reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kiedy zaczęły raczkować wasze brzdące?

moja mała tez nie przymierz się do raczkowania, na brzuszku strasznie szybko fika nogami ale w powietrzu, chętnie staje podtrzymywana, ALE UWAGA!!!!!!!! byłam wczoraj u ortopedy żeby sprawdził na usg czy jest wszystko ok. Sprawdził wszystko w normie, ale pytałam czy może sobie tak "chodzić" podtrzymywana? i powiedział że absolutnie bo dopuki sama nie stoi to mięśnie są jeszce nie gotowe i stawy się mogą uszkodzić, więc nie stawiam jej. SUKCES - mała od tygodnia robi kupki na nocniś!!!!!!! Jak widzę że zaczyna to sadzam ją a jej jest chyba łatwiej i stasznie się cieszy. Polecam spróbujcie - nie ufajda się tak jak w pieluszce.

reklama
u nas, z tym raczkowaniem też jest kiepsko...
leży na brzuszku,kręci sie w koło, ślizga się do tyłu,czasami wyciąga ręce do do przodu i nic...tylko nerwy!!!
czasami ponosi dupkę ale wtedy głowa idzie w dół ;D
tak to wygląda...
nie ma jak ręce mamy...

u nas wielkie checi i to tyle...
dupka idzie do gory, nastepuje zabarcie i fruuu....do tylu. wiec jak dotychczas zasuwamy na wstecznym, ze az huczy. pozycje do raczkowania czesto przybieramy, ale to chyba tylko do zdjec :D

Już wiem od kiedy dzieci zaczynaja raczkowac bo właśnie moja Maja od 01.09. zaczęła śmigać do przodu, miała wtedy 7,5 m-ca

Moja Zuza generalnie lubi pozycje na brzuszku (obecnie pelza) ale bede w szoku jak zacznie raczkowac bo u nas w rodzinie to rzadkosc.... no chyba ze po tatusiu- tego nie wiem (nie rozmawiamy z tesciowa) ;)

Kubuś opanował technikę podciagania sie na rączcie która układa podkaltke piersiową i wtedy podnoi sie przesuwając sie do przodu wygląda to bardzo zabawnie ;D

Alunia raczkuje że hej od jakiegoś miesiąca czyli jak miała 7 miesięcy to się nauczyła, wcześniej też czasami skakała do przodu jak żaba, no i w tym samym okresie zaczeła wstawać przy meblach. Teraz to już zasuwa na nóżkach trzymając się czego tylko można. Czasami nawet się puszcza i stoi tak przez kilka sekund a potem klapie na pupcie, choć siadanie ze stojaka ma opanowane.

reklama
Witam,
moja Bogusia zaczęła raczkować jak miała skończone 7 m-cy. Wcześniej stawała na czterech, kiwała się, później było odpychanie się do tyłu, a teraz nie mogę spóścić jej z oczu. Wszędzie chce zajrzeć.

Pozdrawiam styczniowe mamusie
powodzenia

Do góry