reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Klimakterium i menopauza

To ja się dołączę do tematu choć widzę że mało ruszany. Od miesiąca mam chirurgiczną menopauzę i albo jestem inna albo idealnie mi dobrali HTZ bo czuję się świetnie :) To prawda - temat menopauzy szczególnie poniżej 40 to jak wybryk natury - podejście typu - lepiej nie dotykać i zapomnieć że się cokolwiek widziało/słyszało. Ale polska jest nadal konserwatywnym krajem w którym o ważnych rzeczach się nie mówi.

@agatyna - ja bym dołożyła do tego zestawu jeszcze magnez i wapń+D3. ( technik farmacji radzi :p )

Ostatnia edycja:
reklama
Hej dziewczyny. Jeszcze nie tak dawno pisałam w wątkach dla starających się, później mam a teraz przyszedł czas przenieść się na "menopauzę".
Dopadła mnie bardzo szybko, mam 44 lata i zaczynam wchodzić w ten okres gdy wygasa praca jajników. Miesiączki nie mam od 4mcy. Standardowe objawy, uczucie gorąca, zmiany nastrojów, zawroty głowy i niestety okropne palpitacje serca. Cierpię na niedoczynność tarczycy z haszimoto a to podobno przyśpiesza sprawę. Mieszkam w uk i lekarz przepisał mi HTZ, tabletki z progesteronem i żel z estrogenem. Obawiam się tego brać, ponieważ nikt nie zrobił mi badań krwi i nie sprawdził poziomu hormonów. Obawiam się że w takiej sytuacji bardziej to zaszkodzi niż pomoże. Oczywiście jestem za HTZ, ale zrobioną z głową. Próbuję sama suplementować witaminy i żyć aktywnie, bo widzę jak łatwo wpadają nowe kilogramy a schudnąć trudniej. Widzę, jak cera się zmieniła i skóra twarzy traci jedność i sprężystość.
Menopauza kojarzy się z panią ok 50+ a niestety co raz więcej młodych kobiet cierpi na wczesną menopauzę, nie będąc na to gotowym. Ja mam małe dzieci i uważam, że ani ja, ani oni, nie jesteśmy gotowi na "matkę wariatkę" na fali menopauzy i atakami wariacji 🙈. Nastolatki chociaż rozumieją "stara przechodzi menopauzę😉", klikulatkowie nie wiedzą o co tej mamie chodzi-gorzej, że mama też nie wie o co jej chodzi i nie umie sobie z tym poradzić 😔.
Podzielcie się doświadczeniami, bo ciężka droga przede mną...

Do góry