reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Koszmary senne u dziecka

Bibułka

Zaciekawiona BB
Cześć dziewczyny! Mój synek skończył niedawno 5 lat. I zaczęliśmy mieć straszne kłopoty z koszmarami sennymi u niego…zawsze miał kłopot z samodzielnym zaśnięciem,częste pobudki w nocy o podróżowanie do naszej sypialni. Ale teraz to już naprawdę jakieś apogeum…niektóre konkretne sny ciagle do niego wracają. Szkoda mi go,nie wiem już jak mu pomoc…może miał ktoś podobny kłopot i udało się go jakoś rozwiązać?

reklama
Czy koszmary senne są czymś spowodowane? stres, zmiana w życiu?

Powiem tak : ja mam od urodzenia koszmary senne. Im byłam młodsza tym miałam ich więcej lub po prostu więcej zapamiętywałam. Więc jak mój synek biegnie do mnie, bo miał "zły sen", to go uspokajam i tyle. Wątpię, żeby coś się dało zrobić, poza ograniczeniem bodźców nieadekwatnych do wieku (np nieodpowiednie bajki).

Myślę że mogą przybrać na siłę bądź występować częściej jeśli jest dużo stresu bądź zmian. A tak to każdy czasem tego doświadcza. :) Gorzej jak to lęki nocne 🥲

Do góry