Całe życie mnie uczono, ze konflikt sero jest wtedy, kiedy mama ma RH- a dziecko RH+. Całe liceum, całe studia...na szybko przerzuciłam internet...wszędzie definicja podobna do tej poniżej...
Najbardziej znanym i ważnym przykładem konfliktu serologicznego jest różnica antygenów Rh krwinek czerwonych między płodem a matką. Do wytworzenia przeciwciał w tym układzie w krążeniu matki dochodzi wtedy, gdy płód dziedziczy po ojcu antygen „D” (Rh+), a matka ma cechę antygenową „d” (Rh–).
Sama jestem dzieckiem z konfliktu sero. Miałam żółtaczkę po urodzeniu.
Żółtaczka jest zagrożeniem wtedy, kiedy nie jest w żaden sposób leczona. Kiedy powinno zacząć przechodzić? To trudno powiedzieć. Zależy od dziecka. Zazwyczaj wystarczy kilka dni na to aby bilirubina spadła do dopuszczalnego poziomu. Takiego, ze można będzie wypisać do domu.
Moje oboje dzieci miały lekka postać żółtaczki do dwóch tygodni po porodzie. Lekka postać, nie wymagająca naświetlań czy hospitalizacji. Kazano mi wystawiać na słońce i upewnić się, ze odpowiednio jedzą, to znaczy nie za mało i się nie przejmować.
Nie wiem jaki tam u was konflikt jeszcze występuje. Jeśli jest to coś medycznie poważnego, to lekarze napewno poradzi co robić.