Witajcie. Tydzień temu robilam wszystkie badania, zaraz po tym jak okazało się że jestem w ciąży ( 8 tydzien ) . Nigdy nie przechodziłam toksoplazmozy Ani też nie bylam nią zarazona. Wczoraj przez moja nadgorliwość i głupotę , ugryzl mnie mały kot, nie jest on kotem domowym, Ale też nie do końca dzikim ponieważ jest karmiony przez wlasicieli. Czy to sprawa pewna że zarazilam sie od niego toksoplazmoza? I kiedy powinnam zrobić badania aby potwierdzić lub zaprzeczyć? Ps. Jestem na siebie cholernie zła, głupota nie boli (( martwię się
reklama
Rozwiązanie
A kiedy kolejne badania w kierunku toxo?
Byłam szczepiona jako dziecko i w gimnazjum na tezca, zaraz po tym jak ugryzl mnie pies, myślę że nie ma sie czego obawiac. Przerazilam sie ta toksoplazmoza, ja to zawsze coś muszę dorobić wyniki mialam idealne Ale za spokojne by byly noce ''...
reklama
Flammie
Fanka BB :)
Osoby dorosłe powinny być szczepione na tężec co 10 lat. Właśnie dlatego musiałam mieć kolejne szczepienie, bo nie pamiętałam kiedy byłam szczepiona ostatni raz.
Jak mialas szczepienie w ostatnich 10 latach to w porzadku.
Jak mialas szczepienie w ostatnich 10 latach to w porzadku.
Ostatnia edycja:
Wszędzie na Internecie trąbią o tej toksoplazmozie. To był mały kotek, rana też nie duża , przemylam to spirytusem salicylowym, Ale odkąd jest nas dwóch to martwię się pieciokrotnie niż wcześniej. Kot mógł np zjesc surowe mięso, bo są też na podwórku psy i koty czasem im coś podbiora, to mnie martwi
Flammie
Fanka BB :)
Nie martw sie na zapas, bo i tak teraz nic nie mozesz zrobic. Idz do lekarza jak tylko będziesz miała okazję. Jak dziewczyny pisały - nie tak łatwo się zarazić. Do tego jeśli miałaś zwierzęta w przeszłości, zwłaszcza koty, to jest duże prawdopodobieństwo, że już przeszłaś toksoplazmoze.
Ranę obserwuj, bo zakażenie też się może zdarzyć i wtedy może być antybiotyk potrzebny.
Trzymam kciuki.
Ranę obserwuj, bo zakażenie też się może zdarzyć i wtedy może być antybiotyk potrzebny.
Trzymam kciuki.
sylwiawalerianczyk
Zaangażowana w BB
Wizyta u lekarza nie zaszkodzi po co żyć w niepewności.
Powtorzylas jeszcze raz??
Tokso łatwiej się zarazić choćby od mięsa, dziewczyny juz pisaly zresztą to nie będę spamowac.
Nie panikuj.. Od małego żyje ze zwierzętami, teraz mam w domu 8 kotów, jaszczurkimetc. Plus koty ogrodowe. Do tego pracuje w wolontariacie z kotami i nigdy nie miałam tokso. Dobrze, że odkazilas ranę. Dziewczyny wszystko napisały, jedyne co jam nadal masz stresy to powtórzyć Badanie ale takim panikowaniem tez sobie i maluchowi nie pimagasz..
Tokso łatwiej się zarazić choćby od mięsa, dziewczyny juz pisaly zresztą to nie będę spamowac.
Nie panikuj.. Od małego żyje ze zwierzętami, teraz mam w domu 8 kotów, jaszczurkimetc. Plus koty ogrodowe. Do tego pracuje w wolontariacie z kotami i nigdy nie miałam tokso. Dobrze, że odkazilas ranę. Dziewczyny wszystko napisały, jedyne co jam nadal masz stresy to powtórzyć Badanie ale takim panikowaniem tez sobie i maluchowi nie pimagasz..
reklama
Podziel się: