reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Dziewczyny dlaczego po punkcji bierze sie lutinus???? Przeciez to progesteron.
Jak progesteron jest wysoki to przeciez transferu sie nie robi...
W jakim celu mi go teraz kazali brac, jak mam planowany transfer???

A ja sie obstawilam wszystkimi lekami,w brzuchu zaczyna mnie cmic(nie po pierogach;) ) i zaczyna do mnie powoli docierac ,ze to co nieuniknione sie zbliza wielkimi krokami.
W chacie mamy z M.dyskusje ile zarodkow mamy implantowac,ja chce 2 M. jednego...a taki byl spokoj...:)
zaczyna sie tango milonga.
Westi zniknela kompletnie z radarow:) stalo sie cos? odpoczywa czy jej internet wywalilo???

Progesteron jest niezbędny do podtrzymania ciąży. Początkowo, do 8.–13. tygodnia ciąży, jest produkowany przez ciałko żółte, czyli pęcherzyk jajnikowy, który po zapłodnieniu nie zanika, lecz przekształca się w ciałko ciążowe. Na tym etapie zadaniem progesteronu jest przygotowanie śluzówki macicy na przyjęcie zapłodnionego jaja płodowego – umożliwia on zagnieżdżenie się jaja. Następnie progesteron zaczyna być wydzielany przez łożysko i nadal podtrzymuje ciążę, chroniąc mięsień macicy przed przedwczesną czynnością skurczową. Progesteron dba o utrzymanie ciąży i jej bezpieczny rozwój, zapobiega przedwczesnemu porodowi, umożliwia przyjście na świat dziecka we właściwym terminie. Jest więc hormonem, który można nazwać strażnikiem ciąży. Podczas 9 miesięcy oczekiwania na dziecko poziom progesteronu wzrasta prawie stukrotnie. Przed porodem jego poziom nieco spada, co jest dla macicy sygnałem do silniejszych skurczów i rozpoczęcia akcji porodowej.

Dziewczyny dlaczego po punkcji bierze sie lutinus???? Przeciez to progesteron.
Jak progesteron jest wysoki to przeciez transferu sie nie robi...
W jakim celu mi go teraz kazali brac, jak mam planowany transfer???

Chodzi o to, by przed punkcja- owulacja był niski, a po progesteton musi wzrastać, bo jest potrzebny tak jak Ann napisała :)

reklama
W kwestii progesteronu ja też mam pytanie, czy któraś z dziewczyn po transferze tez ma zleconą kontrolę progesteronu? Widze ze tylko bety robi, mi lekarz nigdy nie kazał. To moze w jakis sposób wpłynąć na powodzenie transferu?

Do góry