reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kelp w ciąży

8Ania8

Fanka BB :)
Czy któraś z Was przyjmowała w ciąży Kelp, żeby zapewnić sobie odpowiednią ilość jodu? Mam zlecony przez endokrynologa jodid, ale on jest niedostępny w całej Polsce i jestem w kropce. Ginekolog polecała właśnie kelp, ale na opakowaniach są informację, że nie jest wskazany dla kobiet w ciąży i nie wiem co zrobić. Przyjmuję osobno wszytskie witaminy, nie chciałabym nic łączonego.

reklama
Rozwiązanie
Zgadzam się, ja również brałam osobno z polecenia swojego lekarza oraz na fakt że choruje na przewlekła białaczkę.
Prenatal.duo które biorę zawiera zarazem wapń,magnez i żelazo.
Wiadomo że żelazo utrudnia wchłanianie magnezu i wapnia oraz odwrotnie.
Suplementy biorąc oddzielnie w odpowiednich odstępach czasu są lepiej przyswajalne, i zdaję się na swojego lekarza który uważam że ma sporą wiedzę w tym zakresie.
Ponieważ wiele składników w mieszankach wzajemnie się wyklucza :) Biorąc odpowiednio łączone osobno, właśnie zwiększam wchłanialność :)
Mój endokrynolog powiedział żeby nie brać absolutnie kelp w ciąży,tylko jodid (przyznam szczerze, że nie pytałam dlaczego). Fakt,przestałam brać jodid po trzech miesiącach bo również nie mogłam nigdzie znaleźć i kupiłam suplement prenatal DUO gdzie jest taka sama dawka jodu.

Ja i moja ginekolog tak że chciałyśmy abym brała każdy suplement oddzielnie ale z uwagi na brak dostępności jodu zdecydowałam się już na ten suplement.

Tragedia jest z dostępnościa tego jodidu.

.
Czy któraś z Was przyjmowała w ciąży Kelp, żeby zapewnić sobie odpowiednią ilość jodu? Mam zlecony przez endokrynologa jodid, ale on jest niedostępny w całej Polsce i jestem w kropce. Ginekolog polecała właśnie kelp, ale na opakowaniach są informację, że nie jest wskazany dla kobiet w ciąży i nie wiem co zrobić. Przyjmuję osobno wszytskie witaminy, nie chciałabym nic łączonego.

Ania - przepraszam że zapytam - ale czemu bierzesz wszystkie witaminy osobno? Zdajesz sobie sprawę że kompozycje witamin dla ciężarnych są tak zrobione żeby zmaksymalizować wchłanialność wszystkich komponentów i żeby sobie nawzajem nie przeszkadzały? A biorąc wszystkie osobno zwiększasz ryzyko zminimalizowania wchłanialności i możesz sobie nawet zaszkodzić?
Osobno witaminki to można brać jako dodatkowe uzupełnienie diety ... bo na przykład mieszkasz w obszarze gdzie dostępność produktów spożywczych jest uboga w daną witaminę/pierwiastek. Ale nie służą do tego że masz sobie robić zestaw witamin z pojedynczych tabletek... uszkodzenia żołądka i wątroby w ofercie. Przepraszam jeśli uraziłam, ale tak byłam uczona i dziwi mnie co teraźniejsi lekarze odwalają :/

I nie - Kelp nie jest wskazany w ciąży i powinnaś go odstawić i poprosić ginekologa o wskazanie bezpiecznego zamiennika.

Ostatnia edycja:
Ania - przepraszam że zapytam - ale czemu bierzesz wszystkie witaminy osobno? Zdajesz sobie sprawę że kompozycje witamin dla ciężarnych są tak zrobione żeby zmaksymalizować wchłanialność wszystkich komponentów i żeby sobie nawzajem nie przeszkadzały? A biorąc wszystkie osobno zwiększasz ryzyko zminimalizowania wchłanialności i możesz sobie nawet zaszkodzić?
Osobno witaminki to można brać jako dodatkowe uzupełnienie diety ... bo na przykład mieszkasz w obszarze gdzie dostępność produktów spożywczych jest uboga w daną witaminę/pierwiastek. Ale nie służą do tego że masz sobie robić zestaw witamin z pojedynczych tabletek... uszkodzenia żołądka i wątroby gwarantowane.

I nie - Kelp nie jest wskazany w ciąży i powinnaś go odstawić i poprosić ginekologa o wskazanie bezpiecznego zamiennika.
Ponieważ wiele składników w mieszankach wzajemnie się wyklucza :) Biorąc odpowiednio łączone osobno, właśnie zwiększam wchłanialność :)

Przepraszam, ale nie zgodzę się z twoją opinią... Ale rób co chcesz - to twoje zdrowie :) Najwyraźniej farmaceuci są głupsi niż lekarze :) Zdrówka :)
Jesteś farmaceutą ? Nie zgadzasz się z tym, ze np wapnia nie powinno się łączyć z żelazem albo cynku z selenem ? Albo że przy mutacji MTHFR nie powinno się brać syntetycznego kwasu foliowego ?

reklama
Przepraszam, ale nie zgodzę się z twoją opinią... Ale rób co chcesz - to twoje zdrowie :) Najwyraźniej farmaceuci są głupsi niż lekarze :) Zdrówka :)
Natomiast jeśli możesz mi polecić preparat zawierający : tylko zmetylowany kwas foliowy, metylowaną witaminę b12, min 2000 wit D, DHA z alg i nie mający w składzie żelaza, to będę bardzo wdzięczna

reklama
Aniu, ja także przyjmuje osobno i niestety, że względu na brak jodid, nie przyjmuje jodu.
U mnie dha, Wit d 2000, teraz już Folik, magnez z potasem i, ze względu na spadek hemoglobiny, żelazo.

Do góry