reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Krem/balsam/maści rozstępy

Margolcia9

Początkująca w BB
Witam, jestem na początku ciąży tzn 6tydzien i chciałabym zapytać Was dziewczyny o to jaki polecacie krem/balsam/maści na rozstępy. Wydaje mi się że dobrze by było już stosować, co polecacie w miarę w rozsądnej cenie? Coś popularnego, sprawdzonego no i oprócz tego jescze zapytam bo wg nie znam sięo w tym temacie czy jakieś kosmetyki konkretne powinnam stosować na stopy, twarz, itd, itp? Pomóżcie w tym temacie bo jestem kompletnie zielona i narazie tyle wiem co i wyczytam w internecie. Narazie biorę tylko fembion 1.

reklama
To czy będziesz miała rozstępy zależy głównie od genetyki, ale i od tego, ile przytyjesz - są dziewczyny, które całą ciążę smarują się od stóp do głów, a i tak kończą z rozstępami, a są takie, które nic nie robią i żadnych rozstępów nie ma.
Ja w ciąży stosowałam Mustele, Palmersa (ale jego zapach mi się nie podobał, jakiś taki kwaśny był) i olejek p/rozstępom dla ciężarnych z tołty. Mi najbardziej przypasowała Mustela.
W I trymestrze smarowałam się raz dziennie, w II - 2 razy, a w III, jak brzuch rósł mi w oczach - co 6 godzin (w nocy i tak wstawałam na siusiu ;))
Także powodzenia z rosnacym brzuszkiem! 😍
Aha, a co do twarzy, to koniecznie trzeba odstawić retinoidy i kwasy. Ja w ciązy i w czasie kp stosowałam serum z vit.c i krem nawilżający.

Dokładnie jak napisała koleżanka wyżej :) stosowanie najdroższych kremów nie pomoże jeśli genetyka jest skłonna do rozstępów. Ja w ciąży smarowałam się Palmersem i Bio Oilem. Smarowałam się często. Do 35 tygodnia skóra marzenie, a w 36 zaczęły pojawiać się rostępy na brzuszku. W ciągu tygodnia skóre miałam jak tygrysie paski. Niestety kremy nie pomogły. Przytyłam 12kg przez całą ciążę ale więksość z ich poszło właśnie w brzuch.
co do witamin, polecam opracowany przez Pana Tbletkę ranking ze składem

Zdrówka dla Ciebie i Dzidzi

Olejek na rozstępy od Tołpy jest super. Ma bardzo dobry skład - natomiast balsam od nich już ma gorszy! Polecane jest smarować się olejkiem od 4 miesiąca i tak właśnie robię. To już prawie koniec ciąży i nie mam rozstępów, ale trudno powiedzieć czy to geny czy to jednak zasługa olejku.

Smarowałam się balsamem i olejkiem Palmersa, do 35 TC nie miałam rozstępów. Później pojawiło się 2 długie fioletowe. A później brzuch zaczął swędzieć (olejek Palmersa pomagał) i pojawiło się ich jeszcze więcej. A brzuch miałam ogromny!

Jeśli masz chwilę to zerknij sobie na blog srokao.pl
Skład chemiczny większości znanych kosmetyków dla kobiet w ciąży ( co wolno a co lepiej sobie darować)
Naprawdę polecam.
Już nie wydaję kosmicznych pieniędzy na kremy przeciw rozstępom ( w 1 ciąży to co innego 😀)
Dziewczyny powyżej mają rację, podpisuję się.
Ja obecnie stosuję olej ze słodkich migdałów

reklama
Dziękuję Wam bardzo za odzew, wezmę pod uwagę wszystkie wypowiedzi. Kupiłam olejek i balsam palmersa jak narazie bo był w promocji. A na blog droga Tanito79 na pewno zajrzę. Dziękuję. Pozdrawiam 😘

Do góry