reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ksiazeczka zdrowia dziecka

Sa5mia

Początkująca w BB
Miasto
Clonmel
Witam.

Niedawno urodzilam w Irlandii swoje pierwsze dziecko. Na wizycie u Gp zostalam poproszona o ksiazeczke zdrowia, jednakze ja takiej nie dostalam. Jezdzimy do Gp do limerick jako ze jest to Polski lekarz. W tamtejszym szpitalu ksiazeczke dostaje sie przy wyjsciu do domu z dzieckiem. Ja rodzilam w Clonmel i niestety owej ksiazeczki nie mam. Czy ktoras z Was moglaby pomoc i napisac gdzie powinnam zglosic sie po taka ksiazeczke ? Oraz jaka jest jej angielska nazwa ?
Bede ogromnie wdzieczna za jakakolwiek pomoc.
Pozdrawiam.

reklama
Sa5mia ja rodziłam w Limerick i książeczki zdrowia nie dostałam na wyjściu ze szpitala.
Przyniosła mi ją mildwife jak przyszła pierwszy raz do domu zobaczyć i zbadać maleństwo - "My personal health record".
PS. Do jakiego polskiego lekarza jeżdzisz do Limerick?
Pozdrawiam

Jeżdzę do dr Darii Wojnar. w Clonmel,, czyli tu gdzie mieszkam niestety nie ma Polskiego lekarza, a nie czuję się na siłach aż tak z angielskim by chodzić do tutejszego lekarza. Dr. Wojnar powiedziała, że w Limerick na wyjściu ze szpitala dają książeczki zdrowia. Ponoć takie żółte. Bardzo mnie to zdziwiło bo ja nic nie dostałam. Ani w szpitalu, ani od położnej, która była w domu. ;/ a książeczka na wizyty do Gp ponoć niezbędna..:sorry2:

U mnie Norbert ma zwykla ksiazeczka zdrowia, a Nataniel dostal ta zwykla i druga do szczepien. Ja je dostalam na pierwszej wizycie od pielegniarki, ktora przyszla zobaczyc dzieci.

Sa5mia- podejdz do healt center do ktorego nalezysz i oni powinni dac ci ta ksiazeczke.

AsienkaM- w ksiazeczce wpisuja ci wszystkie dane z wizyt dziecka jak np. wzrost , wage, dane z przebiegu ciazy i rozwoju dziecka. w wiekszosci to ty ja wypelniasz a lekarz tylko kontroluje co i jak :)

U mnie Norbert ma zwykla ksiazeczka zdrowia, a Nataniel dostal ta zwykla i druga do szczepien. Ja je dostalam na pierwszej wizycie od pielegniarki, ktora przyszla zobaczyc dzieci.

Sa5mia- podejdz do healt center do ktorego nalezysz i oni powinni dac ci ta ksiazeczke.

AsienkaM- w ksiazeczce wpisuja ci wszystkie dane z wizyt dziecka jak np. wzrost , wage, dane z przebiegu ciazy i rozwoju dziecka. w wiekszosci to ty ja wypelniasz a lekarz tylko kontroluje co i jak :)

No to powiem Ci że nic takiego nie mam i nigdy nie dostałam.

Nam książeczkę przyniosła położna na pierwszej wizycie, my mamy pomarańczową, wypisuje się tam dane i każdy bilans dziecka, wzrost, waga itp.

Prawda jest taka,że Irlandia idzie ku Europie :-D
Dwójka urodzona w Galway i książeczek nie miała(Antek miał świstek,niby książeczkę szczepień),ale z racji takiej,że drugi swoje niemowlęce czasy spędził w co.Dublin to dostał książeczkę zdrowia,ale i tak wpisywane były tylko szczepienia.Jeremiasz urodzony w co.Laois i też niby książeczka zdrowia,a szczepienia są wpisywane.
Za to w UK dostał prawdziwą,super książkę zdrowia.Gdzie są wpisy pielęgniarki,bilanse,szczepienia,wywiady itd.książeczka z prawdziwego zdarzenia.
najważniejsze to zapisać sobie daty szczepień dziecka.

reklama
reklama
Do góry