reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kosiniakowe

Witam mam pytanie odnośnie kosiniakowego jeżeli urodziłam 30 stycznia tego roku dziś składałam wniosek o kosiniakowe załóżmy ze decyzja będzie w marcu to czy wypłacają od momentu narodzin dziecka czyli za styczeń luty i marzec czy od momentu decyzji ?

reklama
Cytuję ze strony mopsu: "Kwotę świadczenia rodzicielskiego przysługującą za niepełny miesiąc ustala się, dzieląc kwotę świadczenia przez liczbę wszystkich dni kalendarzowych w tym miesiącu, a otrzymaną kwotę mnoży się przez liczbę dni kalendarzowych, za które świadczenie przysługuje. Kwotę świadczenia przysługującą za niepełny miesiąc zaokrągla się do 10 groszy w górę."
"Prawo do świadczenia rodzicielskiego ustala się, począwszy od miesiąca urodzenia lub przysposobienia dziecka, a w przypadku opiekuna faktycznego dziecka i rodziny zastępczej, z wyjątkiem rodziny zastępczej zawodowej, osób, od miesiąca objęcia dziecka opieką, jeżeli wniosek o ustalenie prawa do świadczenia rodzicielskiego został złożony w terminie 3 miesięcy, licząc od dnia urodzenia lub przysposobienia dziecka, a w przypadku osób opiekuna faktycznego dziecka i rodziny zastępczej, z wyjątkiem rodziny zastępczej zawodowej, od dnia objęcia dziecka opieką."
"W przypadku złożenia wniosku po terminie, nie później jednak niż w okresie 52 tygodni, w przypadku urodzenia (przysposobienia, objęcia opieką) jednego dziecka i odpowiednio dłużej w przypadku urodzenia (przysposobienia, objęcia opieką) więcej dzieci, prawo do świadczenia rodzicielskiego ustala się, począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek."

Witam mam pytanie odnośnie kosiniakowego jeżeli urodziłam 30 stycznia tego roku dziś składałam wniosek o kosiniakowe załóżmy ze decyzja będzie w marcu to czy wypłacają od momentu narodzin dziecka czyli za styczeń luty i marzec czy od momentu decyzji ?
Świadczenie rodzicielskie bedzie przyznane od 30.01.2021 do 29.01.2022.
Za styczen 2021 kwota świadczenia będzie przyznana tylko za dwa dni (30 i 31.01).
Co do wypłaty,to zależy od OPSu. Jeśli wydadzą decyzję przyznająca jeszcze w lutym 2021, to wypłata będzie za styczeń i luty. Jeśli decyzja będzie w marcu ,to wyplata musi objąć styczeń luty i marzec ,gdyż świadczenia wypłaca się w okresach miesięcznych.
W decyzji przyznającej świadczenie musi być napisane za jakie miesiące - kiedy będzie wypłata .
🙂

Witam
Czy ktoś się orientuje ,jeśli będę miała przyznane świadczenie rodzinne to mąż może starać się o urlop wychowawczy ten 14 dniowy?

Jeśli ojciec dziecka jest zatrudniony to może starać się o urlop ojcowski, bo domniemywam ze o ten Ci chodzi.

reklama
reklama
Do góry