reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karmienie brzuchem do brzucha

Natqaa

Fanka BB :)
Hej, wyczytałam gdzies dzisiaj na forum,ze karmienie dziecka na leżąco, gdzie ono lezy na pleckach i tylko przechyla glowe w stronę piersi jest.. zle. Ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego i jakie wynikają z tego zagrożenia?
Druga sprawa, czy wiecie może, czy jak raz dziennie nakarmienie dziecko ściąganym mlekiem butelka, to czy wpłynie to negatywnie na ssanie piersi? Mala przed spaniem nocnym jest strasznie nerwowa przy piersi, nie da się ja za bardzo uspokoic, a nie chce jej kłaść na głodniaka do spania wiec chce jej dawac butle.

reklama
Rozwiązanie
Hej, wyczytałam gdzies dzisiaj na forum,ze karmienie dziecka na leżąco, gdzie ono lezy na pleckach i tylko przechyla glowe w stronę piersi jest.. zle. Ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego i jakie wynikają z tego zagrożenia?
Druga sprawa, czy wiecie może, czy jak raz dziennie nakarmienie dziecko ściąganym mlekiem butelka, to czy wpłynie to negatywnie na ssanie piersi? Mala przed spaniem nocnym jest strasznie nerwowa przy piersi, nie da się ja za bardzo uspokoic, a nie chce jej kłaść na głodniaka do spania wiec chce jej dawac butle.
Moja córcia w nocy czasami się tak właśnie układa i tak je. Nie zawsze ja poprawiam, najczęściej je na boku, ale na pleckach też jej się zdazylo.
A co do butelki to zależy od wieku dziecka. Moja ma 3...
Z tym karmieniem na leżąco to może dlatego że dziecko może się zachłysnąć mlekiem. Ja karmiłam córkę na leżąco ale zawsze kładłam jej główkę na poduszce (taki klinek dla niemowląt). Co do butelki to teoretycznie dziecko może odstawić się od piersi kiedy dostaje butelkę bo latwiej się pije ale moja córka odkąd skończyła 3 miesiące nie tknęła butelki. Pierś i już, do tej pory nie napije się z butelki niczego ale ma już 9msc więc jej nie uczę. Wodę pije z bidonu.

Moja córcia w nocy czasami się tak właśnie układa i tak je. Nie zawsze ja poprawiam, najczęściej je na boku, ale na pleckach też jej się zdazylo.
A co do butelki to zależy od wieku dziecka. Moja ma 3 miesiace, od ok półtora dostaje butelkę 2 razy dziennie i nie odrzuciła piersi, je ładnie, przybiera ok.
Przy starszej córce musialam podać butelkę jak miala 3 tyg że względu na brak przyrostów wagi. Podawałam inaczej, bo po każdym karmieniu odrobinę, ale bardzo szybko pierś odrzuciła całkowicie. Tak więc jeśli to nie noworodek i jeśli butelka faktycznie byłaby raz dziennie to wg mnie nie zaburzy karmienia piersią.

Rozwiązanie
Do góry