za wcześnie? właśnie im wcześniej tym lepiej, bo małe dziecko po prostu stwierdza fakt i nie analizuje go, przyzwyczaja się i traktuje to jako codzienność, starsze dziecko zaczyna już pytać dlaczego? o seksie nie trzeba tu wspominać wcale, wystarczy wspomnieć że dwoje ludzi się kocha i mogą mieć dzidziusia
także nie ma co czekać bo w końcu córka i tak się dowie i będzie miała żal, będzie chciała być może poznać ojca biologicznego a do mamy będzie miała pretensje że ją okłamała ... sprawa nie jest łatwa, takie rozmowy nigdy nie są łatwe jednak lepiej powiedzieć niż czekać na to co będzie ... jeśli kompletnie nie masz pojęcia jak taką rozmowę przeprowadzić, poradź się psychologa dziecięcego on z pewnością pomoże, nie musisz od razu zabierać dziecko do psychologa wystarczy że sama z nim porozmawiasz a on podpowie ci w jaki sposób przekazać dziecku prawdę, myślę że to najlepsze wyjście ... możesz też zacząć od tłumaczenia córce że są dzieci które mają dwóch tatusiów itd. możesz opowiedzieć ułożoną przez siebie bajkę o takiej dziewczynce której tatuś nie jest biologicznym ojcem ale kocha ją jak własną córkę, potem porozmawiać z córką o tym jak to odebrała i na koniec wyjaśnić że to ona jest tą dziewczynką ... przede wszystkim to się nie martw, będzie dobrze, a ludzie? no cóż, zawsze będą gadać tacy już są, to ich problem że mają tak nieciekawe życie że muszą się pasjonować twoim ;-)
Popieram wypowiedz kolezanki,
moja corcka nie znala pojecia rodzina 2+1 ze swoim biologicznym ojcem, byl bo byl i nic poza tym nie wnosil do jej zycia. Zwiazalam sie pare lat temu z fantastycznym facetem ktory pokochal moja corke i nigdy nie dal jej odczuc ze nie jest jego. A nasza mala w wieku 4 lat mowila do niego tato, byla oburzona ze nie zaczelismy krzyczec z zachwytu ze tak do niego powiedziala, ale tata (ojczym) wytlumaczyl jej ze nie chcial jej zawstydzic bo dziecku zawsze moze sie wymsknac slowko, ze jest dumny ze go tak kocha ze ma taka fajna i sliczna corke. Ale do celu, jak widac nawet 4 latki maja pojecie o tym co sie dzieje w ich swiecie.
Im szybciej sie powie tym lepiej, ale i nie powinno sie mowic zle o zadnym z rodzicow na to przyjdzie czas poznije zeby tlumaczyc dla czego nie jest sie razem.
Rozmowa z psychologiem zawsze jest pomocna,