reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie po cc

Nikolaf

Początkująca w BB
Cześć wszystkim.
W piątek mam cesarkę a co się z tym wiąże pełno obaw. Wiem,że z laktacją różnie bywa, mogę nie mieć na początku pokarmu, podczas całego pobytu w szpitalu albo w ogóle mogę nie mieć. Czy szpital w takiej sytuacji zaleci jakie mleko należy stosować czy to decyzja leży po mojej stronie? Czy jest sens kupić wcześniej jakąś puszkę z mlekiem? Może się zdarzyć,że wyjdę w święto a wtedy nie będzie możliwości zakupienia. Proszę z góry o nieocenianie. To będzie moje pierwsze dziecko, mam prawo nie wiedzieć wszystkiego a wiadomo,że chce jak najlepiej :)

reklama
Cześć wszystkim.
W piątek mam cesarkę a co się z tym wiąże pełno obaw. Wiem,że z laktacją różnie bywa, mogę nie mieć na początku pokarmu, podczas całego pobytu w szpitalu albo w ogóle mogę nie mieć. Czy szpital w takiej sytuacji zaleci jakie mleko należy stosować czy to decyzja leży po mojej stronie? Czy jest sens kupić wcześniej jakąś puszkę z mlekiem? Może się zdarzyć,że wyjdę w święto a wtedy nie będzie możliwości zakupienia. Proszę z góry o nieocenianie. To będzie moje pierwsze dziecko, mam prawo nie wiedzieć wszystkiego a wiadomo,że chce jak najlepiej :)
Nie martw się ❤️ w szpitalu powinni mieć buteleczki z mleczkiem i jednorazowe smoczki gdyby dziecko potrzebowało dokarmiania. Jestem po 2 cc i korzystałam z mleka szpitalnego bo zanim laktacja się pojawiła to zajęło ok 1,5 doby. Najważniejsze, żeby jak najczęściej przystawiać do piersi 🙂

Wszystko będzie dobrze, powodzenia😘

W moim szpitalu było takie gotowe mleczko w buteleczkach jednorwzowych, ale wiem że w różnych szpitalach są różne mleka.

Co do zasady - zawsze gdzieś mleko kupisz, chociażby w aptece. Ale jeśli chcesz z góry wiedzieć jakie to możesz zadzwonić do szpitala, który wybrałaś i zapytać:)

Tak jak dziewczyny pisały, zazwyczaj jest w szpitalu, ale faktycznie nie zaszkodzi zadzwonić i się dowiedzieć. Będziesz spokojniejsza. Co do laktacji to najważniejszy jest spokój i częste przstawianie malucha. U mnie bardzo się sprawdziło pocie sporej ilości wody.

Cześć wszystkim.
U mnie w szpitalu bylo mleko w jednorazowych buteleczkach Bebilon Prosyneo Ha 1. Potem kontynuowalismy, bo przegrałam walkę z laktacja. Za każdym razem jak potrzebowałam mleczka to chodziłam do pielęgniarek.
Może spróbuj podpytać kogoś kto rodził w tym szpitalu co ty, może np na lokalnym spotted, bo często szpitale różnie do tego podchodzą.

Np u mnie stosunek do karmienia mm był uzależniony od tego jaka pielęgniarka była na zmianie. Od jednej słyszałam takie komentarze, że mąż jadąc w odwiedziny kupił mi takie mleko jakie mały dostawal od urodzenia, żebym nie musiała chodzić do tej zołzy i prosić o buteleczki.

U mnie tez panie położne dawały gotowe mleczko w buteleczkach,wystarczyło o nie poprosić 🙂Oprócz tego dostawiaj dzieciątko jak najczęściej do piersi i w końcu przyniesie do efekt 🙂Jesli chodzi o mleko modyfikowane,to ja polecam Hipp. Przy pierwszym dzieciątku nie udało mi się karmić piersią i Hipp uratował nam życie 🤭

U nas w szpitalu był HiPP w gotowych buteleczkach i my też na wszelki wypadek kupiliśmy hippa.

Jeśli chciałabyś karmić piersią po CC, to pamiętaj o tym, że na pierwsze posiłki dziecko wypija bardzo mało mleka, dosłownie objętość jednej małej łyżeczki więc nawet jeśli będzie Ci się wydawało, że poleciało tylko kilka kropli, to jest super i często dla dziecka jest to wystarczające.
Tu fajny link:
Dużo przy kp dzieje się w głowie, lęk że nie jestem w stanie wykarmić własnego dziecka strasznie "ryje beret". No i huśtawka hormonalna w ciąży to pikuś w porównaniu z jazdami po porodzie, ciężko wtedy o racjonalną ocenę sytuacji i własnych możliwości, więc dobrze jest sobie zamówić już do szpitala konsultację z doświadczoną certyfikowaną doradczynią laktacyjną (cdl).

Moja młoda była dokarmiana w szpitalu mm, potem w domu dawaliśmy jej to samo mm raz na 1-2 dni i potem coraz rzadziej, żeby mieć pewność, że dojadła, bo w szpitalu bardzo spadła z wagi. Męczyłam się z kp przez miesiąc, zanim zamówiłam konsultację z doradczynią laktacyjną, po jej radach w końcu udało nam się kp bez nakładek itd.
Jakbym wtedy wiedziała to, co wiem teraz, to bym tą wizytę zamawiała jeszcze w szpitalu. W wieku 6 tygodni ostatni raz daliśmy butlę i przeszliśmy całkiem na kp. Po każdym podaniu butelki były przez dobę cyrki przy cycku i trzeba było to przetrzymać, bo dzieci to takie małe sprytne bestie, że jak może być łatwiej, to po co ma być trudniej😉

Dla komfortu psychicznego możesz sobie kupić paczkę lub kilka buteleczek mleka takiego jak będzie w szpitalu, a jeśli nie użyjesz, to najwyżej puścisz na lokalnej grupie sprzedażowej za pieluchy🙂

Rok temu miałam cc i mleko miały położne, ja faktycznie po cc miałam tego mleka mało, a córcia tak ciągnęła że mi się rany porobiły, jeszcze problem był że smoczka z butelki nawet do ust nie chciała brać, położna mi wtedy powiedziała żebym kupiła ********** bo jest dobry na laktacje, i faktycznie dwie godziny po wypiciu jednej saszetki to piersi miałam pelne mleka aż spuchnięte, i ten preparat teraz jest na mojej liście wyprawki do szpitala

Załączniki

• Screenshot_20240513_121858_Chrome.jpg
    Screenshot_20240513_121858_Chrome.jpg
    180,7 KB · Wyświetleń: 26
Cześć wszystkim.
Jeśli zależy Ci na karmieniu piersią to przystawiaj często maluszka jak najszybciej po cc. Z dostawianiem do piersi mozesz prosic o pomoc pielęgniarki lub doradczynie laktacyjna jesli jest na oddziale. W pierwszych dobach noworodek nie potrzebuje zbyt wiele pokarmu.
W razie gdyby ciężko było rozkręcić laktacje a maluszek płakał z glodu możesz prosić pielegniarke o mm.
Jestem po dwóch cc a laktacje udało się rozkręcić dość szybko. Tu potrzeba dużo spokoju i czasu dla dziecka przy piersi.
Czy jest sens kupić puszkę z mm? Na początek w razie w może lepiej kupić gotowe mleko takie jak mają na odzialach- kilka sztuk, lub kilka saszetek. Rozumiem że masz butelkę?
Jeśli nie chcesz karmić piersią kup puszkę bo z pewnością zużyjesz do końca.

Powodzenia 😉

reklama
Polecam z calego serca ksiazke Magdy Karpieni Karmienie piersia. Wszystko jest wytlumaczone jak krowie na rowie. Caly mechanizm laktacji, jak i co dziala. To pozwala zrozumiec wiele kwestii na poczatku.

Do góry