reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kaszki i kleiki

U

użytkowniczka Co

Gość
Cześć, dziewczyny!☺️

Chciałam Was zapytać, od kiedy podajecie kaszki i kleiki Waszym Maluchom?

Mój synek ma 12 tygodni i przestał przybierać na wadze. Mimo że zwiększyłam mu porcje mleka to waga nie za bardzo rusza się do przodu. Przybrał 400g przez miesiąc. Jest bardzo chudy, waży 5200g, a urodził się z wagą 3880g.

Syn szwagierki ma 14 tygodni i dostaje kaszki od tygodnia, bo nie najada się porcjami dla półrocznego dziecka.

Jeszcze jedno: jakie kaszki i kleiki polecacie? Zamierzam w przyszłym miesiącu (jak mały skończy 17 tygodni) już na pewno zacząć rozszerzać mu dietę, więc chciałabym poznać Wasze opinie.

I tak, wiem, że WHO zaleca rozszerzanie od szóstego miesiąca.

reklama
A i jeszcze napiszę, że przestał przybierać, bo nie upomina się o jedzenie i miał za małą porcje, bo to chyba dla niektórych jest nie do wyczytania z głównego postu...

reklama
"Mimo że zwiększyłam mu porcje mleka to waga nie za bardzo rusza się do przodu"

Z tego można zrozumieć, że po zwiększeniu porcji nadal nie przybiera.

Pyta się po to, żeby poznać co myślą inni. Każdy zawsze doda coś od siebie, tak jak Ty to robisz w odpowiedziach innych tematów. To normalne i naturalne. Nie wiem po co odbierasz to w taki sposób, że ktoś chce źle. Masz pierwsze dziecko, dużo można się dowiedzieć od innych mam. Ja sama nawet o pewnych rzeczach nie pomyślałam, dopiero mi podsunęły tu na forum i faktycznie zdziałały cuda.

"Chciałam Was zapytać, od kiedy podajecie kaszki i kleiki Waszym Maluchom?" Dalej tłumaczenie czemu chcesz to robić. Na koniec opinie o kaszkach.
Potrafię czytać. Dlatego właśnie uważam, że jeśli są ku temu przesłanki od pediatry to tak rób i tyle. Masz jeszcze maleństwo, więc oby tylko chciało jeść, a będzie ok, bo nawet roczniaki plują kaszami.

To nie jest tłumaczenie „dlaczego chcę to robić”, a napisanie o wadze mojego dziecka dla zwykłej informacji. Wyraźnie napisałam, że chodzi o rozszerzanie diety. Nigdzie nie ma wiadomości, że chcę to robić, bo mało przybiera.
Pytam o kaszki dlatego, że chciałam zacząć od nich rozszerzanie diety po 17 tygodniu życia mojego syna, pytam jak wyglądało to u Was, bo po prostu mnie to ciekawi i nie ma to żadnego wpływu na moją decyzję, że akurat wtedy zaczniemy podawać kaszki. Naprawdę nie potrzebuję innych odpowiedzi niż te na pytania, które zadałam.

@c_or_nelia ja zaczełam od zwykłego kleiku kukurydzianego. Mam też kaszkę jaglaną z hippa. U nas akurat muszą być kaszki bezmleczne bo moja mała jest na mleku HA. (też nie ma cudów z przybieraniem, do tego azs) Działamy także z obiadkami i deserkami. Ale też różnie to idzie ze względu na uczulenie. Jeśli mogę polecić omijaj kaszki z cukrem. Są na rynku hipp , helpa, czy holle nie zawierające cukru. Jakbyś miała pytania pisz :)

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry