Malgorzata.89
Początkująca w BB
Mięśnie kegla , kiedy zacząć ćwiczyć? jestem w 11tyg ciąży, od którego tygodnia można , czy może nie ma żadnych przeciwwskazań?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Bardzo dużo mi Pani wyjaśniła, dziękuję. Po porodzie byłam zdecydowana właśnie na pojedynczą kulkę, teraz jestem w szoku.Ćwiczyć można zawsze i wszędzie. Jest jednak jeden podstawowy warunek: ćwiczenia wykonujemy po opróżnieniu pęcherza moczowego. Popularny sposób, czyli wstrzymywanie strumienia moczu lub ćwiczenia z pełnym pęcherzem mogą być przyczyną niepełnego opróżniania pęcherza a co za tym idzie, sprzyjać infekcjom dróg moczowych. Odradzam również popularne kulki do ćwiczeń, ponieważ one nie spełniają swojej roli i ich działanie zazwyczaj ma odwrotny skutek.
Ćwiczenia najlepiej wykonywać w pozycji siedzącej lub leżącej. Staramy się napinać mięśnie dna miednicy, bez napinania mięśni brzucha, pośladków i ud. Napinamy mięśnie i wstrzymujemy napięcie na kilka sekund. Wykonujemy 3-5 serii, nawet 3 razy dziennie. Drugi sposób jest nieco bardziej kłopotliwy, ponieważ polega na włożeniu palca do pochwy i próbie zaciskania mięśni wokół niego.
Ćwiczenia można wykonywać w ciąży. Przeciwwskazaniem są infekcje lub przedwczesna czynność skurczowa. Jeśli w ciąży występują problemy warto zapytać lekarza na wizycie czy nie ma przeciwwskazań do ćwiczeń. Planowane cięcie cesarskie nie jest powodem do tego by rezygnować z ćwiczeń, ponieważ na kondycję mięśni dna miednicy ma już znaczący wpływ rosnąca ciąża, która jednak robi spore "przemeblowanie" w naszym brzuchu.
Ból spojenia łonowego może mieć wiele powodów. Trudno mi odpowiedzieć jednoznacznie, zwłaszcza tutaj na forum. Jeśli ból pojawia się i/lub narasta w w trakcie ćwiczeń warto posłuchać swojego ciała i odpuścić, przynajmniej do wizyty kontrolnej. Sugeruję wpierw konsultację lekarzem lub położną prowadzącą ciążę.
Dokładnie, dziękuję [emoji4]Jest Pani w 36 tyg ciąży o ile dobrze interpretuje Pani suwaczek takie napięcia mogą być czymś normalnym i świadczyć o tym, że macica przygotowuje się do porodu. W tej sytuacji rekomenduję ćwiczenia relaksacyjne i oddechowe. Trzymam kciuki za pozytywne rozwiązanie.