reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Ja nie musiałam robić badań u nich ani usg ani żadnych innych.
A o co chodzi z kosztami mrożenia w trzeciej dobie?
Chodzi o to, ze pary które maja powyżej 35l mogą zapladniac wszystkie komórki. Czyli niech będzie ze zapładniamy 12 komórek z tego będzie 2 do 3 blastocyst dobrej klasy. Jeżeli zamrozimy zarodki w trzeciej dobie to mamy 12 transferów a nie 3. Często już po przejściach pary wracają i odmrażają i hodują zarodki do 5 doby. Tylko one się tak niszczą… te co zostaną i zamrozić je trzeba będzie drugi raz. Ci co mie wiedza płaca za ET nawet zarodków klasy C w 3 dobie.

reklama
Moj zaleca, bo wyobraz sobie ze masz 8 zarodkow a z tego 4 wadliwe czyli sie nie przyjma (4 razy przechodzic przez transfer...), albo 2 w tym chore (nie chce nawet o tym myslec), albo jeszcze 2 takie co wiadomo ze Cie czeka poronienie w 8mym tyg. Ja nie zrobilam bo mi odradzali wtedy a teraz sobie pluje w brode, codziennie zaluje, jestem we wczesnej ciazy i sie boje... Jesli masz kase to rob! Gdyby to niszczylo zarodek to nie byloby zadnego badania. Co do prenatalnego to oczywiscie jest ale co z tego? Gdy wiesz ze zarodek jest chory to swiadomie go nie wybierzesz.
Możesz zrobić test panorama już w 9 tygodniu ciąży :-) poza tym nie ma gwarancji po PGTA tez zalecają badania genetyczne w ciąży. Ale zawsze lepiej gdy zarodki przebadane, ja tez żałuje ze tego nie zrobiłam. No, ale w moim przypadku to raczej nastawiałam się na 1-2 blastki a nie 8 :-)

@fredka84 jak żyjesz, który to już tydzień u Ciebie?pewnie jesteś fajny grubasek 😁 pochwal się brzuszkiem na priv 😘
Dzięki że pytasz 😘. U mnie wszystko dobrze ❤️. Jestem już po połówkowych, mój "Andżej" jest zdrowy, brzuch urósł, więc nie pozostało mi nic innego, jak tylko się w końcu cieszyć ❤️. Mam już 6,5kg do przodu. Trochę się oszczędzam z jedzeniem, a raczej próbuję to robić, żeby nie być na koniec taką wielką bombą 😜.
Oczywiście ciągle się zastanawiam czy będę dobra mamą i czy sobie poradzę. Czytam takie inne forum i po tych wszystkich informacjach co jest potrzebne, raczej jestem przerażona zakupami niż podekscytowana😱. Tam dziewczyny mają już prawie wszystko, a ja nic🥴. Wolałabym dać komuś trochę grosza, i powiedziec, masz kup mi całą niezbedną wyprawkę 😜. Chodzę do pracy do końca października i zacznę się namiętnie dokształcać z wiedzy o niemoelakach 😜. Ostatnio nawet musiałam wyguglować czym się różni rożek, śpiworek i otulacz 😱.
Bardzo wierzę, że i Ty w końcu będziesz miała takie dylematy ❤️💪💪. Wiesz, że mimo, że się nie udzielam, to ciągle trzymam kciuki za ciebie i resztę moich dziewczyn❤️. Jak u ciebie wygląda sytuacja?
Fota na privie 😘

Cześć, dziewczyny czy możecie mi pomoc w interpretacji tej klasyfikacji? Jeszcze nie umiem się w tym połapać. Dziś miałam pierwszy transfer świeżego zarodka ☺️
2PN - dwa przedjadrza poprawnie zapłodniona komórka. Druga doba zarodek ma od 2 do 4 blastomerów (bl) tym lepiej jak więcej, ale za szybki tez może złe rokować. Zarodki mogą nie mieć fragmentacji bądź minimalną wtedy są klasy A np. 4A albo średniaki nadała dobre ale fragmebtacja jest 4B na przykład i klasa C np. 4C o bardzo wysokiej fragmentacji - hoduje się do 5 doby bo raczej taki zarodek nie rokuje.
Zarodki w 3 dobie maja od 6 do 8 blastomerów ( komórek) mogą mieć więcej… w 4 dobie zaczynaja się zlewać te komórki i nie jesteśmy w stanie już ich policzyć. W 5 dobie już mamy blastocysty. Tu zarodki hodowane tylko do 3 doby.

Dzięki że pytasz 😘. U mnie wszystko dobrze ❤️. Jestem już po połówkowych, mój "Andżej" jest zdrowy, brzuch urósł, więc nie pozostało mi nic innego, jak tylko się w końcu cieszyć ❤️. Mam już 6,5kg do przodu. Trochę się oszczędzam z jedzeniem, a raczej próbuję to robić, żeby nie być na koniec taką wielką bombą 😜.
Oczywiście ciągle się zastanawiam czy będę dobra mamą i czy sobie poradzę. Czytam takie inne forum i po tych wszystkich informacjach co jest potrzebne, raczej jestem przerażona zakupami niż podekscytowana😱. Tam dziewczyny mają już prawie wszystko, a ja nic🥴. Wolałabym dać komuś trochę grosza, i powiedziec, masz kup mi całą niezbedną wyprawkę 😜. Chodzę do pracy do końca października i zacznę się namiętnie dokształcać z wiedzy o niemoelakach 😜. Ostatnio nawet musiałam wyguglować czym się różni rożek, śpiworek i otulacz 😱.
Bardzo wierzę, że i Ty w końcu będziesz miała takie dylematy ❤️💪💪. Wiesz, że mimo, że się nie udzielam, to ciągle trzymam kciuki za ciebie i resztę moich dziewczyn❤️. Jak u ciebie wygląda sytuacja?
Fota na privie 😘
Rożek się przyda po porodzie, albo i nie :-) u mnie w ogóle z synem. Otulacz tez nie lubił i śpiworek tez nie. Zwykły kocyk a najlepiej nic :-) ciepły pajacyk i zostawić w bezpiecznym i chłodnym miejscu.
Co do niemowlaków i przygotowania hymmm tracimy tyle czasu na wybór kocykow, bodziakow itp. Warto poczytać o szczepionkach i zawartości aluminium w tych ref przez NFZ. O witaminach, które podawać i dlaczego C nie do gorącego mleka :-) zastanowić się jak chcesz karmić jak KP to poczytaj o laktatorach, żeby mąż kupił jaki chcesz jakby nawał był. Jak mm to o mlekach czy krowie czy kozie :-) itp. Reszta wyjdzie w praniu :-) ciotka pomoze :-)))

Dzięki że pytasz [emoji8]. U mnie wszystko dobrze [emoji3590]. Jestem już po połówkowych, mój "Andżej" jest zdrowy, brzuch urósł, więc nie pozostało mi nic innego, jak tylko się w końcu cieszyć [emoji3590]. Mam już 6,5kg do przodu. Trochę się oszczędzam z jedzeniem, a raczej próbuję to robić, żeby nie być na koniec taką wielką bombą [emoji12].
Oczywiście ciągle się zastanawiam czy będę dobra mamą i czy sobie poradzę. Czytam takie inne forum i po tych wszystkich informacjach co jest potrzebne, raczej jestem przerażona zakupami niż podekscytowana[emoji33]. Tam dziewczyny mają już prawie wszystko, a ja nic[emoji3061]. Wolałabym dać komuś trochę grosza, i powiedziec, masz kup mi całą niezbedną wyprawkę [emoji12]. Chodzę do pracy do końca października i zacznę się namiętnie dokształcać z wiedzy o niemoelakach [emoji12]. Ostatnio nawet musiałam wyguglować czym się różni rożek, śpiworek i otulacz [emoji33].
Bardzo wierzę, że i Ty w końcu będziesz miała takie dylematy [emoji3590][emoji123][emoji123]. Wiesz, że mimo, że się nie udzielam, to ciągle trzymam kciuki za ciebie i resztę moich dziewczyn[emoji3590]. Jak u ciebie wygląda sytuacja?
Fota na privie [emoji8]
Fredzia nawet nie wyobrażasz sobie jakiego oczopląsu dostałam jak na szkole rodzenia dowiedziałam się w ilu różnych secyfikach można niemowlaka kąpać [emoji23]
A dziś za to przeżywałam bezsenna noc z pytaniem czy do czapeczki powinnam kupić komin czy szalik [emoji85]
Matka wariatka się zaczyna typowo [emoji23][emoji23][emoji23]
Młody już kopie? [emoji3059]

Fota na privie 😘
Ja o dzieciach i ich 'wyposażeniu' mam identyczną wiedzę. Czytaj zerową 😜

Fredzia nawet nie wyobrażasz sobie jakiego oczopląsu dostałam jak na szkole rodzenia dowiedziałam się w ilu różnych secyfikach można niemowlaka kąpać [emoji23]
A dziś za to przeżywałam bezsenna noc z pytaniem czy do czapeczki powinnam kupić komin czy szalik [emoji85]
Matka wariatka się zaczyna typowo [emoji23][emoji23][emoji23]
Młody już kopie? [emoji3059]
U mnie nie ma szkoły rodzenia w okolicy 😥. Będę się szkolić na YouTube u Joanny Mróz 😜. Ja mam tak, że nie lubię się na czymś nie znać, a właśnie na dzieciokach się nie znam wcale 😜.
@kate_p7 powiem ci, że chyba jestem serio dziwna, bo nie jarają mnie te wszystkie pierdółki dla dzieci. Wręcz mnie stresują 🥴Jedyne o czym teraz marzę, to aby być psychicznie przygotowana na malego "Andżeja" i żeby przez niewiedzę nie zrobić mu jakiejś krzywdy ❤️

reklama
Do góry