reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie - gorsza/lepsza pierś

Mimi759

Fanka BB :)
Witam dziewczyny...
Mój dwutygodniowy niemowlak od początku wolał jedną pierś. Początkowo tóż po porodzie miałam wklęsłe brodawki i nie umiał ich chwycić. Drugiego dnia nauczył się chwytać jedną - prawą a drugą dopiero wieczorem. W trzeciej dobie dostałam nawału i mały znowu nie umiał chwycić prawej piersi, z lewej nie miał problemu. Karmiłam go zaczynając od lewej i potem zmieniałam na prawą, ale i tak czułam ją że jest mega pełna. Pomogło rozgrzewanie piersi, trochę odciągnięcie pokarmu laktatorem resztę wyssał maluch i już myślałam że wszystko będzie dobrze, karmiłam po równo prawą i lewą piersią. Ale kilka dni temu zauważyłam znowu problem prawej piersi. Otóż mam w niej dużo mniej mleka niż w lewej. Staram się przy każdym karmieniu rozpoczynać od tej piersi by się laktacja wyrównała ale nic to nie pomaga. W lewej mam dużo dużo mleka, aż wycieka, pierś jest pełna, a w prawej dużo mniej. Mały potrafi się najeść tylko lewą piersią a po prawej zawsze muszę mu podać lewą. Dziewczyny doradźcie co zrobić bo już zauważam lekką różnicę w wielkości.

reklama
Rozwiązanie
N
Tak też robię ale zdarza mi się gdy mały jest mocno głodny np w nocy że dla świętego spokoju dam mu tylko tą lepszą. No i wczoraj tak zrobiłam a finał jest taki że obudziłam się z gigant piersią lewą tak że mu ją musiałam dać dla własnego komfortu. Potem zrobiłam okład z zimnej pieluchy żeby nie produkowała nowego mleka.
Tak działa laktacja, przy całkowitym wypróżnianiu piersi organizm dostaje sygnał by produkcja szła pełną parą. Nie patrz na czas jaki maluch spędza przy piersi, dzieci najadaja się w różnym tempie, obserwuj uszko, przy intensywnym ssaniu rusza się charakterystycznie, wtedy wiadomo że dziecko pije i może się najeść nawet w 5 minut, jeśli potrzebuje 30 to i tyle mu pozwól, z tej lepszej piersi spuszczaj pokarm do...
Karm na zmianę, dopiero jeśli z jednej się nie najada dostaw do drugiej, czasami tak bywa że w jednej piersi produkcja jest lepsza, jeśli zawsze maluch będzie opróżniał do końca ta lepsza to zawsze tam będzie większa produkcja

Karm na zmianę, dopiero jeśli z jednej się nie najada dostaw do drugiej, czasami tak bywa że w jednej piersi produkcja jest lepsza, jeśli zawsze maluch będzie opróżniał do końca ta lepsza to zawsze tam będzie większa produkcja
Tak też robię ale zdarza mi się gdy mały jest mocno głodny np w nocy że dla świętego spokoju dam mu tylko tą lepszą. No i wczoraj tak zrobiłam a finał jest taki że obudziłam się z gigant piersią lewą tak że mu ją musiałam dać dla własnego komfortu. Potem zrobiłam okład z zimnej pieluchy żeby nie produkowała nowego mleka.

Ogólnie zasada jest taka, zaczynasz karmienie 10 min jedna pierś, potem 10 min drugą piersią, jak dziecko jeszcze nie najedzone to zostawiasz przy tej piersi. Następne karmienie zaczynasz też tą piersią, z której wcześniej. U mnie się sprawdza, bo też wcześniej miałam w lewej więcej pokarmu.

reklama
Witam dziewczyny...
Mój dwutygodniowy niemowlak od początku wolał jedną pierś. Początkowo tóż po porodzie miałam wklęsłe brodawki i nie umiał ich chwycić. Drugiego dnia nauczył się chwytać jedną - prawą a drugą dopiero wieczorem. W trzeciej dobie dostałam nawału i mały znowu nie umiał chwycić prawej piersi, z lewej nie miał problemu. Karmiłam go zaczynając od lewej i potem zmieniałam na prawą, ale i tak czułam ją że jest mega pełna. Pomogło rozgrzewanie piersi, trochę odciągnięcie pokarmu laktatorem resztę wyssał maluch i już myślałam że wszystko będzie dobrze, karmiłam po równo prawą i lewą piersią. Ale kilka dni temu zauważyłam znowu problem prawej piersi. Otóż mam w niej dużo mniej mleka niż w lewej. Staram się przy każdym karmieniu rozpoczynać od tej piersi by się laktacja wyrównała ale nic to nie pomaga. W lewej mam dużo dużo mleka, aż wycieka, pierś jest pełna, a w prawej dużo mniej. Mały potrafi się najeść tylko lewą piersią a po prawej zawsze muszę mu podać lewą. Dziewczyny doradźcie co zrobić bo już zauważam lekką różnicę w wielkości.
Ja karmię już 2 miesiące i nadal mam w prawej lepsza produkcję niż w lewej, ale jest dużo lepiej niż na początku (miałam zastoje i zapalenia w lewej stąd mniejsza produkcja/gorszy wyplyw). nPrzystawiam tak: zaczynam od gorszej, potem lepsza, i jak jeszcze się nie najada to jeszcze raz do gorszej. Jesli czujesz że mało przy niej przelyka czyli kiepski wyplyw, to można też najpierw przystawic do lepszej i jak tylko poczujesz że przelyka intensywnie czyli jest wyplyw, odessać i przystawic do gorszej. Jak zaczyna cmokac, marudzić przy gorszej, to powtórka. Powinno się poprawić kiedyś , ja u mnie jeszcze nad tym pracuje, ale w razie co to będę karmić z jednej i też się da radę. Powodzenia !

Tak działa laktacja, przy całkowitym wypróżnianiu piersi organizm dostaje sygnał by produkcja szła pełną parą. Nie patrz na czas jaki maluch spędza przy piersi, dzieci najadaja się w różnym tempie, obserwuj uszko, przy intensywnym ssaniu rusza się charakterystycznie, wtedy wiadomo że dziecko pije i może się najeść nawet w 5 minut, jeśli potrzebuje 30 to i tyle mu pozwól, z tej lepszej piersi spuszczaj pokarm do odczucia ulgi jeśli jest bardzo nabrzmiała a jeszcze nie czas na karmienie, najlepiej ruchem odśrodkowym, czyli od brodawki na zewnątrz piersi.

Rozwiązanie
Do góry