reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kiedy ktg ?

reklama
Wg standardu po 40tc, zazwyczaj co dwa dni.
Niektórzy lekarze robią już po 34-36tc np przed wizytą. Ale to raczej nadprogramowe.

U mnie od bodajże od 20 tyg co wizytę położna wyszukiwała bicia serca a ktg pierwsze miałam robione w 30 tyg, potem 34, 38 tc przed wizytą i po skończonym 38 tyg co tydzień (już bez wizyt lekarskich, położna zanosiła wydruk lekarzowi do przejrzenia)
Ale dużo zależy od lekarza prowadzącego.

Ja miałam kilka dni temu w 27 tc ale to dlatego że słabo ruchy czułam kilka dni pojechałam na IP i tam mnie podłączyli pod ktg tyle że na tym etapie dzidzia ma miejsce jeszcze i moja malutka uciekłaa spod głowicy co chwilę i wszystko piszczało bo nie wyłapywało na chwilę tętna położna musiała stać cały czas obok i jak mała gdzieś się kitrała to ona ją tam szybko znajdowała. Dlatego ktg robi sie kiedy dziecko juz bardzo duze i nie ma miejsca sie chowac jsdnak wiem ze kiedy jest potrzeba robią juz od 24 tc. Jednak takie standardowe u mojej pani doktor robi się przed porodem kilka razy się przychodzi ona ma swoje ktg w gabinecie i przed porodem kilka razy sie przychodzi nie wiem czy każda kobieta ale wiem że tak jest.

reklama
reklama
Do góry