reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jedzenie- przepisy,porady kulinarne :)

Ja ostatnio zaspokoiłam swoją (główną od jakiegoś czasu) zachciankę ... wrąbałam 0.5kg czarnych porzeczek :-) pycha!

reklama
Wczoraj na przemian wrabalam kanapki z pasta rybna i kanapki z czekolada:baffled:
Dzis zdecydowanie kielbaski kroluja, ale do wieczoraj jeszcze daleko:tak:
No i od poczatku ciazy uwielbiam kakao, szczegolnie wieczorkiem,:happy2:
Poza tym jak siedze sama w domu to ciagle czegos szukam w lodowce;-)

Dziewczyny ratunku!!
Nie mam pomysłu na obiad!!
Taki upał, że nawet jeść się nie chce, a co dopiero robić. Poratujcie, podrzućcie jakiś pomysł na szybkie, łatwe i przyjemne danie obiadowe. Coby długo przy garach nie trzeba było stać, ale żeby się M najadł, bo jak głodny to zmierzły :angry:

Ja ostatnio zajadam się wraz z moim, młodymi ziemniaczkami oraz mizerią. Do tego kefir lub maślanka. Pycha. Można spokojnie najeść się. Masę młodych warzyw jest, np gotowany kalafior czy fasolka szparagowa. Nie jest to wyszukane ale szybkie do przygotowania, lekkostrawne i na taki upał genialne. Aaa I CHŁODNIK - to na pewno, robi się go chwilkę. Smacznego :-)

a ja ostatnio się zajadam takim szybkim obiadkiem:
-młode ziemniaczki (nie trzeba stac długo przy garach:-))
- jajka sadzone( usmażone taki aby wypływało żółtko) dla meza robie 3 dla siebie 2
- do tego pomidory z cebulą w śmietanie

pycha!!!!! wiem ze takie chłopskie jadło ale ja to uwielbiam:-D

Dokładnie tak jak syla pisze, danie szybkie i przepyszne a zamiast cebulki można dać szczypiorek, trochę lżejsze.
A ja wczoraj robiłam spaghetti z pieczarkami, małą cebulką i papryczką ostrą, którą można ominąć, i śmietana do tego jako sos, naprawdę szybkie, inne i smaczne :) a tu przepis: http://najsmaczniejsze.pl/2009/07/spaghetti-z-pieczarkami/

Ostatnia edycja:
oj ja uwielbiam jajko sadzone ;-) kocham :-) u mnie z jajkiem je sie ziemniaczki duszone (uwielbiam duszone ze smaluszkiemi skwareczkami) albo smażone :-) dzisiaj właśnie będe miała duszone :-)

Dzięki dziewuszki za pomoc, faktycznie zrobię ziemniaczki i jajeczko sadzone. I mizerię. Leciutko wyjdzie :)
A jak się robi chłodnik? :confused: Nigdy nie robiłam... A duszone ziemniaczki?? Też nie znam..
Te kebabowe/gyrosowe sałatki po mnie chodzą, o których wcześniej pisałyście, ale kurcze, z tym chyba trochę roboty jest, nie chce mi się w taki upał, może jak się zrobi odrobinę chłodniej:cool2:

elinek duszone ziemniaczki to poprostu, gotujesz ziemniaki normalnie, już obrane, jak sie ugotują to ja dodaję smalcu ze swkarkami i troszkę mleka i duszę je na puree :-) lubię tez dodac podsmazonej na smalcu cebulki pokrojonej w kostkę, boczku wedzonego podsmażonego, ale mocno wędzona kiełbaskę podsmażoną :-)

reklama
To ja polecę pyszny schabik, ewentualnie filet z piersi kurczaka. Ja robię zawsze w wersji ze schabem bo u mnie nie wszyscy jedzą kurczaka. A więc:
kotlet rozklepujemy jak na schabowy, solimy, pieprzymy, na to kładziemy troszkę cebulki, tak żeby przykryła cały kotlet [czytałam też o wersji z pieczarkami, ale nie testowałam], na to dajemy plaster sera, na to majonez i wkładamy do piekarnika do temp. mniej więcej 180 stopni na 20-30 minut. Do tego daję ugotownay ryż i jakąś sałatkę w najprostszej formie, tj. sałata, pomidor, ogórek i to z sosem sałatkowym knorra włoskim bądź koperkowo-ziołowym.

Do góry