reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Komputer cyklu a karmienie piersią

E

Ewka34

Gość
Hej, urodzilam dwa miesiace temu,karmie piersia na zmiane z mm ,dzis dostalam okres tzn skąpy narazie ,ale jest.. tak mi sie wydaje :) pytanie do uzytkowniczek komputerow cyklu ,badz mierzenia temp. i obserwacji cyklu.
Otoz,jestem uzytkownikiem komputerka juz kilka dobrych lat,w pierwszej ciazy nie mierzylam temp po porodzie,dopiero pozniej zaczelam obserwowac cykl.. dzieki komputerkowi zapobiegalam ciazy przez wiele lat, jak i ją zaplanowalam ;) ale do rzeczy.. chodzi o mierzenie,czy powinnam od jutra wpisac pomiar i zaznaczyc okres i czy mierzenie temp bedzie wiarygodne dla kompka i czy moge wtedy zaufac kompkowi,skoro karmie piersia.. zaznaczam ze w nocy mala budzi mnie co dwie godz. I nie wiem kiedy zmierzyc czy przy pierwszym karmieniu po 4 godzinnej drzemce,czy nad ranem ale to juz po dwoch 2-godzinnych przerwach :/

reklama
Karmienie piersią nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o wykres, ważne czy wróciła owulacja. Nie wiem czy możesz zaufać komputerowi, ja mierzyłam zwykłym termometrem plus obserwacje śluzu. Pierwszych kilka cykli może być bez owulacji, mogą być dłuższe niż zwykle i/lub z krótszą fazą lutealną. Wtedy(przy braku owulacji) bardzo prawdopodobne, że nie będzie w tym cyklu żadnych bezpiecznych dni. Okres poporodowy, dopóki cykle się w miarę nie uregulują, jest niestety ciężki jeśli chodzi o tą metodę zapobiegania ciąży...
Jeśli chodzi o samo mierzenie temp. to ja przy kp mierzyłam mniej więcej o tej samej porze, przeważnie podczas pierwszego porannego karmienia, ok. 5-6. Ale różnie było ze spaniem, czasem miałam tylko godzinę drzemki przed mierzeniem, po prostu inaczej się nie dało. Musisz na sobie sprawdzić, czy to będzie miało znaczenie w twoim przypadku. Aha i nie wiem jak z komputerami cyklu, ale tak normalnie to nie trzeba mierzyć od 1 dnia, wystarczy poczekać na koniec @ i wtedy zacząć.

Karmienie piersią nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o wykres, ważne czy wróciła owulacja. Nie wiem czy możesz zaufać komputerowi, ja mierzyłam zwykłym termometrem plus obserwacje śluzu. Pierwszych kilka cykli może być bez owulacji, mogą być dłuższe niż zwykle i/lub z krótszą fazą lutealną. Wtedy(przy braku owulacji) bardzo prawdopodobne, że nie będzie w tym cyklu żadnych bezpiecznych dni. Okres poporodowy, dopóki cykle się w miarę nie uregulują, jest niestety ciężki jeśli chodzi o tą metodę zapobiegania ciąży...
Jeśli chodzi o samo mierzenie temp. to ja przy kp mierzyłam mniej więcej o tej samej porze, przeważnie podczas pierwszego porannego karmienia, ok. 5-6. Ale różnie było ze spaniem, czasem miałam tylko godzinę drzemki przed mierzeniem, po prostu inaczej się nie dało. Musisz na sobie sprawdzić, czy to będzie miało znaczenie w twoim przypadku. Aha i nie wiem jak z komputerami cyklu, ale tak normalnie to nie trzeba mierzyć od 1 dnia, wystarczy poczekać na koniec @ i wtedy zacząć.
Tzn wiem ze pierwsze cykle nie beda wiarygodne to tak jakby nowy sprzet byl.. musi od nowa sie nauczyc moich cykli ;) bedzie mi dawal czerwone caly czas bo to bezpieczniej niz dac mi zielone swiatlo :) Acha czyli kp nie ma nic do temp.. widzisz wlasnie tu mialam zagwostke,bo nie bylam w takiej sytuacji jeszcze ,wiec wolalam sie zapytac ;) no u mnie komp bedzie pokazywal i pytal czy jest okres ;) a moje pierwsze karmienie to godz ok 2 w nocy :/

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Tzn wiem ze pierwsze cykle nie beda wiarygodne to tak jakby nowy sprzet byl.. musi od nowa sie nauczyc moich cykli ;) bedzie mi dawal czerwone caly czas bo to bezpieczniej niz dac mi zielone swiatlo :) Acha czyli kp nie ma nic do temp.. widzisz wlasnie tu mialam zagwostke,bo nie bylam w takiej sytuacji jeszcze ,wiec wolalam sie zapytac ;) no u mnie komp bedzie pokazywal i pytal czy jest okres ;) a moje pierwsze karmienie to godz ok 2 w nocy :/
Tzn chodzi mi pierwsze karmienie rano, w sensie o w miarę normalnej porze;) Mój też się budził co 2h na mleko przez całą noc, ale mierzyłam dopiero ok. 5.00, max o 4.00. Nieprzespana noc może oczywiście wpływać na temp.(nie musi), ale sam fakt że karmisz piersią nie ma znaczenia.

Tzn chodzi mi pierwsze karmienie rano, w sensie o w miarę normalnej porze;) Mój też się budził co 2h na mleko przez całą noc, ale mierzyłam dopiero ok. 5.00, max o 4.00. Nieprzespana noc może oczywiście wpływać na temp.(nie musi), ale sam fakt że karmisz piersią nie ma znaczenia.
Oki dobrze woedziec ;) no i to tez wiem akurat o tej nocy ,dlatego pytam ,bo minimum jest 3 godz. snu :/ bede probowac, najwyzej w przyszlym roku zostane mama znowu hyhy
A wlasnie co jesli zaszlabym w ciaze i np jeszcze karmie piersia? Mam odstawic mala od piersi czy to tez mit?

Oki dobrze woedziec ;) no i to tez wiem akurat o tej nocy ,dlatego pytam ,bo minimum jest 3 godz. snu :/ bede probowac, najwyzej w przyszlym roku zostane mama znowu hyhy
A wlasnie co jesli zaszlabym w ciaze i np jeszcze karmie piersia? Mam odstawic mala od piersi czy to tez mit?
Mit nad mity:) Gdyby tak było, to organizm raczej by nie pozwolił na zachodzenie w ciążę podczas karmienia, a wiadomo że tak nie jest. W zdrowej ciąży możesz karmić bez problemu do końca, a nawet dwójkę dzieci po porodzie:) Ja karmiłam do ok. 16tc, ale tylko dlatego, że już bolało i byłam zmęczona nockami.

reklama
Wrzucę Ci zdjęcia z mojego poradnika, może coś pomoże. Ja korzystam z metody objawowo-termicznej, z tym ze u mnie miesiaczka przyszla dopiero po zakonczeniu kp
Duzo zalezy od organizmu, u mnie pobudki nie mialy wplywu na temperaturę.

Załączniki

• 20180929_095417.jpg
    20180929_095417.jpg
    1,1 MB · Wyświetleń: 206
  • 20180929_095423.jpg
    20180929_095423.jpg
    1,1 MB · Wyświetleń: 197
Do góry