reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ketony w moczu

asmi21

Fanka BB :)
Witam serdecznie!
Jestem w 34 tygodniu ciąży i mam stwierdzoną cukrzycę ciążowa. Hemoglobine glikowaną mam w normie mimo, że od zeszłego miesiąca mi trochę wzroslo. Jestem bez insuliny, lecze się samą dietą. Wczoraj byłam u diabetologa i mówiła, że dobrze sobie poradziłam i więcej już wizyt nie będzie. Ale po południu odebrałam wyniki badań i wyszły mi ketony w moczu aż 150 mg/dl. Bardzo mnie to martwi, bo cukry w większości mam ok. Zdarzają się jedynie pojedyncze skoki. Dzisiaj mam wizytę u ginekologa i ktg. Boję się, że wyślę mnie do szpitala. Czy powinnam się martwić? Czy może do szkodzić dziecku? Do diabetologa też zadzwonię i powiem o tym wyniku. Chciałam się po prostu dowiedzieć czy któraś z Was miała podobnie i co z tego wyniknęło. Powiem jeszcze, że waga mi nie spada, ale od początku ciąży jestem kilo na minusie. Przepraszam jeśli mój post jest chaotyczny.

reklama
Jak się pojawiają ketony - to zapewne oznacza, że za mało jesz.
Koniecznie zjedz posiłek tuż przed spaniem i pilnuj jedzenia mniej więcej co 3h.

I zadzwoń do poradni diabetologicznej - albo dostaniesz poradę przez telefon albo wyznaczą Ci szybką wizytę. W aptece możesz kupić takie paski do sprawdzenia obecności ketonów. Niestety nie pamiętam czy one są na receptę czy bez (pewnie bez recepty, a nawet jeśli to na pewno od rodzinnego dostaniesz).

To częsta pułapka przy ;leczeniu cukrzycy dietą. Zawsze kusi, zeby zjeść mniej to cukier lepszy ale właśnie wtedy pojawiaja się ketony. Ketony w moczu oznaczają, ze dziecko jest niedożywione. Musisz jeść późną kolację i sprawdzać rano ketony tymi paskami o których rano pisała przedmówczyni. Jeśeli to jednorazowa akcja to dziecku nic nie grozi ale gdybyś miała te ketony codziennie to nie jest dobre dla dziecka. Najlepiej skonsultuj się z lekarzem.

Dzisiaj mam właśnie wizytę u ginekologa. Zobaczę co mi powie.

Właśnie dzwoniłam do swojego diabetologa. Pielęgniarka mówiła, żebym się nie martwiła bo widocznie byłam głodna jak pobierałam próbkę moczu. Kazała mi też poczekać do wizyty u ginekologa. I tyle. Hmmm myślałam, że jednak powiedzą mi coś więcej.

Ostatnia edycja:
W pierwszej ciąży przy cukrzycy ciążowej tez mialam ketony w moczu
Kupilam paski w aptece i rano sparwdzalam czy są, diabetolog kazal je wyplukiwac. Czyli po stwierdzeniu, ze sa obecne wypic naraz duzo wody niegazowanej, aby sie ich pozbyc
Pozatym na ketony i niskie cukry na czczo kazano mi wieczorem okolo 22-23 jesc najpierw pol drozdzowki dziennie, a jak to okazało się za mało to całą.
Zadzwoniłabym do diabetologa.

Są 2 opcje: albo jesz za mało w ogóle albo jesz posiłki które mają mało węglowodanów. Chyba poniżej 100 g węgli na dobę można już wchodzić w ketozę, czyli ketony w moczu będą i nie ma się co tym przejmować. Ale obstawiam że u Ciebie jest wariant z jedzeniem za mało, bo zwykle w diecie cukrzycowej zaleca się węglowodany w każdym posiłku. Może spróbuj przez kilka dni jeść regularnie, co 2-3 godziny i ostatni posiłek ok. godzinę przed snem, a później powtórz badanie.

Są 2 opcje: albo jesz za mało w ogóle albo jesz posiłki które mają mało węglowodanów. Chyba poniżej 100 g węgli na dobę można już wchodzić w ketozę, czyli ketony w moczu będą i nie ma się co tym przejmować. Ale obstawiam że u Ciebie jest wariant z jedzeniem za mało, bo zwykle w diecie cukrzycowej zaleca się węglowodany w każdym posiłku. Może spróbuj przez kilka dni jeść regularnie, co 2-3 godziny i ostatni posiłek ok. godzinę przed snem, a później powtórz badanie.
Dziękuję bardzo. Byłam dzisiaj u gina i za bardzo się tym wynikiem nie przejął co mnie trochę zaskoczyła. To prawda, ostatnio jadłam mało pieczywa i weglowodanów bo za bardzo mi cukier skakał. Ale ostatnio jadłam i chleb i makaron, a lekarz nawet nie zlecił mi powtórnego badania moczu. Ale to moge zrobić sobie sama, bo i tak za wszystkie badania płaca. Może jutro kupię te paski do mierzenia ketonów i się trochę poobserwuje. W każdym razie mała ładnie rośnie. Ważyła 2406 g.

Dziękuję Wam wszystkim za podpowiedzi. Pozdrawiam cieplutko

reklama
Na pewno nie ma sensu tutaj niepotrzebnie panikować z uwagi na to,że podwyższone ketony towarzyszą wielu dolegliwościom. I wiele z tych dolegliwości wcale nie są tak groźne. Sa to na przykład:
w trakcie choroby alkoholowej
anoreksji lub bulimii
głodówek lub drastycznych diet, w których zbyt mało jest węglowodanów i zbyt dużo białka
przy ekstremalnym wysiłku fizycznym
chorobach tarczycy
glikozurii nerkowej
glikogenozie

Sama miałam jak chorowałam na anemię. Wystarczyło jedynie uzupelnić żelazo. Wykonałam badnanie moczu ponownie i wszystko było w porządku.
medme.pl/artykuly/ketony-w-moczu-czyli-ketonuria-objawy-i-leczenie,67241.html

Ostatnia edycja:
Do góry