reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Krok po kroczku... czyli postępy

:-)Gratulujemy postępów:-)
U nas tez sukcesy. moja indywidualistka trenuje samodzielne chodzenie juz nie pare kroczkow ale coraz wieksze dystanse, ale bez butów bo w bucikach to tylko za reke boi sie sama wtedy, no i gada jak nakrecona troche po swojemu a normalnie to mowi tak, nie, kici kici, mama, baba, nie ma:-)no pokazuje jak sie myje główke, jaka jest duza, siema, daje czesc no i tańczy:-)az sie serce raduje jak sie na nia patrzy:-D

reklama
O rany, dziewczyny, czytam i uwierzyć nie mogę. Przecież geniusze nam rosną!!! Mam kilka koleżanek ze starszymi (w miesiącach) dzieciakami i nie robią tego co nasze!!! Ale jestem dumna z naszych listopadowych dzieciaków!!!! HURRRA> Kolejne dziecko też chcę rodzić koło tego miesiąca!!
A Majka:
1. pokazuje na kontakt, gdy mówimy światło,
2. jak mówię, że idziemy na spacer pędzi do wózka i ściąga kurtkę próbując ją włożyć (co oczywiście nie wychodzi...)
3. pytam, gdzie buty, to ona znów do wózka i wyjmuje swoje buciki (zawsze leżą w koszu pod wózkiem),
4. jak zobaczy, że ktoś przykłada chusteczkę do nosa to dmucha noskiem, udając, że czyści...
5. próbuje naśladować kichnięcia...
6. pokazuje pępek, lampę, oczy, uszy, czesze się szczotką
7. nie lubi spać i kiedy wczoraj babcie próbowała ją uśpić dając smoczek, ona wyjęła go sobie i probowała włożyć misiowi (który jest w jej łóżeczku) do pyszczka, a gdy się jej nie udało, położyła mu na głowę :)
8. pokazuje palcem na wiele rzeczy i wydaje pytające dźwięki (nazywam jej to na co patrzy) a gdy potem proszę by to pokazała w 90% wskazuje prawidowo lub szuka danej rzeczy.
9. umie naśladować pieska, konika i kotka, choć niezbyt dokładanie, ale na każdego ma inny dźwięk,
10. z parteru wspina się po schodach na 2 piętro, ale wie, że jak chce zejść, to musi się wdrapać na moje kolana i schodzimy razem.
11. jest ostrożna i raczej posłuszna, więc jak jej czegoś zabraniam (np. walenia rękami w TV) to idzie do TV i mówi głośno i stanowczo (NIE!!!)
12. bawi się w ganianego z piłką. Ucieka z małą miękką piłeczka w dłoni na kolanach a ja mam ją gonić, jak doganiam puszcza piłkę i powtarzamy zabawę w druga stronę....
13. chowa się pod prześcieradło, zasłonę, kocyk (zakłada sobie na głowę) i straszy mówiąc (ooooo, lub uuuuu).
Na tą chwilę więcej nie pamiętam, ale ma rzeczywiście dobrą pamięć dziewcze i szybko się uczy, więc staram się "wkładać w nią" jak najwięcej, póki ma chęć ;)

Gratulacje dla Zuzanki i Majeczki:-):-):-)
Dziewczyny tez macie tak, ze mozecie siedziec i patrzec na wasze Maluchy???Ja tak moge siedziec i patrzec jak Lolek sie bawi i srece mi rosnie, ze mam takie wspanaile kochane dziecko.

Polu zgadzam się z Tobą że wspaniałe te nasze listopadowe dzieciaczki. gratuluję każdemu z osobna nowych umiejętności.

Polu uważaj bo Twoja Majeczka będzie kolejnym Einsteinem i w wieku 8 lat już na studia pójdzie;-)jestem pod wielkim wrażeniem!

Do naszej listy zapomniałam dodać że Paulisia jak jest głodna to mówi "am,am" z czego się bardzo cieszę bo jak nie wiem o co jej chodzi to pytam się "Paulinko chcesz am?" ona odpowiada pięknie "am" i wiadomo już że trzeba szykować jedzonko:-)
Schodzi już sama z łóżka tyłem ale jeszcze nie skapowała jak może wyjść na nie;-)
"papa" robi na zawołanie,już wie do czego służy kontakt i chętnie włącza i wyłącza światło. Buciki też już przynosi jak mówie że idziemy na spacerek albo do babci a piszczy wtedy chyba najgłośniej jak tylko umie.no i już prawie nie raczkuje:dry:
miałam coś jeszcze napisać ale znowu mi z głowy wypadło.

Muszę się pochwalić że wczoraj Zofia zaliczyła swoją pierwszą samodzielną trasę - od fotela do łóżka - składała się ona z trzech cudnych kroczków:-)
Maja to faktycznie mały geniusz:-) Paulinka też nie gorszy talent:-)
Ech, zgadzam się że listopadowe dzieciaki sa wyjątkowe i najlepsiejsze:-)

No no no!!!! Wielkie gratulacje dla małych zdolniachów!!!!!
A Madzia jest na etapie doskonalenia swoich zasobów słownych. Ostatnio zaczyna wołac ADI na brata, próbuje grozic machając ręką i mówiąc TI TI TI. Smiechu było jak spojrzała na Adrianka i mówi Adi tititi! Miała przy tym tak grożną minę. Udaje jej się zrobic nowe zlepki wczoraj np wołała Choc tu do mie. Oczywiście jak chcę żeby powiedziała raz jeszcze to nie ma mowy. Większośc swoich słów kieruje do braciszka lub pieska, no ale ostatnio "zasłużyłam" żeby płakanie brzmiało MAAAMAAA, więc coraz częściej słyszę te słowo. Pokochała zabawę w akuku, no ale stworzyła nowoczesną wersję: bierze podkładkę pod myszkę, chowa się za nią a jak wygląda i jej powiem akuku to daje mi ogromniastego buziaka.:laugh2: Mamy też za sobą pierwsze kroczki:-D Dzisiaj wyszła zmoją mamą na dwór i na ławce siedział pan z pieseczkiem, jak Madzia wystartowała do pieska to zapomniała o potrzebnej pomocy!:-)

WIELKIE GRATULACJE dla wszystkich dzieczyn razem i kazdej z osobna.Jestem pod wielkim wrazeniem umiejetnosci Majeczki:-).Super, ze Paulinka mowi am bo moze sie z mama dogadac:-)Zosia brawa dla bierwszych trzech kroczkow:-) Magda zadziwia mnie swoimi umiejetnosciami jezykowymi, przy niej moj Lol malomowny jest.Super, ze piesek ja zmotywoal do samodzielnego pedzenia.:-)Dziewczyny tylko patrzec a nasze wszystkie dzieciaczki beda chodzic i przechodza roczek.
Niech zyja listopadowe Maluchy:-)

reklama
Hania sama wstaje i zaczyna powolutku dreptać przy meblach :happy2: Ma tylko problemy z wracaniem do siadu. Jak jej się stanie znudzi - zaczyna beczeć.Ulubionym zajęciem małej jest wspinanie się po mnie. Kiedy nie pozwalam - dziki wrzask. Prawidłowo reaguje na "nie wolno": patrzy na mnie o zabiera łapki od zakazanego przedmiotu (chyba, że baaardzo jej się spodoba to wtedy tylko się uśmiecha i dalej swoje :confused2:). Coś gulgocze po swojemu i rozumiem tylko "ta", "to", "tata", "blabla". To ostatnie lubi mówić jak babcia ją karci ;-)

Do góry