reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kiedy wasze szkraby zaczęły reagować na swoje imię

Wiesz, że to wpływa na dziecko?
Jak będziesz się stresować za każdym razem, że nie umie wiązać butów, nie umie jeść sztućcami, nie umie jeździć na rowerze, nie umie inwokacji to on będzie czuł ta presję. A już nie daj Boże te matki, które żalą się w towarzystwie na głos czego ich dziecko nie umie. Dzieci czują i słyszą więcej nic nam się zdaje.

Omg moja matka do dzisiaj (mam 35 lat!) potrafi opowiadać jak to się nie chciałam odpieluchować 🙈 I tak nie lubię mojej matki

reklama
Nie pamiętam kiedy zaczął reagować ale pamiętam, że bardzo długo, jakoś chyba do 1,5 roku nie pokazywał palcem, nie robił papa jeszcze dłużej... podczas gdy inne dzieci w wieku synka już dawno to robiły. Ale zaczął mówić pierwsze słowa przed rokiem, a teraz ma 27 miesięcy i nawija w kółko, całymi zdaniami, śpiewa i sam wymyśla słowa do tych piosenek. Każde dziecko indywidualnie rozwija te umiejętności. Dobrze, że obserwujesz swoje dziecko, ale nie analizuj za dużo.
Ja maniacko szukałam objawów autyzmu bo się tego bardzo bałam 🙈 nawet teraz jak widzę, że synek zatrzepocze rączkami to od razu mam myśl z tyłu głowy. Choć zdrowy rozsądek podpowiada, że tak naprawdę nie mamy żadnych oznak autyzmu.

Moj synek też trzepocze rączkami ale zazwyczaj w sytuacjach gdy jest podekscytowany lub ktoś się z nim wygłupia.
Nie pamiętam kiedy zaczął reagować ale pamiętam, że bardzo długo, jakoś chyba do 1,5 roku nie pokazywał palcem, nie robił papa jeszcze dłużej... podczas gdy inne dzieci w wieku synka już dawno to robiły. Ale zaczął mówić pierwsze słowa przed rokiem, a teraz ma 27 miesięcy i nawija w kółko, całymi zdaniami, śpiewa i sam wymyśla słowa do tych piosenek. Każde dziecko indywidualnie rozwija te umiejętności. Dobrze, że obserwujesz swoje dziecko, ale nie analizuj za dużo.
Ja maniacko szukałam objawów autyzmu bo się tego bardzo bałam 🙈 nawet teraz jak widzę, że synek zatrzepocze rączkami to od razu mam myśl z tyłu głowy. Choć zdrowy rozsądek podpowiada, że tak naprawdę nie mamy żadnych oznak autyzmu.

Drogie mamy synek ma skończone 7 miesięcy i wydaje mi się że słabo reaguje na swoje imię. Wołany nie zawsze się spojrzy a jak już się bawi to mogę go wołać a on nic. Jak to było u Was? I jeszcze jedno kiedy wasze dzieci zaczely robić np. Pa pa lub coś w tym stylu. Czasami mam wrażenie że synek w ogóle mnie nie słucha. Bardziej go interesuje storczyk, do którego gada i na niego krzyczy.
Nie pamiętam dokładnie. Córka ma 7,5 miesiąca a reaguje na imię już od jakiegoś czasu, ale papa nie robi. Ogólnie wchodzi w takie fazy, że gada sama do siebie i zabawek jak się bardzo skupi na czynności.

U nas podobnie było, część dzieci z otoczenia już ponoć reagowała na imię w tym wieku, u nas różnie- w zabawie szczególnie jak była skupiona to nie było szans na to, żeby mnie usłyszała, także w tym się nie ma co przejmować. Chyba w okolicach 9 miesiąca jakoś zaczęła reagować prawie za każdym razem, brawo i wskazywanie palcem też przyszły później niż ten 7 miesiąc, także na spokojnie jeszcze macie czas. Pokazujcie mu tylko dużo razy te gesty w kontekście, bo to od was się ich nauczy i za jakiś czas załapie. Dzieci są różne, na tym etapie to ten rozstrzał już potrafi być spory co widać w widełkach dla danych umiejętności, niektóre szybciej rozwijają się motorycznie, np wstają mając 9 miesięcy czy chodzą bez trzymania mając coś koło roku, a są też takie które chodzić zaczną dopiero w okolicy 18 miesiąca i to też jest norma. Także nie ma co porównywać że czyjeś dziecko już coś robi na tym etapie, a Twoje nie, póki jeszcze ma czas według danych norm

reklama
Do góry