reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kiedy podawac pierwszy posilek?

reklama
Moim zdaniem wprowadzanie nowych posiłków powinno się uzgodnić najlepiej ze swoim pediatrą:tak: ja wprowadziłam kleiki i kaszki ok 5,5 miesiąca, ale karmie piersią. Około 5 miesiąca moja Mała zaczęła jeść warzywa i owoce. Ale tak jak napisałam najlepiej zapytać swojego pediatry o żywienie niemowlęcia ::tak: Pozdrawiam

Ja też zaczęłam od 5,5 miesiąca. Z kleikiem bym się nie wyrywała bo zatwardza. Jak podałam na początku marchewkę z kleikiem to płakała i nie mogła przez 2 dni zrobić kupy. Ewentualnie, czytałam tu na forum, że do kleiku najlepiej dodawać suszone śliwki Gerbera, wtedy nie ma problemu.

Witam mamcie moj mały ma 4,5 m-c w przyszłm tygodniu planuje podac mu pierwszy posiłek jeszcze niewiem czy to bedzie jabłko czy machewka. Zastanawim sie tylko czy jabłka musza byc gotowane?
jak myslicie?

Dziekuje za odpowiedz.Mysle ze z podawaniem czegokolwiek zaczekamy.Niektore moje kolezanki mowily mi ze one juz zaczynaly podawac ,wiec sie zaczelam zastanawiac.

Hej!
Ja karmiłam piersią moją Wiki i pierwszy posiłek podałam jej jak skończyła 4 miesiące. Mała nie zjadła go zbyt wiele, więcej było na brodzie niż w buzi ale zabawa przednia:-D Na początku podawałam owoce ze słoiczków i kaszki mleczno ryżowe.
Jeśli masz wątpliwości dotyczące podawania posiłków to porozmawiaj z pediatrą i przede wszystkim obserwuj swoje maleństwo:-)

Moja niunia byla na cycku tylko ale slabo przybierala na wadze wiec w wieku 3,5 miesiaca zaczelam podawac jej tarkowane jabuszko tak na jezyczek a potem po lyzeczce, dwie lyzeczki a teraz je wszystko prawie i ja tez juz odzylam.Wiem ze juz by sie chcialo jak najszybciej zeby dzidzia jadla posilki stale ale na prawde warto poczekac.:-)

reklama
Witam :-)

Moja córeczka Sarah zaczęła jeść pokarmy stałe jak skończyła 4 miesiące. Na śniadanko kaszka/kleik, obiadek- warzywa, a na kolacje owoce. Po każdym posiłku dokarmiałam ją piersią... między tymi posiłkami również dostawała "cycucha" :-p, około 3 razy... :tak::tak:

Witam mamcie moj mały ma 4,5 m-c w przyszłm tygodniu planuje podac mu pierwszy posiłek jeszcze niewiem czy to bedzie jabłko czy machewka. Zastanawim sie tylko czy jabłka musza byc gotowane?
jak myslicie?

Ja mojej córeczce dawałam i nadal daję jabłko surowe, natomiast marchewkę tylko gotowaną... ewentualnie sok z surowej marchewki... ;-):tak: ale czytałam, że po 6 miesiącu można dziecku podawać surową marchew utartą na tarce... :tak::tak:

"Jabłko to pierwszy owoc, który pojawia się w diecie niemowlęcia.
Możesz je podać ze słoiczka, surowe starte na tarce na papkę lub ugotowane z kleikiem ryżowym.

W 10 miesiącu możesz podać dziecku obrane jabłko w kawałku, powinno być dojrzałe i miękkie.

Jabłko surowe rozluźnia kupkę, jabłko gotowane zatwardza.

Im dłużej będziemy jabłka poddawać obróbce termicznej, tym większe będą straty witaminy C."

Źródło: Jabłko - rajski owoc

Do góry