Mam pytanie do mam, które karmią/karmiły wyłącznie piersią. Kiedy zaczęłyście rozszerzanie diety i od czego? Wiem, że zalecenia rekomendują karmienie wyłącznie piersią prze 6 miesięcy, ale też można wcześniej coś wprowadzać. Jak to było u Was? Co zalecali Wasi pediatrzy?
reklama
Rozwiązanie
Ja zaczęłam jak synek miał 5 i pół miesiąca. Na pierwszy ogień poszła marchewka, potem dynia, ziemniak. Jedno warzywo 2-3 dni i potem następne. Pierwsze 2-3 dni rozszerzania po kilka łyżeczek na spróbowanie i oswojenie się z nową fakturą jedzenia, a potem już po pół słoiczka na raz, bo synek był chętny do jedzenia. Kolejne warzywa wprowadzaliśmy już szybciej i po ok. 3 tygodniach pierwsze owoce i kleik/kaszka, mięso po 4-5 tygodniach od rozpoczęcia rozszerzania...Mam pytanie do mam, które karmią/karmiły wyłącznie piersią. Kiedy zaczęłyście rozszerzanie diety i od czego? Wiem, że zalecenia rekomendują karmienie wyłącznie piersią prze 6 miesięcy, ale też można wcześniej coś wprowadzać. Jak to było u Was? Co zalecali Wasi pediatrzy?
Marynia88
Moderator
Mi pediatra powiedział że od 5go miesiąca mogę zacząć podawać synkowi warzywa i tak też robiłam. Zaczęłam od 2 łyżeczek brokuła, kupowałam słoiczki. To raczej chodziło żeby mój brzdąc poznał nowe smaki i konsystencje.
Mi pediatra powiedział że od 5go miesiąca mogę zacząć podawać synkowi warzywa i tak też robiłam. Zaczęłam od 2 łyżeczek brokuła, kupowałam słoiczki. To raczej chodziło żeby mój brzdąc poznał nowe smaki i konsystencje.
Dziękuję. Czyli po skończonym czwartym miesiącu?
reqiem
Fanka BB :)
My moze tydzień przed skończeniem pół roku. Wybrałam blw i zaczełam od brokuła, ziemniaka i marchewki.
Bardzo nam sie sprawdziło to, córka ma teraz 1.5 roku je wszystko praktycznie i jest samodzielna, sama je łyżka i widelcem i wszystkie formy jedzenia.
Bardzo nam sie sprawdziło to, córka ma teraz 1.5 roku je wszystko praktycznie i jest samodzielna, sama je łyżka i widelcem i wszystkie formy jedzenia.
Pediatria zalecała wprowadzić wczesniej gluten i jak ja jadłam np kaszke manne , owocami to dawałam na czubku małej.Mam pytanie do mam, które karmią/karmiły wyłącznie piersią. Kiedy zaczęłyście rozszerzanie diety i od czego? Wiem, że zalecenia rekomendują karmienie wyłącznie piersią prze 6 miesięcy, ale też można wcześniej coś wprowadzać. Jak to było u Was? Co zalecali Wasi pediatrzy?
Marynia88
Moderator
Ja zaczełam dokładnie w dniu gdy miał 5 miesiąc ale tak poprostu sobie założyłam.Dziękuję. Czyli po skończonym czwartym miesiącu?
Ja zaczęłam jak synek miał 5 i pół miesiąca. Na pierwszy ogień poszła marchewka, potem dynia, ziemniak. Jedno warzywo 2-3 dni i potem następne. Pierwsze 2-3 dni rozszerzania po kilka łyżeczek na spróbowanie i oswojenie się z nową fakturą jedzenia, a potem już po pół słoiczka na raz, bo synek był chętny do jedzenia. Kolejne warzywa wprowadzaliśmy już szybciej i po ok. 3 tygodniach pierwsze owoce i kleik/kaszka, mięso po 4-5 tygodniach od rozpoczęcia rozszerzania. Na tą chwilę synek ma 7 i pół miesiąca i je obiadek (słoik 190gr) i kolację ok. 18:30 kaszkę lub kleik (z ok. 120-130ml wody) z połową słoiczka owoców (ok. 60gr), oprócz tego w trakcie moich posiłków dam mu czasem jakiś owoc, kawałeczek chleba, awokado czy chrupka kukurydzianego, bo bardzo lubi towarzyszyć w trakcie posiłku I oczywiście oprócz tych dodatkowych posiłków cały czas jest na piersi (6-9 kp na dobę).Mam pytanie do mam, które karmią/karmiły wyłącznie piersią. Kiedy zaczęłyście rozszerzanie diety i od czego? Wiem, że zalecenia rekomendują karmienie wyłącznie piersią prze 6 miesięcy, ale też można wcześniej coś wprowadzać. Jak to było u Was? Co zalecali Wasi pediatrzy?
Mam pytanie do mam, które karmią/karmiły wyłącznie piersią. Kiedy zaczęłyście rozszerzanie diety i od czego? Wiem, że zalecenia rekomendują karmienie wyłącznie piersią prze 6 miesięcy, ale też można wcześniej coś wprowadzać. Jak to było u Was? Co zalecali Wasi pediatrzy?
reklama
Każdej mamie radzę, aby nie spieszyła się z rozszerzaniem diety. Ja wiem, że nie możecie się doczekać - sama tak miałam przy pierwszym dziecku. Przy karmieniu piersią spokojnie można poczekać do szóstego miesiąca życia maluszka. A potem powolutku wprowadzamy nowe produkty. Ja zaczynałam rozszerzanie diety od warzyw. Na początku kupowałam słoiczki: https://hipp.pl/zywienie-0-1/produkty/warzywa/warzywa. Chciałam mieć pewnosć, ze moje dziecko dostaje bezpieczne produkty. Niestety nie mam własnego ogródka, dlatego nie ufałam sprzedawcom.Mam pytanie do mam, które karmią/karmiły wyłącznie piersią. Kiedy zaczęłyście rozszerzanie diety i od czego? Wiem, że zalecenia rekomendują karmienie wyłącznie piersią prze 6 miesięcy, ale też można wcześniej coś wprowadzać. Jak to było u Was? Co zalecali Wasi pediatrzy?
reklama