reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kiedy zmiana łóżeczka na większe..?

Elencza

Fanka BB :)
Drogie mamy!
Mój syn ma dopiero 11 miesiecy (za dwa tygodnie), ale prawdopodobnie jestem w ciąży, tak więc zostanie starszym bratem.
Mam pytanie do doświadczonych Mam- czy wystarczy, jeśli dla drugiego dzieciątka odkupie mała dostawkę (tzn łóżeczko 90x70cm), a po pół roku zamienię ja na większe łóżeczko synka, a on wyląduje w nowym, większym (będzie miał wtedy 2 lata)?
Zastanawiam się nad logistyką i nie wiem czy to nie będzie za wcześnie.
Ale nie bardzo widzę druga takie duże łóżeczko (120×60). Jak myślicie..?
Jak było i Was?

reklama
U mnie bylo lepiej bo byla wieksza roznica 2.lata 5miesiecy i kupilismy lozko pietrowe wiec mala na dole mialam jak miala pol roku i byla zabezpieczona belka dodatkowa...wiec starsza u gory byla i nie bylo pronlemu a u Ciebie to chyba dostawke kupic

Gratulacje :)
Wg mnie to zależy od dziecka - kiedy zacznie chodzić, wychodzić samodzielnie z łóżeczka i jak to będzie mu wychodziło :)
Kuzynka właśnie zmienia łóżeczko swojemu maluchowi, który ma 2 lata i 3 miesiące.

Dziękuję za odpowiedzi!
Syn już kilka miesiecy chodzi i próbuje być samodzielny, ale na razie źle się to kończy (ostatnio mieliśmy wypadek z zębem:()
Wspina się np na materac, ale nie odwazylam się wyciągania szczebelek z łóżeczka.. Ale jeszcze jest trochę czasu.
To jest nadzieja, że mój plan się powiedzie!
Różnica będzie mniejsza, bo 1,5roku- pomysł z łóżkiem piętrowym będzie do rozważenia, ale raczej w późniejszej perspektywie..:)

Wypadki są niestety wpisane w naukę samodzielności. Mam nadzieję, że ząbek udało się ocalić...
Jeśli On już chodzi to chyba można założyć, że do 2 roku życia będzie na tyle skoordynowany, że "duże" łóżeczko nie będzie żadnym problemem.

Nie wiemy, co będzie z ząbkiem, bo wizyta dopiero w czwartek, ale jak patrzę jak teraz śpi syn- w poprzek łóżka, na brzuchu z rękami na jedna stronę ciała a z nogami na drugą, to średnio widzę go nieokratowanego.. Ale nie takie spokój w śnie przychodzi z czasem..;)

Hej! Mam podobnie. Moja córa ma 18mc, za za 4mce rodzę. Zdecydowałam, że kupię kosz mojzesza na pierwsze 4-5mcy, a potem łóżeczko córki wymienia na większe a to dam maluszkowi.

Drogie mamy!
Mój syn ma dopiero 11 miesiecy (za dwa tygodnie), ale prawdopodobnie jestem w ciąży, tak więc zostanie starszym bratem.
Mam pytanie do doświadczonych Mam- czy wystarczy, jeśli dla drugiego dzieciątka odkupie mała dostawkę (tzn łóżeczko 90x70cm), a po pół roku zamienię ja na większe łóżeczko synka, a on wyląduje w nowym, większym (będzie miał wtedy 2 lata)?
Zastanawiam się nad logistyką i nie wiem czy to nie będzie za wcześnie.
Ale nie bardzo widzę druga takie duże łóżeczko (120×60). Jak myślicie..?
Jak było i Was?
Moja najmłodsza właśnie dostała większe łóżeczko 120/60. Przez 10miesiecy używaliśmy dostawki [emoji6] to była bardzo dobra decyzja. Nie wyobrażam sobie wstawania w nocy do łóżeczka [emoji854]
Normalne łóżko z barierka ok 1,5-2lat będzie w sam raz [emoji6]

reklama
To zależy jakie masz możliwości metrażowe i finansowe.
Ja na przykład nigdy nie zamierzałam kupowac piętnastu różnych łóżeczek, co rok to nowe.
Gaba miała swoje łóżeczko ale z chwila kiedy nauczyła się chodzić dostała już duże łóżko a ja dokupilam zabezpieczenie na bok. Takie żeby z niego nie wypadła. A tez spała niczym burza, co sekundę zmiana pozycji. Raz ja przyłapałam jak wyszła na śpiocha z łóżka i położyła się na podłodze nawet nie otwierając oczu.
Bulek dostał jej łóżeczko i z nim planuje zrobić to samo. Z chwila kiedy zacznie chodzić wyprowadzi się do swojego pokoju i do swojego, dużego łóżka.
Roznica między moimi jest dwa lata bez dwóch tygodni.

reklama
Dzięki dziewczyny, jednak nie tym razem- straciłam dziś maleństwo.
Mój syn chodzi od ukończenia 9 miesiecy (tak stabilnie), teraz ma 11- trochę trudno wyobrazić mi siebie go w dużym łóżku.. Ale i tak na razie zostaje u siebie, a duże łóżko poczeka.

Do góry