reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie piersia

Wiecie, jak ja bym miala miec dziecko rok po roku to nie odstawilabym starszaka tylko dlatego ze sie nastepne urodzilo.

reklama
no mi to tez w gre nie wchodzi, zresztą już pisałam że jak tylko wyjdzie test na tak to mała idziue na mleko mod, ale śmiać mi sie chce jak sobie wyobrazam mnie, taką chudzinę roczną Vi i takie małe babetko przy tych moich wielkich cyckach:-D

Wiecie, jak ja bym miala miec dziecko rok po roku to nie odstawilabym starszaka tylko dlatego ze sie nastepne urodzilo.

ja tak samo !
A przypomniało mi się że kilka lat temu na wakacjach widziałam mame z trojaczkami, dzieciątka tak na oko roczne były i wzbudzały zainteresowanie bo to jak by nie było rzadkość, i widziałam jak ta dzielna mama karmiła maluchy piersią !!!
Jak mi się wtedy wstyd zrobiło że ja mojego jednego nie karmiłam.

Ja z kolei odstawiłabym...

mamusie jak tam Wasze piersi reaguja na karmienie? moje słabo. Tak wczoraj sie im przyjrzałam i koszmar. Bardzo opadły i nie sa juz takie jak keidys. Mam dopieroi 23 lata to co bedzie dalej?:zawstydzona/y:

dla mnie maaaasakra ja jak już wspomniałam jakoś sobie tego nie wyobrażam

Ja z kolei odstawiłabym...

mamusie jak tam Wasze piersi reaguja na karmienie? moje słabo. Tak wczoraj sie im przyjrzałam i koszmar. Bardzo opadły i nie sa juz takie jak keidys. Mam dopieroi 23 lata to co bedzie dalej?:zawstydzona/y:

moje też do ładnych nie należą mam nadzieję że jak skończę karmić to się zrobią z powrotem A/B żeby nie było zwisu do pasa :-)

trzeba trochę poćwiczyc i będzie ok.
U mnie zwis porządny bo i ciężar niemały, a kilka miesięcy temu się zbuntowąłam i zrezygnowąłam ze staników do spania o niebo mi wygodniej ale na piersiom to dobrze nie robi, trudno sie mówi

reklama

Czytelnia

Jak długo dziecko powinno być karmione piersią i dlaczego?

Karmienie piersią przede wszystkim ma zaspokoić potrzeby energetyczne dziecka. W pokarmie znajdują się wszystkie "półprodukty" niezbędne dla szybko rosnącego maluszka. Znajdują się w nim także przeciwciała, których niewykształcony organizm nie jest jeszcze w stanie wyprodukować samodzielnie. Wydaje się, że każda matka powinna dążyć do tego by karmić swoje dziecko przynajmniej przez jeden rok.

Czy dziecko dłużej karmione piersią będzie zdrowsze?
Prawdopodobnie dłuższy okres karmienia przyczynia się do lepszego rozwoju intelektualnego. Dlatego warto karmić piersią, nawet wtedy, gdy dziecko ma już szansę na samodzielne spożywanie innych pokarmów.

Jak kształtuje się psychika dziecka, które jest zbyt długo lub zbyt krótko karmione piersią?

Według ostatnich doniesień im dłuższy jest okres karmienia piersią tym lepszy jest rozwój intelektualny jednostki. Nie można chyba jednak wyciągać zbyt jednoznacznych wniosków, bo może wcale nie chodzi tu o karmienie, a o kontakt z matką.

Do góry