Na jakiej podstawie Pan uważa, ze takie cechy POWINIEN posiadać nowy czlowiek?
kwestia myślenia życzeniowego, czy subiektywna dedukcja?
Ja to bym powiedziała, że patrząc w jakim kierunku świat idzie, to nowy człowiek powinien:
- świetnie radzić sobie w życiu w pojedynkę, lubić samotność, nie potrzebować kontaktów towarzyskich (bo i tak będzie siedzieć przed ekranem komputera 24/24),
- uwielbiać i świetnie rozkminiac technologie i elektronikę (bo idziemy w stronę komputeryzacji),
- prowadzić bardzo poukładane, przewidywalne i schematyczne życie,
- nie mieć pociągów do wojen i takich tam,
- nie musi wyrażać uczuć, ani potrafić nawiązywać relacji społecznych (bo i tak będzie solo żył przed komputerem),
- jego integracja sensoryczna może leżeć (i tak będzie tylko dotykał myszki i klawiatury, a w przyszłości wydawał komputerowi polecenia w myślach)...
Jak na dłoni widać, że ewolucja idzie w konkretnym kierunku i już stworzyła odpowiednią, przystosowaną do tego jednostkę. OSOBY Z ZESPOŁEM ASPERGERA, ewentualnie autyzmem (tam ewolucja poszła aż za mocno). Proszę, rozwiązałam Twój problem. Człowiek idealny, człowiek przyszłości ma zespół Aspergera. Doskonale przystosowany do życia w nowoczesnym świecie i świecie przyszłości.
Już nie musisz więcej rozkminiac.
Oczywiście wszystko co napisałam powyżej to żart i mam nadzieję, że nikt z zespołem Aspergera bądź mający w rodzinie osoby z ASD nie poczuje się urażony.
Ale tak wielkiej głupoty jak post pana Grzegorza, dopisującej niesamowita ideologię do po prostu ruchu antyaborcyjnego, to ja jeszcze nie widziałam i nie czytałam jak żyję
Powyżej to oczywiście stereotypy częściowo, bo przykładowo wiele osób z ZA, z ASD to choć ma z nimi problem, to uwielbia kontakty towarzyskie i są naprawdę towarzyskimi osobami.