reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Mam 36 lat, szłam krótkim protokołem, należę do osób trudno stymulujących, wyhodowałam 6 pęcherzyków, wynik estradiolu był ponad 4 tysiące, pobrano tylko 2 komórki jajowe, co może być przyczyną pustych pęcherzyków, pomimo tak wysokiego estradiolu?

Osoba trudno stymulująca się oznacza słabą odpowiedź na stymulację hormonalną. Wówczas jest możliwa taka sytuacja. Zamiast prawidłowych pęcherzyków z komórkami jajowymi powstają pęcherzyki wadliwe - puste. Estradiol jest produkowany przez komórki ziarniste, które mogą być obecne w pęcherzyku mimo braku komórki jajowej.

reklama
Zostałam skierowana na badanie witaminy D3 25OH. Wynik wyszedł mi 4,9. Czy z takim wynikiem jest szansa na ciąże poprzez in vitro? Jaki wpływ witamina D3 ma na prawidłowy rozwój i zagnieżdżenie się zarodka?

Nie podała Pani jednostek, w związku z czym interpretacja wyniku nie jest możliwa. Przyjmuje się, że poziom witaminy D we krwi nie powinien spadać poniżej 30 ng/ml. Wyniki badań naukowców z Ospedale Maggiore Policlinico oraz San Raffaele Scientific Institute w Mediolanie sugerują, że kobiety, w organizmach których stężenie witaminy D jest zbyt niskie (mniej niż 20 ng/ml we krwi), mają mniejsze szanse na uzyskanie ciąży w wyniku zapłodnienia pozaustrojowego – pacjentki, u których nie występują niedobory witaminy D mają dwukrotnie większe szanse na potomstwo. Być może ma to związek z produkcją lepszych jakościowo oocytów u tych kobiet i z większą szansą na pomyślną implantację.

Embriolog nOvum

reklama
Do góry