reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kosz - watki nieaktywne przeznaczone do trwalego usuniecia

Ze złobkami to jest roznie, rozniscie... a z cenami jeszcze bardziej... niestety, ja nie znam żadnej reguly, ktora moznaby to okreslic... chetnie poczytam jak ktos wie.

reklama
Witam

Niedawno dowiedziałam sie,że bede mamusią :-). Jestem w 7 tyg ciąży mieszkam w Droghedzie i proszę o parę wskazówek. Mój mąż pracował tutaj przez 9 miesięcy ale obecnie nie pracuje, natomiast ja nie dawno tutaj przyjechałam i pracy jeszcze nie znalazłam.
Mam więc pare pytań dotyczących opieki zdrowotnej tu w irlandii, czy przysługuje mi bezpłatna opieka w czasie ciąży i porodu, podobno muszę sie zgłosić do lekarza GP ale nie bardzo wiem gdzie. Byłam już w Dublinie w polskiej klinice na badaniach ale chciałabym mieć lekarza tu na miejscu (najlepiej polskiego), w klinice powiedzieli mi, że lekarz GP będzie mnie prowadził przez całą ciąże czy to prawda? Czy muszę posiadać medical karte i czy ją otrzymam gdy obydwoje nie pracujemy? Wiem,że zadaję dużo pytań ale będę wdzięczna za rady.Pozdrawiam:happy2:

Witam
Czy macie może namiary na polskiego GP w Droghedzie, szukałam na wielu stronkach ale niestety nic nie znalazłam.Jest ponoc litewski gp ale polskiego nie ma. Pozdrawiam:-)

Witam
Dziekuje za odpowiedz. Oczywiscie z przyjemnościa czytam wątek: CO KAZDA 'CIEZAROWKA' W IRLANDII WIEDZIEC POWINNA - W trakcie tworzenia"- i czekam na jego rozwój.Byc może i ja kiedys bede mogła przyczynić sie do jego rozwoju zamieszczajac ciekawe informacje. Narazie tylko korzystam. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Witam wszystkie mamusie w kraju i za granica! Mam na imię Agnieszka i jestem tu nowa. Mieszkam w Irlandii i potrzebuję informacji odnośnie praw pracowniczych ciężąrnych w Irlandii (pilnie!!). Szczególnie interesuje mnie czy irlandzkie prawo przewiduje jakiś dzienny limit godzin pracy dla kobiet w ciąży i limity nadgodzin. Mój obecny pracodawca nie wie nic o prawach ciężarnych i dał mi już do zrozumienia że nie ma zamiaru ich przestrzegać (np. nie chciał mi zapłacic za godziny,gdy miałam wizytę u lekarza, a wiem,że wizyty są płatne tak jakbym była w pracy). I jeszcze jedno pytanie: czy w Irlandii można zwolnić ciężąrną? Wiem, że w Polsce nie można, ale na wyspach wszystko jest możliwe... Jeżeli wiecie coś na ten temat, pomóżcie proszę, bo czuję się trochę osamotniona a chyba czeka mnie mała mała bitwa z pracodawcą :-( Pozdrawiam.

Po pierwsze musisz poinformowac pisemnie wraz z zaswiadczeniem od lekarza swojego pracodawce o ciazy. Pracodawca nie moze cie zwolnic, nie mozesz pracowac w godzinach nocnych i w warunkach zagrazajacych ciazy. Poza tym obowiazuje normalny system pracy jak dotychczas (no chyba ze byly to noce). O wizycie u lekarza musisz pracodawce poinformowac wczesniej oraz przedstawic badz zaswiadczenie od lekarza badz wpis do ksiazeczki ciazy o tym ze masz taka umowina. Pracodawca musi cie na taka wizyte zwolnic. Przy czym nie jest to caly dzien, ale zwykle pol dnia lub kilka godzin..
Podaj wiecej szczegolow, gdzie np pracujesz ...jakie godziny to moze bede mogla ci wiecej powiedziec.

Jeśli ktoś jest zainteresowany to w Galway są prowadzone zajecia angielskiego za darmo . Wystarczy się zapisać , rozwiązać krótki teści ( na jakim jest sie poziomie ) i czekać aż zadzwonią kiedy przyjść na pierwszą lekcje .
oto numer telefonu : 091 5676 60 rejestrować można się w poniedziałki i piatki od 9 do 12:30

reklama
Zyrka, na stronie FASu w tej chwili jest cały dokument po polsku. Dotyczy również dodatków dla kobiet ciężarnych-czego możesz oczekiwać od swojego pracodawcy, jakie dodatki przysługują Ci jeśli pracujez w warunkach szkodliwych i w godzinach nocnych.

Do góry