reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kelp w ciąży

8Ania8

Fanka BB :)
Czy któraś z Was przyjmowała w ciąży Kelp, żeby zapewnić sobie odpowiednią ilość jodu? Mam zlecony przez endokrynologa jodid, ale on jest niedostępny w całej Polsce i jestem w kropce. Ginekolog polecała właśnie kelp, ale na opakowaniach są informację, że nie jest wskazany dla kobiet w ciąży i nie wiem co zrobić. Przyjmuję osobno wszytskie witaminy, nie chciałabym nic łączonego.

reklama
Rozwiązanie
Zgadzam się, ja również brałam osobno z polecenia swojego lekarza oraz na fakt że choruje na przewlekła białaczkę.
Prenatal.duo które biorę zawiera zarazem wapń,magnez i żelazo.
Wiadomo że żelazo utrudnia wchłanianie magnezu i wapnia oraz odwrotnie.
Suplementy biorąc oddzielnie w odpowiednich odstępach czasu są lepiej przyswajalne, i zdaję się na swojego lekarza który uważam że ma sporą wiedzę w tym zakresie.
Ponieważ wiele składników w mieszankach wzajemnie się wyklucza :) Biorąc odpowiednio łączone osobno, właśnie zwiększam wchłanialność :)
Mój endokrynolog powiedział żeby nie brać absolutnie kelp w ciąży,tylko jodid (przyznam szczerze, że nie pytałam dlaczego). Fakt,przestałam brać jodid po trzech miesiącach bo również nie mogłam nigdzie znaleźć i kupiłam suplement prenatal DUO gdzie jest taka sama dawka jodu.

Ja i moja ginekolog tak że chciałyśmy abym brała każdy suplement oddzielnie ale z uwagi na brak dostępności jodu zdecydowałam się już na ten suplement.

Tragedia jest z dostępnościa tego jodidu.

.
Czy któraś z Was przyjmowała w ciąży Kelp, żeby zapewnić sobie odpowiednią ilość jodu? Mam zlecony przez endokrynologa jodid, ale on jest niedostępny w całej Polsce i jestem w kropce. Ginekolog polecała właśnie kelp, ale na opakowaniach są informację, że nie jest wskazany dla kobiet w ciąży i nie wiem co zrobić. Przyjmuję osobno wszytskie witaminy, nie chciałabym nic łączonego.

Ania - przepraszam że zapytam - ale czemu bierzesz wszystkie witaminy osobno? Zdajesz sobie sprawę że kompozycje witamin dla ciężarnych są tak zrobione żeby zmaksymalizować wchłanialność wszystkich komponentów i żeby sobie nawzajem nie przeszkadzały? A biorąc wszystkie osobno zwiększasz ryzyko zminimalizowania wchłanialności i możesz sobie nawet zaszkodzić?
Osobno witaminki to można brać jako dodatkowe uzupełnienie diety ... bo na przykład mieszkasz w obszarze gdzie dostępność produktów spożywczych jest uboga w daną witaminę/pierwiastek. Ale nie służą do tego że masz sobie robić zestaw witamin z pojedynczych tabletek... uszkodzenia żołądka i wątroby w ofercie. Przepraszam jeśli uraziłam, ale tak byłam uczona i dziwi mnie co teraźniejsi lekarze odwalają :/

I nie - Kelp nie jest wskazany w ciąży i powinnaś go odstawić i poprosić ginekologa o wskazanie bezpiecznego zamiennika.

Ostatnia edycja:
Ania - przepraszam że zapytam - ale czemu bierzesz wszystkie witaminy osobno? Zdajesz sobie sprawę że kompozycje witamin dla ciężarnych są tak zrobione żeby zmaksymalizować wchłanialność wszystkich komponentów i żeby sobie nawzajem nie przeszkadzały? A biorąc wszystkie osobno zwiększasz ryzyko zminimalizowania wchłanialności i możesz sobie nawet zaszkodzić?
Osobno witaminki to można brać jako dodatkowe uzupełnienie diety ... bo na przykład mieszkasz w obszarze gdzie dostępność produktów spożywczych jest uboga w daną witaminę/pierwiastek. Ale nie służą do tego że masz sobie robić zestaw witamin z pojedynczych tabletek... uszkodzenia żołądka i wątroby gwarantowane.

I nie - Kelp nie jest wskazany w ciąży i powinnaś go odstawić i poprosić ginekologa o wskazanie bezpiecznego zamiennika.
Ponieważ wiele składników w mieszankach wzajemnie się wyklucza :) Biorąc odpowiednio łączone osobno, właśnie zwiększam wchłanialność :)

Przepraszam, ale nie zgodzę się z twoją opinią... Ale rób co chcesz - to twoje zdrowie :) Najwyraźniej farmaceuci są głupsi niż lekarze :) Zdrówka :)
Jesteś farmaceutą ? Nie zgadzasz się z tym, ze np wapnia nie powinno się łączyć z żelazem albo cynku z selenem ? Albo że przy mutacji MTHFR nie powinno się brać syntetycznego kwasu foliowego ?

reklama
Przepraszam, ale nie zgodzę się z twoją opinią... Ale rób co chcesz - to twoje zdrowie :) Najwyraźniej farmaceuci są głupsi niż lekarze :) Zdrówka :)
Natomiast jeśli możesz mi polecić preparat zawierający : tylko zmetylowany kwas foliowy, metylowaną witaminę b12, min 2000 wit D, DHA z alg i nie mający w składzie żelaza, to będę bardzo wdzięczna

reklama
Aniu, ja także przyjmuje osobno i niestety, że względu na brak jodid, nie przyjmuje jodu.
U mnie dha, Wit d 2000, teraz już Folik, magnez z potasem i, ze względu na spadek hemoglobiny, żelazo.

Do góry