reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

KP a ogromne przyrosty wagowe

patpat

Zaciekawiona BB
Hej. Mój syn, urodzony koniec lutego z waga 3275, aktualnie ma na liczniku około 14kg
Karmiony wyłącznie piersią do 6mz, potem rozszerzanie diety. Dalej kp oczywiście. Żadnych soczków, słodyczy innych dziwactw. Wyniki glukozy i tarczycy zawsze w normie.
Jego waga rośnie w zastraszajacym tempie od początku 😱 generalnie tez jest długi - ciuszki na 80/86 musi nosić. raczkuje, wstaje i rozwój fizyczny generalnie super. Apetyt ma ogromny! My z partnerem również jesteśmy dosyć wysocy (175cm i 191cm) pediatra twierdzi, ze widocznie taki typ dziecka i ze skoro kp, to nie ma się co martwić. Ja jednak zaczynam coraz bardziej się obawiać, czy to kiedykolwiek stanie....
Jakie są wasze doświadczenia z kp i wielkimi przyrostami dziecka? Czy w końcu ta waga stanęła na dłużej ?

reklama
Rozwiązanie
Hej. Mój syn, urodzony koniec lutego z waga 3275, aktualnie ma na liczniku około 14kg
Karmiony wyłącznie piersią do 6mz, potem rozszerzanie diety. Dalej kp oczywiście. Żadnych soczków, słodyczy innych dziwactw. Wyniki glukozy i tarczycy zawsze w normie.
Jego waga rośnie w zastraszajacym tempie od początku [emoji33] generalnie tez jest długi - ciuszki na 80/86 musi nosić. raczkuje, wstaje i rozwój fizyczny generalnie super. Apetyt ma ogromny! My z partnerem również jesteśmy dosyć wysocy (175cm i 191cm) pediatra twierdzi, ze widocznie taki typ dziecka i ze skoro kp, to nie ma się co martwić. Ja jednak zaczynam coraz bardziej się obawiać, czy to kiedykolwiek stanie....
Jakie są wasze doświadczenia z kp i wielkimi przyrostami dziecka? Czy w...
Uwarunkowania genetyczne mają duże znaczenie. Ja mam 173, mąż 192. Córka urodzona w 36+6 3080g I 53cm. Obecnie ma 2 lata za 2 dni i nosi ubrania na 110 i waży nie całe 17kg. Waga stoi od wakacji. Na roczek 13kg i 89cm.

Tez myślę , że nie masz co się martwić u nas ja 168 cm mąż 179 cm . Córka 2 lata i 2 miesiące ciuszki na 86-92 cm i 13 kg. Wy jesteście wysocy i myślę , jak wyżej uwarunkowania genetyczne.

ps jak zacznie chodzić waga stanie w miejscu prawie

Lekarz ma rację w tym przypadku - widać ten typ tak ma :)
Karmisz piersią, dziecko dobrze sie rozwija, rodzice też do liliputów nie należą, więc nie martw się :)
Z doświadczenia ci powiem, że dzieci, gdy już zaczną dużo samodzielnie chodzić, ich waga posuwa sie wolniej, ponieważ większa ilość energii jest spalana i dodaj do tego intensywny wzrost.
Po 2 r. z. gdy dzieci wyrastają z wieku niemowlęcego, a wkraczają w wiek dziecięcy ich sylwetki się zmieniają i dopiero od tego momentu można zwracać uwagę na takie aspekty, jak nieprawidłowe tycie.

Ufff dzięki dziewczyny ;) moje dziecko wśród innych to serio gigant + mój wysiadający kręgosłup daly mi do myślenia, jednak nawet kilka takich słów może pocieszyć 😃 czekam na pierwsze kroki i zatrzymanie wagi!

reklama
O kurcze! To jesteście lepsze😁
U mnie jeszcze ogromny nacisk ze strony partnera, która uważa, ze dziecko przeze mnie będzie otyłe, bo to tylko wina kp, a młody je piers 3-4max w dzień, w nocy podobnie.
marze już o tym stopie wagi;)

Jego waga rośnie w zastraszajacym tempie od początku [emoji33] generalnie tez jest długi - ciuszki na 80/86 musi nosić. raczkuje, wstaje i rozwój fizyczny generalnie super. Apetyt ma ogromny! My z partnerem również jesteśmy dosyć wysocy (175cm i 191cm) pediatra twierdzi, ze widocznie taki typ dziecka i ze skoro kp, to nie ma się co martwić. Ja jednak zaczynam coraz bardziej się obawiać, czy to kiedykolwiek stanie....
Jakie są wasze doświadczenia z kp i wielkimi przyrostami dziecka? Czy w końcu ta waga stanęła na dłużej ?
Jak wyniki ok to cóż [emoji854] zacznie biegać to zwolni. Serio serio, z autopsji [emoji6]

Rozwiązanie
reklama
Do góry