reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jestem przerażona😨

reklama
No to pozostało jechać samej kiedy poczujesz większe skurcze 🤷‍♀️ Ewentualnie jak poród będzie już w trakcie to możesz wezwać karetkę.
Chciała bym jechać sama ale kiedy przy pierwszej ciąży nie odeszły mi wody A zaczely się skurcze i położna w szpitalu mi przebijala A przy 2 odeszły mi wody i dopiero miałam skurcze. Czy taxiarz mnie zabierze bo z tego co wiem może odmówić tak samo jak karetka

No to jak pisałam wyżej - zgłaszaj się na IP na KTG. Jak wyjdą skurcze, to Cię zostawią.
Tylko za każdym razem bierz ze sobą spakowaną torbę i dokumenty ;-)

No ale jaka jest różnica między sąsiadem, koleżanką czy mężem a wezwaniem taxi? Tak samo mogą nie zdążyć dojechać. Karetka to raczej na ciężkie przypadki a nie poród. Hotel, no bez przesady. 30 minut jazdy to nie jest wieczność. Po prostu jak zaczną się skurcze lub odejdą wody to jedź.

A jakaś koleżanka, znajoma ? Może z klas od twoich synów z jakąś mamą zawiążesz kontakt, czyby w razie czego mogła ciebie podrzucić ? Ktoś z pracy ?
Najwyżej zadzwonić faktycznie po karetkę, że nie masz auta, nikt z sąsiadów nie ma prawka, mąż za granicą i co jakiś czas krzyczysz do słuchawki że rodzisz, że masz częste skurcze, że boli, że nie masz jak dojść do samochodu a co dopiero prowadzić, że dzwoniłaś do koleżanki ale nie odbiera telefonu. To już tak skrajnie, ryzykownie.

Może pogadaj z mężem ,żeby szybciej wrócił (o ile to możliwe bo nie wnikam czym się zajmuje) i był w gotowości.
Z karetką to serio może być różnie... 😱

reklama
Karetka moze odmówić przyjazdu do porodu.

Bardziej bym się zastanowila nad jakims hotelem blisko szpitala na ostatni tydzień 🤷‍♀️

Maz moj jest ratownikiem. U nas w okolicy nigdy ciezarnej nie odmowili przyjazdu. Ale powodem do wezwania karetki jest b.szybko postepujacy porod, krwotok, ale tak naprawde to jada do kazdego.

Autorko, moze byc tez tak, ze karetki beda na innych wyjazdach i wtedy bedziesz czekac. Moze byc nawet to wiecej niz 30 min, czyli twoja droga taksa do szpitala.

Do góry