leż! nie wiem, jak z tymi przeciwzakrzepowymi, jak ja zaczęłam krwawic dr kazał mi odstawić Fraxiparinę.Ale inny dr się zdziwił,że nie powinno się odstawiać.Sama nie wiem....

Asia_77 - no powiem Ci, że jestem zaskoczona, że zapisali Cię na taką godz. Lekarz mi powiedział, że te zastrzyki przez cały okres trzeba brać o tej samej godz. Moim zdaniem powinnaś wymóc na nich wizytę na tyle wcześniej, żebyś o 16.00 mogła spokojnie wbić sobie zastrzyk. Mnie też chcieli tak załatwić, ale ja się nie dałam, po prostu powiedziałam, że muszą mnie zapisać na taką i taką godz., ponieważ o tej godz. mam wbić sobie zastrzyk. Dziwnym trafem jednak udało sie zapisać mnie na wizytę na tą godz., którą chciałam. Walcz, powodzenia.

Witam się w słoneczną niedziele.
Dostałam odpowiedź na moje pytanie z forum embiologicznego Novum. Pozwolę sobie wkleić.

Diagnostyka i terapia immunologiczna nie jest rekomendowana przy nawracających niepowodzeniach w implantacji (zagnieżdżaniu zarodków) ani przez Polskie Towarzystwo Medycyny Rozrodu, ani przez Sekcję Płodności i Niepłodności Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, nie ma bowiem ewidentnych dowodów medycznych na to, że takie działania zwiększają szansę na ciążę w kolejnych próbach in vitro. Badanie ACA, które Pani wykonała jest wystarczające. Warto zrobić histeroskopię, a jeśli zrobi się ją w cyklu poprzedzającym planowany zabieg in vitro spełni ona również, oprócz ważnej diagnostyki wnętrza jamy macicy, funkcję scratchingu. Ze względu na niskie AMH i wysokie FSH z następną próbą in vitro nie należy zbytnio zwlekać. Rozważyć natomiast należy rodzaj stymulacji, skoro po tak mocnej poprzedniej stymulacji uzyskano tylko jeden zarodek. Podobny wynik można uzyskać stosując cykl naturalny lub minimalnie stymulowany, co może znacznie obniżyć koszty następnej próby.

We wtorek wizyta:sorry2: Czy histero może mieć niekorzytsny wpływ na AMH? Czy któraś z Was miała histero przy niskiem AMH.
W klinice wyptam właśnie o histero z scratchingiem i jeszcze biospję (kokulturę) Co do embryo gelu to wiem że nie będzie problemu, a AH to wyjdzie w trakcie, bo jak mam naturalnie cienką osłonkę to może nie być to potrzebne.
Natomiast zaczynam myśleć o procedurze na cyklu naturalnym bądź tak jak napisała embiolog na lekko stymulowanym. Ostatnio zaaplikowałam 2400 jm menopuru i 800 jm puregonu:baffled: i był tylko jeden zarodek. W grudniu miałam USG ostatnie i na cyklu naturalnym miałam dwa dominujące i dwa tylko ciut mniejsze pęcherzyki, a to zasługa pewnie suplementacji. Czy któraś z Was miała ivf na naturalnym cyklu?
Chciałam jeszcze zapytać o DHEA? Czy on też wpływa na ilość, jakość pęcherzyków?

gotadora powiedz czy jak robiłas to badanie PGD to się troszkę balas?

trochę tak, nachodziły mnie takie myśli,że co będzie jeśli wszystkie okażą się wadliwe ... ale z drugiej strony miałam jakiś taki spokój, tak jakbym wiedziała,że będzie dobrze, że się uda ... nawet nie dzwoniłam do laboratorium z pytaniem ile mamy zarodków, poczekałam cierpliwie pięc dni i dopiero tuż przed transferem, a raczej przed akupunkturą mieliśmy spotkanie z embriologiem i powiedziała nam o naszych maluszkach. Już wtedy było wiadomo,że mamy cztery, a pozostałe 11ście są pod znakiem zapytania. Na drugi dzień miałam telefon, że niestety - z jedenastu owszem jeden dał radę podrosnąć, ale nie przeszedł badań. Tego dnia, tzn w dniu transferu, wieczorem mój mąż położył swoją rękę na moim brzuszku, powiedział do nich po imieniu a mi kazał się nimi opiekować, no i pojechał. Dlatego - tak jak napisałam w moim blogu, a to chyba skopiowałam swoją wypowiedź z wtedy z forum - jakże mogłoby być inaczej - są ze mną i będą na zawsze. I udało się.

Kochane - życzę każdej z Was, aby Wasze marzenie jak najszybciej się spełniło! i wierzę,że się spełni każdej z Was :tak:

Dziwi mnie fakt , ze za każdym razem kiedy uda mi się zajść w ciążę to tracę ja na samym początku w tym samym czasie.

Jogo oni w tym pierwszym panelu, który i ja miałam to badają:

Panel Diagnostyki Preimplantacyjnej PGD techniką FISH w kierunku:
» zespołu Patau (trisomia 13 chromosomu)
» zespołu Edwardsa (trisomia 18 chromosomu)
» zespołu Downa (trisomia 21 chromosomu)
» ryzyka poronień (trisomie chromosomów 16 i 22)
» monosomii - mogą przyczyniać się do braku implantacji zarodka
mimo jego dobrej morfologii

reklama
gizas a u kogo się leczysz w Gyn?dr M? pogadaj z nim, zapisz na kartce wszystkie pytania, doczytaj sobie o wszystkim, bo z nim naprawdę można porozmawiać, jak się wie, o czym.Z tego co wiem, on nie poleca naturalnych cykli, ale kto wie, może w twoim przypadku byłoby to lepsze.EmbryoGlue poleca, nacinanie-jeśli jest konieczność, scratching na pewno ci zaproponują.Powodzenia:tak:to jest naprawdę dobry lekarz! ja w niego wierzę!

Do góry