reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

komputer-negatywnie

Witam wszystkich, moze ktos zechce sie ustosunkowac do mojego problemu, ktory jest nastepujacy moja 6letnia corka coraz wiecej czasu spedza przed komputerem, na grach komputerowych. Oboje z mezem niepokoimy sie i zastanawiamy nad przyczyna tego zachowania , poniewaz nigdy nie zachecalismy jej do zabawy i nauki z komputerem, a czas na niego miala zawsze ograniczony. Zdarza jej sie czesciej lamac nasze zakazy. Musze przyznac ze sami z mezem spedzamy duzo czasu przy komputerze, nasza praca nas do tego zmusza

reklama
To naturalne- dzieci ZAWSZE będą chciały spędzać maksymalną ilość czasu przy komputerze.
Rzecz w tym, by być konsekwentnym i ten czas wydzielać.
Na łamanie zakazów jest prosta rada- założyć hasło , które znają TYLKO rodzice i WŁACZAĆ dziecku komputer samodzielnie, tak, by tego hasła nie widziała. Ustawić tez minutnik, który ŚCIŚLE ogranicza czas spędzony na zabawie na komputerze.

[FONT=&quot] szukając przyczyny warto najpierw poszukać jej w sobie. Może to wy w każdej wolej chwili zaglądacie do komputera, "bo trzeba sprawdzić czy nie dostaliśmy ważnego e-maila, może trzeba poprawić jakiś projekt do pracy", myślicie ze to wam zajmie tylko chwilkę i tak jest zajmie chwilkę, ale każda wolną, którą może warto by poświęć córce. Jeżeli dziecko widzi, ze nie rozstajecie się z komputerem, nie widzi w tym nic złego bo przecież robi tak mam i tata, "oni mogą wiec ja też" i nie będzie słuchało waszych zakazów. Najgorsza sytuacja jest wtedy gdy komputer przeszkadza wam podczas wspólnie spędzanego czasu, np podczas wspólnych posiłków, lub podczas zabawy z córką. Jeżeli obiecałaś córce, ze przeczytasz jej bajkę, lub pogracie w grę planszową to poświęć ten czas tylko córce, pokaż jej co jest ważniejsze. [/FONT]

do happybeti: haslo dobry pomysl, ale chciałam żeby corka wiedziała, ze mam do nie zaufanie.
do: wczesnoszkolna.problemy: chyba naprawdę musimy zmienić zasady w naszym domu i zacząć przede wszystkim od siebie. Jeżeli efekty takiego naszego zachowania mają negatywnie wpływać na naszą córkę czas na zmiany. chba naprawdę zabardzo "kochamy" komputer, ale przecież nie może nam zając całego zycia i czasu sa ciekawsze rzeczy

oczywiście! komputer i internet to fajna sprawa i duże ułatwienie w naszym życiu, jednak masz racje w tym, że są ciekawsze rzeczy w życiu, a dzieciom trzeba to szczególnie uświadamiać i pokazywać, niech zobaczy i uwierzy w to, że wyjście na spacer, na plac zabaw może być większą frajdą niż siedzenie przy monitorze. wy jako rodzice powinniście jej dać tego doświadczyć (nie opowiadać, bo to nie wystarczy).pamietajcierownież o tym aby pokazać dziecku jak przesiadywanie przedkomputerem "pożera" czas, ktore mogło przeznaczyc na inneprzyjemności. oczywiści dziecko w tym wieku nie rozumie do końcapojecia czasu, dlatego wy jako rodzice musicie mu w tym pomóc.Pokażcie córce na ile ważnych dla niej rzeczy zabraknie jej czasu,jeżeli nie będzie się stosowała do ograniczeń, które jejdajecie, pokaż że jeżeli przekroczy ten czas nie bedzie mogla jużbawić się swoja ulubiona lalką, ponieważ ten czas juz upłynąl.

czyli radzicie lepiej zorganizować jej czas, zająć ją czymś tak żeby nie miała czasu na komputer, to pomoże? przecież nie zawsze będę miała czas żeby się z nią bawić i co wtedy znowu wróci do komputera

[FONT=Times New Roman, serif]Uważam, że dziecku należy zorganizować czas, nalepiej aktywnie i mądrze. Jednak niebędzie dobrym rozwiązaniem jeżeli dziecko z komputera przesiądziesię przed telewizor. Niestety coraz wiecej dzieci nie potrafi poradzicsobie z nudą jeżeli nie mają dostępu do komputera lub telewizora, abydo tego nie dopuścić należy wspólnie z dzieckiem obmyślać różneciekawe pomysły na zabawe czy zajęcia, planować je, przygotowywać. Nie musisz mieć ciągle czasu na zabawę z córką, to nawet nie realne, jeżeli jednak nauczysz swoją córkę organizować sobie czas, nie będzie zaglądała w każdej wolnej chwili do komputera, znajdzie ciekawsze zajęcie[/FONT]

Nie dajmy się zwariować, bo wszystko jest dla ludzi. Grunt to UMIAR. Trzeba dbać o urozmaicony czas dziecka. Ważne by wychodziło na świeże powietrze, uprawiało sport. Poczytać, powydurniać się, pogadać, coś razem porobić. Upiec ciasto, ułożyć puzzle, wyjść na spacer, pokleić z plasteliny. Jest wiele możliwości. Ale dać tez czas na ten komputer. Mój syn ma prawie 8 lat i tez mu ograniczam. Ma maksymalnie godzinę dziennie na komputer razem z TV. Musi wybrać albo sobie czas podzielić. Wolę mu poczytać czy powygłupiać się razem. Poza tym chodzi na judo. Więc i tak w tygodniu ta 1 h dziennie to sporo. Jak wraca ze szkoły, odpocznie, chwilę coś porobi przy kompie. Potem lekcje. Wspólny czas. Kolacja, kąpiel i spanie. W weekendy może więcej czasu spędzać przy komputerze ale tez ma ograniczenia. Np. w sumie 3 h podzielone 3 x po 1 h. I też łącznie z TV. Czasem mu wydłużę jak ogląda jakąś bajkę. A jeśli nie stosuje się do zasad i je łamie - sprawa jest prosta. Podchodzę i wyłączam komputer. U nas nie ma dyskusji. I na drugi dzień oraz w tym dniu nie ma go wcale. Ale pilnuje się :) Poza tym u nas komputer to nagroda. To przywilej. Jak nabroi to nie ma :)

I ważne by dziecko umiało się też same sobą zająć. Trzeba rozwijać kreatywność i pomysłowość. Gdy syn chodzi i się "nudzi" zawsze znajdę mu zajęcie (np. trzeba posprzątać :p ) i od razu przychodzi mu milion pomysłów na samodzielną zabawę :)

Uważam, ze jak córka łamie zasady to powinnaś ostrzec ją jakie są konsekwencje łamania zasad i się tego trzymać. Podejść, wyłączyć komputer + szlaban na jakiś czas.

My tez z mężem spędzamy sporo czasu przy komputerze. Ja na szczęście mam dużo zdrowego rozsądku i znam umiar. Mój mąż nie zawsze ale walczę z tym :)

Ostatnia edycja:
reklama
Moja 5-latka nie gra w gry na komputerze, czy telefonie. Kilka razy jej pozwoliliśmy, ale nie potrafi przestać, a gdy mówimy "dość" jest bunt, histeria itd. W żadnym innym przypadku zakaz nie wywołuje takiej histerii. W związku z tym nie korzysta wcale, widać to nie wiek na takie zabawy.

Do góry