reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kawoszka w ciąży

Dziewczyny, czy uważacie, że picie kawy w ciąży może zaszkodzić maluchowi. Nie chodzi mi o jakieś duże ilości, ale o filiżankę raz na kilka dni. Mój lekarz powiedział, że nie ma jednoznacznych badań na ten temat, ale jeśli mi się uda, to lepiej, żebym nie piła wcale kawy. Tylko, że ja przed ciążą piłam co najmniej try-cztery filiżanki dziennie i teraz ciężko jest odstawić. Nie wiem, może jest jakaś sensowna opcja zastąpienia normalnej kawy?

reklama
Dziewczyny, czy uważacie, że picie kawy w ciąży może zaszkodzić maluchowi. Nie chodzi mi o jakieś duże ilości, ale o filiżankę raz na kilka dni. Mój lekarz powiedział, że nie ma jednoznacznych badań na ten temat, ale jeśli mi się uda, to lepiej, żebym nie piła wcale kawy. Tylko, że ja przed ciążą piłam co najmniej try-cztery filiżanki dziennie i teraz ciężko jest odstawić. Nie wiem, może jest jakaś sensowna opcja zastąpienia normalnej kawy?
Ja mogę pić za przyzwoleniem lekarza ze wgl. na bardzo niskie ciśnienie. Piję jedną lurę prawie przezroczystą ..

Jedna kawa dzienne oczywiście nie jakaś mocna nie zaszkodzi. Ja mam niskie cisnienie więc nawet lekarz mi powiedział że wskazane, bo mialam zawroty głowy a po kawie jak reką odjał.
A i kawa rozpuszczalna ma wiecej kofeiny od parzonej ;)

Jedna kawa dzienne oczywiście nie jakaś mocna nie zaszkodzi. Ja mam niskie cisnienie więc nawet lekarz mi powiedział że wskazane, bo mialam zawroty głowy a po kawie jak reką odjał.
A i kawa rozpuszczalna ma wiecej kofeiny od parzonej ;)
Dokładnie! A najmniej kofeiny podobno ma kawa świeżo mielona :)

Ja bez kawy nie dałabym rady.
Jak nie wypije kawy to cały dzień boli mnie głowa - takie moje uzależnienie.
Zmniejszyłam dawkę z 3 na 1 kubek dziennie.
Wydaje mi się, że to nie zaszkodzi. :)

Ja pije jedno rozpuszvzalna z dwoch lyzeczek i tony mleka nie dam.rady bez:p pije dopiero od 20 tc wczesniej na zapach kawy od razu kibelek..

010igov35ye70zfx.png

Ja przez całą pierwszą ciążę piłam (bardzo dużo) latte, wcale nie słabszej niż przed ciążą. Córeczka urodziła się i nadal jest okazem zdrowia (4 lata).
W tej ciąży piję tylko kawę w jednej sieciówce (też nie słabszą), bo od innych mnie odrzuca.
Wiem, że badań nie ma, ale ja wszędzie czytałam, że jedna - dwie filiżanki nie zaszkodzą. Nawet dziś moja gin powiedziała, żebym na lepsze krążenie od rana kawę albo mocno herbatę wypiła.
Pozdrawiam!

W BB tekście kawa w ciąży masz wytyczne dotyczące liczby filiżanek kawy, które możesz wypić będąc w ciąży. Generalnie wygląda, że 200 mg dziennie jest ok:) Pamiętaj tyko o uzupełnianiu magnezu, bo ten lubi się wypłukiwać z organizmu kawoszek , a w ciąży jeszcze bardziej;)

reklama
Ja piłam tylko inke cała ciążę i pije do tej pory z przyzwyczajenia nie chciałam małej narażać na kofeinę która przez dłuższy czas utrzymuje się w krwi i nagły wzrost ciśnienia na pewno to pozytywnie nie wpływa na me istotki...

Do góry