reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jakie podjąć kroki po usunięciu jajowodu z powody ciąży pozamacicznej?

Paula2510

Zaangażowana w BB
Cześć :)

Napiszę tak krótko jak to możliwe, żeby jak największej części z Was udało się zatrzymać nad problemem, z którym się obecnie borykam.

Z powodu wykrytej ciąży pozamacicznej w lewym jajowodzie, przeprowadzono laparoskopię, podczas której usunięto jajowód.

Dotarłam już chyba do końca internetu, nie znajdując niestety jednoznacznej odpowiedzi na pytanie: co dalej w kontekście starania się o kolejną ciążę (daj Boże zdrową)?

Są dwa jajniki, jest jeden jajowód - nie wiem tylko w jakiej kondycji, czy drożny, sprawny itp..

Czy w takim przypadku najlepszą praktyką jest sprawdzenie drożności pozostawionego jajowodu przed kolejnymi staraniami o ciążę?

Niestety nie wiem co powinnam zrobić a chciałabym znaleźć jedyne, najlepsze rozwiązanie przy moim jedynym już jajowodzie.

Proszę Was o pomoc :) być może konsultowałyście już podobną sytuację ze specjalistami?

reklama
Rozwiązanie
Cześć!
Historia Pauli podnosi na duchu, reszta z nas nadal walczy. Bardzo mi przykro że Cię to spotkało, ale pozytywnie że drugi jajowód sprawny 💪 miałaś wcześniej problemy z pęcherzykiem?
U mnie od czasu usunięcia jajowodu w lipcu działa tylko jajnik bez jajowodu. Teraz też jestem po pierwszym cyklu z aromkiem, drugi jajnik się obudził ale wytworzył tylko mały pęcherzyk.
Trzymam kciuki za Ciebie :)
Mam nadzieje ze nam tez sie uda :) Wczesniej nie monitorowalam cykli ale mielismy dwie ciaze biochemiczne wiec pecherzyki byly bezproblemowe. Wyszla mi tez ureaplasma i ma nadzieje ze to ona byla winna tych niepowodzen a teraz juz bedzie z gorki :) Trzymam kciuki zeby drugi jajnik sie obudzil na dobre- daj znac w nastepnym cyklu jak...
reklama
Kurde, mi nikt nie mówił zeby kontrolowac bete. Dali 3 miesiace i zyczyli szczescia. Wszystkie robilyscie bete przed nastepna proba o zajscie w ciaze?
Nie nie. Bete musisz kontrolować tak po miesiącu od zabiegu bądź poronieniu, żeby upewnić się że spadła do zera.
Ale jak nie masz żadnych zaburzeń hormonalnych , miesiączkę masz to na pewno ci spadła i wszystko Ok.

Dziewczyny robilam oo tygodniu betę i jest trochę wyższa wynik 63 a tydzień temu 43. Wiecie czym to może być spowodowane? Miała któras tak?

Dziewczyny robilam oo tygodniu betę i jest trochę wyższa wynik 63 a tydzień temu 43. Wiecie czym to może być spowodowane? Miała któras tak?
Nie chce Cie w żaden sposob straszyć, ale może to być tzw ciążowa choroba trofoblastyczna. Mogły pozostać jakies resztki po ciąży i to sobie żyje swoim życiem, a nie powinno.. skonsultuj się pilnie z lekarzem.

Nie chce Cie w żaden sposob straszyć, ale może to być tzw ciążowa choroba trofoblastyczna. Mogły pozostać jakies resztki po ciąży i to sobie żyje swoim życiem, a nie powinno.. skonsultuj się pilnie z lekarzem.
Dzwoniłam niż do doktora i w przyszłym tygodniu pojadę na wizytę. A co to za choroba. On też coś mówił że mogło coś zostać. I trzeba sprawdzić

Dzwoniłam niż do doktora i w przyszłym tygodniu pojadę na wizytę. A co to za choroba. On też coś mówił że mogło coś zostać. I trzeba sprawdzić
Najlepiej jak poszukasz sobie artykułów naukowych/ publikacji na ten temat w internecie. W dłuższej perspektywie, gdybys tego nie kontrolowała, może się przekształcić w nowotwór, wiec trzeba się pozbyc czym prędzej tego co pozostało (o ile to jest przyczyna powolnego wzrostu bety u Ciebie)

Najlepiej jak poszukasz sobie artykułów naukowych/ publikacji na ten temat w internecie. W dłuższej perspektywie, gdybys tego nie kontrolowała, może się przekształcić w nowotwór, wiec trzeba się pozbyc czym prędzej tego co pozostało (o ile to jest przyczyna powolnego wzrostu bety u Ciebie)
Dokładnie..muszę mieć rękę na pulsie.datego w poniedziałek jeszcze raz powtórzę no i do lekarza pójdę

reklama
Kurczę nawet nie macie pojęcia jak die boję, jak się wystraszyłam teraz cały weekend znowu będę czekać na badanie i na wizytę 😣😏
Doskonale Cię rozumiem.. dobrze, ze wartośc bety jest mała, masz to pod kontrolą :) stres w niczym nie pomoże, wiec postaraj sie w miarę możliwości zrelaksować w weekend. Nie przez takie rzeczy ludzie przechodzą :) to jest do zrobienia! Głowa do góry i dawaj znać w przyszłym tygodniu

Do góry