reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny czwartopaździernikowe nasze kalendarzowe - powodzenia!
Szczególnie Kreola, to twój dzięń :*

Dużo piszecie o horomonach tarczycy. Takie małe pytanko. Ja miałam sprawdzane tylko TSH. Teraz pod kontem in vitro i półtora roku temu na początku ciąży. Zawsze było w normie. I chyba kiedyś lata temu przez gina zapisujacego antykoncepcję hormonalną. Czy w związku z tym powinnam sie nie stresować tarczycą i uznać, że temat mnie nie dotyczy czy na wszelki wypadek powinnam cos jeszcze zbadać? Pytam, bo w sumie od zawsze zastanawiam sie czy u mnie tarczyca nie nawala troszkę bo mam problemy z niedowagą. Nie za dużą (56kg/175cm) ale na tyle, że po kilka razy w miesiącu jestek pytana czy nie schudłam

reklama
A poza tym u mnie dalej nie ma okresu. Drugi dzień spóźnienia. Zrobiłam dwa rossmanowe sikacze, w tym jeden z porannego moczu dziś i oczywiście negatywne. Ale w sumie ten okres był jakiś dziwny, nie było silnego śluzu owulacyjnego a potem dzień po spodziewanej owulce złapałam infekcję grzybiczą wiec ze śluzu cieżko było się orientować. Zakładam, że owulki sie trochę przesunęła to i okres sie przesuwa, zwłaszcza że przez tego grzybka nie mieliśmy starań później. Tylko, że mi to się kurde nic nie przesuwa zazwyczaj :(

Ostatnia edycja:
Buterfly, poradz sie jeszcze jakiegos lekarza, bo ja pierwszy raz slysze zeby ktos tak bral euthyrox przed ciaza, a w ciazy odstawial.
Mialas tsh 2,4 i lekarz zbil lekami do 1,6.
Jak przestaniesz brac leki to tsh znow wzrosnie.
Tarczyca jest bardzo wazna w ciazy i im mniejsze tsh tym lepiej.
Jesli chodzi o mnie to powinnas dalej brac przynajmniej taka sama dawke jak bierzesz.

Na moje oko to odsawic dawke mozna chyba tylko jak wejdzie sie w nadczynnosc, albo jak tsh jest blisko nadczynnosci.

Dziewczyny co bierzecie euthyrox, wypowiedzcie sie, czy mam racje, bo teraz to i mnie zastanawia.

Napisane na LG-D620 w aplikacji Forum BabyBoom
Ja mam hashimoto,teraz tsh spadło mi do 0.23 ,wiec juz na granicy nadczynność. Byłam i lekarza i kazał brać dalej leki.

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

Buterfly, poradz sie jeszcze jakiegos lekarza, bo ja pierwszy raz slysze zeby ktos tak bral euthyrox przed ciaza, a w ciazy odstawial.
Mialas tsh 2,4 i lekarz zbil lekami do 1,6.
Jak przestaniesz brac leki to tsh znow wzrosnie.
Tarczyca jest bardzo wazna w ciazy i im mniejsze tsh tym lepiej.
Jesli chodzi o mnie to powinnas dalej brac przynajmniej taka sama dawke jak bierzesz.

Na moje oko to odsawic dawke mozna chyba tylko jak wejdzie sie w nadczynnosc, albo jak tsh jest blisko nadczynnosci.

Dziewczyny co bierzecie euthyrox, wypowiedzcie sie, czy mam racje, bo teraz to i mnie zastanawia.

Napisane na LG-D620 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja w pewnym momencie wpadłam z niedoczynności (leczonej wynik utrzymywany poniżej 1) w nadczynność- zmniejszyliśmy dawkę tsh wzrosło, a posypało się FT4 wiec wróciliśmy do poprzedniej dawki bo w ciąży FT4 jest ważniejsze niż TSH

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Dzięki, dziewczyny. Z moją tarczycą nie było żadnych problemów. Euthyrox dostałam przed stymulacją profilaktycznie. Byłam też na konsultacji u ginekologa - endokrynologa. Powiedziała to samo, co lekarz z kliniki. Zrobię badania i zobaczymy. Jeśli lekarz każe odstawić tabletki,to odstawię. Jeśli nie, to nie.

Dziewczyny czwartopaździernikowe nasze kalendarzowe - powodzenia!
Szczególnie Kreola, to twój dzięń :*

Dużo piszecie o horomonach tarczycy. Takie małe pytanko. Ja miałam sprawdzane tylko TSH. Teraz pod kontem in vitro i półtora roku temu na początku ciąży. Zawsze było w normie. I chyba kiedyś lata temu przez gina zapisujacego antykoncepcję hormonalną. Czy w związku z tym powinnam sie nie stresować tarczycą i uznać, że temat mnie nie dotyczy czy na wszelki wypadek powinnam cos jeszcze zbadać? Pytam, bo w sumie od zawsze zastanawiam sie czy u mnie tarczyca nie nawala troszkę bo mam problemy z niedowagą. Nie za dużą (56kg/175cm) ale na tyle, że po kilka razy w miesiącu jestek pytana czy nie schudłam
Koniczynko, u mnie wynik też był w normie, ale lekarz postanowił go obniżyć, bo do ciąży najlepsza wartość to 1-1,5 i dlatego profilaktycznie dostałam euthyrox. Zapytaj o to na wizycie.

reklama
Dzięki. No to dopytam się napewno bo ja mam TSH nawet większe -2,94...
To za wysokie.
Mi zawsze lekarze mówili, że jak starasz się o dziecko to najlepiej 1 lub nawet mniej.
W pierwszym trymestrze ciąży przedział od 0.1- 2.5 max. I tak w sumie najlepiej żeby więcej niż 2.5 nie było.

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry