reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kiwanie głowa 1,5roczniaka

Patii_666

Fanka BB :)
Hej, mały od jakiś dwóch tygodni zaczął kiwać głowa najbardziej w lewą stronę, wstawię filmik lecz na filmiku nie kręci i tak mocno jak zazwyczaj, poprostu tak dałam radę nagrać, nie wiem czy to taki tik przejściowy czy coś zaczyna się dziać, robi tak podczas chodzenie stania siedzenia, coraz częściej.. dostał również wysypki tylko na plecach wygląda bardziej jak kontaktowa.. W poniedziałek rejestruje go do lekarza, ale czy któraś z was miała z takimi tikami doczynienia lub coś wie?

reklama
Rozwiązanie
A więc tak : ja nie chodzę z każdą błachostką do lekarza (moje dziecko mało choruje) acz kolwiek jakbym zauważyła nie pokojące objawy takie jak "tiki nerwowe" albo coś podobnego do Twojego przypadku napewno bym poszła po kilku dniach. Widzisz takie zachowania mogą być objawem jakiejś choroby jak i mogą faktycznie być tylko etapem przejściowych aby uzyskać na to informacje trzeba sie udać do lekarza. A teraz do rzeczy moja siostrzenica również kiwała głową i po konsultacji z lekarzem zlecił badania: tomografię komputerową, rezonans magnetyczny, itp, by wykluczyć choroby na szczęście okazało się że to było na tle nerwowym.
A więc widzisz, da się :) i za taką odpowiedź dziękuję, u małego trwa to mniej niż dwa tygodnie i są dni że...
Nie miałam z tym do czynienia, ale to wygląda niepokojąco.
Może to być zarówno problem neurologiczny, psychologiczny, zdrowotny (np. bolące ucho, stan zapalny ucha) lub nerwowy.
Dobrze, że chcesz się udać do lekarza - on albo zdiagnozuje twojego synka albo skieruje cię z nim na dalsze badania.

Nie miałam z tym do czynienia, ale to wygląda niepokojąco.
Może to być zarówno problem neurologiczny, psychologiczny, zdrowotny (np. bolące ucho, stan zapalny ucha) lub nerwowy.
Dobrze, że chcesz się udać do lekarza - on albo zdiagnozuje twojego synka albo skieruje cię z nim na dalsze badania.
Właśnie też mnie to nie pokoi i wiadomo mam najgorsze głupoty w głowie.. Czytałam na internecie to sporo pisze ze to przejściowe jest u dzieci.. Jednak utrzymuje to się drugi tydzień więc w pon dzwonię mam nadzieję że mnie nie zbyje lekarka tym.. Tymbardziej że coraz bardziej kiwa ta główka, a pamiętam za dzieciaka ze był taki chłopiec co tak kiwał i miał stwierdzone ADHD tymbardziej mnie to niepokoi

Jeżeli nie wiesz nic na ten temat to po co się wypowiadasz? Chciałaś zabłysnąć? Gdybym widziała ze z dzieckiem coś się dodatkowo dzieje, miałby problemy neurologiczne(potyka się, wywraca, nie potrafi utrzymać równowagi) to bym leciała do szpitala, samo kiwanie głowa nie jest na tyle straszne aby pchać się do lekarza po kilku dniach , wszędzie pisze ze to może być nowa faza dziecka, jeżeli trwa minimum miesiąc to wtedy należy skontaktować się z lekarzem, także błyszcz gdzie indziej :)

Jeżeli nie wiesz nic na ten temat to po co się wypowiadasz? Chciałaś zabłysnąć? Gdybym widziała ze z dzieckiem coś się dodatkowo dzieje, miałby problemy neurologiczne(potyka się, wywraca, nie potrafi utrzymać równowagi) to bym leciała do szpitala, samo kiwanie głowa nie jest na tyle straszne aby pchać się do lekarza po kilku dniach , wszędzie pisze ze to może być nowa faza dziecka, jeżeli trwa minimum miesiąc to wtedy należy skontaktować się z lekarzem, także błyszcz gdzie indziej :)
Nie jestem przekonana czy to błyszczenie także daruj się tego typu komentarze 😉. Internet nie jest lekarzem a sama wyżej napisałaś że WYCZYTAŁAŚ "Tymbardziej że coraz bardziej kiwa ta główka, a pamiętam za dzieciaka ze był taki chłopiec co tak kiwał i miał stwierdzone ADHD tymbardziej mnie to niepokoi" więc sądzę że powinnaś się skontaktować się z lekarzem i skonsultować to co zaobserwowałaś niż szukać porady w googlach. To właśnie głubi rodziców XXI w. zamiast w pierwszej kolejności do lekarza to w pierwszej kolejności Internet. I nie nikogo nie obrażam tylko mówię jak jest.
Ps. Pchać się do lekarza po kilku dniach? Sama wyżej napisałaś że już drugi tydzień się utrzymuje😑 także Twoja "agresja "spowodowana że ktoś Ci zwrócił uwagę na temat wizyty u lekarza trochę jest nie na miejscu

reklama
Też z każdą swoją obawa latasz to lekarza czy najpierw obserwujesz dziecko? Dziecko jest w tym wieku że może to być jego 'faza' tak jak krecenie się w kółko robienie np akuku, gdybym poleciała po kilku dniach do lekarza to by mnie spławiła bo by powiedziała może to przejściowe trzeba obserwować, taki wiek, a teraz gdy przez około dwa tygodnie obserwuję go i nie widzę poprawy to teraz zapisze go do lekarza i lekarz nie spławi mnie tekstem 'za krótko' tylko jeżeli z uszami będzie ok i wgl to wymuszę skierowanie do neurologa, każdy jest inny ty latasz z blachostka do lekarza ja czujnie obserwuję dziecko, łatwo tutaj na forum się ocenia prawda? Napisałam post do mam które tak miały lub coś wiedzą, i tym które odp mi dziękuję, a ty typu''w te dwa tygodnie już dawno powinnaś być umowiona''sobie daruj bo to nie jest pomoc ani wskazówka, więc nie rozumiem po co tu dodajesz swoje 5groszy..

reklama
Nie jestem przekonana czy to błyszczenie także daruj się tego typu komentarze 😉. Internet nie jest lekarzem a sama wyżej napisałaś że WYCZYTAŁAŚ "Tymbardziej że coraz bardziej kiwa ta główka, a pamiętam za dzieciaka ze był taki chłopiec co tak kiwał i miał stwierdzone ADHD tymbardziej mnie to niepokoi" więc sądzę że powinnaś się skontaktować się z lekarzem i skonsultować to co zaobserwowałaś niż szukać porady w googlach. To właśnie głubi rodziców XXI w. zamiast w pierwszej kolejności do lekarza to w pierwszej kolejności Internet. I nie nikogo nie obrażam tylko mówię jak jest.
Ps. Pchać się do lekarza po kilku dniach? Sama wyżej napisałaś że już drugi tydzień się utrzymuje😑 także Twoja "agresja "spowodowana że ktoś Ci zwrócił uwagę na temat wizyty u lekarza trochę jest nie na miejscu
To nie jest moja agresja, napisałam że po kilku dniach na twoja odpowiedź że już dawno powinnam być umówiona do lekarza, nie odpowiadam agresja, widzę jak tu dużo osób na forum się mądrzy nie dając odpowiedzi ani pomocy, także twoje zdanie jest dla mnie zbędne i nic dla mnie nie wniosło. Ja jak nie mam nic do powiedzenia nie potrafię pomoc to nie komentuje i tyle..

Do góry