reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

JEM ZDROWO - kącik kulinarny

reklama
Ania// stawiasz mi później personalnego trenera i karnet na siłownie, za wrzucanie przepisów na takie smakołyki:-D
Wygląda obłędnie.. mniam:-)
 
mnie się też strasznie spodobało :) też w weekend zrobmy bedziemy się wszystkie objadać to i wszystkie zrzucimy później :) a taki karnet po porodzie by się przydał hehe
 
29geqg1.jpg


Galaretkowiec

Składniki:
500ml mleka ( 2 szklanki),
35g cukru (3 łyżki),
4g cukru wanilinowego ( 1 łyżeczka),
4 galaretki (najlepiej o różnych kolorach),
25 g żelatyny ( 3 łyżki)

Przygotowanie:
Galaretki rozpuścić: każdą w 250 ml wody. Wlać do głębokich talerzy lub innych pojemników, w których łatwo się je pokroi w kostkę po stężeniu. Galaretki pozostawić do całkowitego stężenia.
Żelatynę rozpuścić w 300ml gorącej wody. Mleko zagotować razem z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać razem, zdjąć z palnika i odłożyć do całkowitego ostudzenia. Galaretki pokroić w kostkę, wymieszać razem by kolory się zmieszały. Zalać ostudzonym mlekiem. Włożyć do lodówki, pozostawić do całkowitego stężenia.
 
Pasta jajeczna wersja ekspresowa czyli moja ulubiona:

Gotujemy jajka na twardo (ilość zależy od naszych chęci ale wydaje mi się że 6szt to minimum :-p), ścieramy na grubych oczkach, kroimy szczypiorek, dodajemy majonez i ketchup, sól i pieprz. Mieszamy i wcinamy :D
 
reklama
Ja też taką robię ale bez ketchupu a z serem tarkowanym, pamiętam, że babcia dodawała masło jeszcze, ale nam kg zbędnych nie potrzeba ;-)
A to coś dla zdrowia malucha:
6 jaj, puszka tuńczyka w sosie wł. (w kawałkach tylko), ze 4 ogórki kiszone, szczypior lub natka pietr., 2 łyżki majonez (lub jak ktoś nie może jogurt grecki), sól, pieprz do smaku. Wszystko kroicie w kostkę, zielsko wiadomo jak i mieszacie. Można i na bogato- dodać jeszcze tarkowany żółty ser ale to już full wersja :-)
 
Ostatnia edycja:
Do góry