reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jakie podjąć kroki po usunięciu jajowodu z powody ciąży pozamacicznej?

Paula2510

Zaangażowana w BB
Cześć :)

Napiszę tak krótko jak to możliwe, żeby jak największej części z Was udało się zatrzymać nad problemem, z którym się obecnie borykam.

Z powodu wykrytej ciąży pozamacicznej w lewym jajowodzie, przeprowadzono laparoskopię, podczas której usunięto jajowód.

Dotarłam już chyba do końca internetu, nie znajdując niestety jednoznacznej odpowiedzi na pytanie: co dalej w kontekście starania się o kolejną ciążę (daj Boże zdrową)?

Są dwa jajniki, jest jeden jajowód - nie wiem tylko w jakiej kondycji, czy drożny, sprawny itp..

Czy w takim przypadku najlepszą praktyką jest sprawdzenie drożności pozostawionego jajowodu przed kolejnymi staraniami o ciążę?

Niestety nie wiem co powinnam zrobić a chciałabym znaleźć jedyne, najlepsze rozwiązanie przy moim jedynym już jajowodzie.

Proszę Was o pomoc :) być może konsultowałyście już podobną sytuację ze specjalistami?

reklama
Rozwiązanie
Cześć!
Historia Pauli podnosi na duchu, reszta z nas nadal walczy. Bardzo mi przykro że Cię to spotkało, ale pozytywnie że drugi jajowód sprawny 💪 miałaś wcześniej problemy z pęcherzykiem?
U mnie od czasu usunięcia jajowodu w lipcu działa tylko jajnik bez jajowodu. Teraz też jestem po pierwszym cyklu z aromkiem, drugi jajnik się obudził ale wytworzył tylko mały pęcherzyk.
Trzymam kciuki za Ciebie :)
Mam nadzieje ze nam tez sie uda :) Wczesniej nie monitorowalam cykli ale mielismy dwie ciaze biochemiczne wiec pecherzyki byly bezproblemowe. Wyszla mi tez ureaplasma i ma nadzieje ze to ona byla winna tych niepowodzen a teraz juz bedzie z gorki :) Trzymam kciuki zeby drugi jajnik sie obudzil na dobre- daj znac w nastepnym cyklu jak...
Ja tez przeżywam a mam teraz bardzo dużo ciężarówek wokoło. Mało tego w terminie porodu mojego dziecka z cp urodziło 5 sąsiadek. A ja tego dnia nie wyszłam z domu bo miałam dola.
Pierwszy raz słyszę taka historie ze cięli jajowod. Szok ze on potem tak dobrze zadziałał. Myslalm ze ci lek podali.
Cp można wykryć dzieci badaniu bety. U mnie była zbyt niska ale to jescze nikogo nie zaniepokoiło naroamit była powyżej 3000 a wtedy już musi być widać zarodek w macicy a jego tam nie było dlatego lekarz szukał aż znalazł. No u mnie tez pekniecie i krew w otzrewnej.

reklama
Za każdym razem bardzo wzruszają mnie nasze historie z cp.. wielka szkoda, ze nie istnieje możliwość wykrycia cp na bardzo wczesnym etapie, np przy wykonywaniu testu ciążowego.. zazwyczaj lekarze każą czekać jeszcze trochę „bo może za jakiś czas zobaczymy zarodek w macicy” :/ a my czekamy, czekamy, a później okazuje sie, ze sytuacja jest bardzo poważna i zagraża naszemu życiu.
Niestety, skoro już padło na nas, to znaczy, ze jesteśmy na tyle silne, ze sobie z tym poradzimy i finał każdej z nas będzie szczęśliwy
Na pewno :) Trzeba wierzyć że będzie dobrze.... To bardzo pomaga... Tylko trzeba uzbroić się w dużo cierpliwości... Na każdego przyjdzie odpowiednia pora i zostaniecie mamusiami szybciej niż myślicie :) Serdecznie tego wszystkim Wam życzę... Ja z perspektywy czasu widzę jak trudną drogę przeszłam... Ale wiem że warto.... Bo macierzyństwo jest naprawdę wspaniałe :) Wszystkiego dobrego... Pozdrawiam.

Ja tez przeżywam a mam teraz bardzo dużo ciężarówek wokoło. Mało tego w terminie porodu mojego dziecka z cp urodziło 5 sąsiadek. A ja tego dnia nie wyszłam z domu bo miałam dola.
Pierwszy raz słyszę taka historie ze cięli jajowod. Szok ze on potem tak dobrze zadziałał. Myslalm ze ci lek podali.
Cp można wykryć dzieci badaniu bety. U mnie była zbyt niska ale to jescze nikogo nie zaniepokoiło naroamit była powyżej 3000 a wtedy już musi być widać zarodek w macicy a jego tam nie było dlatego lekarz szukał aż znalazł. No u mnie tez pekniecie i krew w otzrewnej.
Musieli ciąć jajowod bo już pękał... Chwila moment i wszystko by się rozlało a wtedy groźnie się robi.... W pierwszej ciąży pozamacicznej podali mi metotrexat i po tym leku nazajutrz wszystko pękło.... Akurat u mnie tak się skończyło u innych zapewne nie kończy się w ten sposób... Ja miałam dwa razy otwierany cały brzuch niestety... No ale wszystko dobrze się skończyło i doczekałam się dwójki wspaniałych dzieciaków :)

Musieli ciąć jajowod bo już pękał... Chwila moment i wszystko by się rozlało a wtedy groźnie się robi.... W pierwszej ciąży pozamacicznej podali mi metotrexat i po tym leku nazajutrz wszystko pękło.... Akurat u mnie tak się skończyło u innych zapewne nie kończy się w ten sposób... Ja miałam dwa razy otwierany cały brzuch niestety... No ale wszystko dobrze się skończyło i doczekałam się dwójki wspaniałych dzieciaków :)

A pisałaś ze laparoskopia była

A złe zrozumiałam. Mo ja tez jestem po dwóch otwieraniach brzucha wiec rozumiem
Cię. Mam nadzieje ze te zrosty już nie namieszają więcej.
No ja już zakończyłam proces prokreacji hihih. Dwójka łobuziaków mi wystarczy w zupełności :) Więc już teraz poprostu ogólnie człowiek chce być zdrowy i oczywiście żeby dzieciaki były zdrowe. Nic więcej się nie liczy. Wam również życzę wszystkiego dobrego :) Oby jak najszybciej spełniły się Wasze najskrytsze marzenia.... Wierzę że niebawem tak będzie :) Pozdrawiam.

@aneczka85_1 czyli jak dziś już te paski owulacyjne sa słabsze to już po owulacji czy jescze jest?

Kochana od pozytywa owu jakoś w ciągu 24/48 h wiec niema sensu robić dalej pasków . W klinice lekarz powiedział ze większa szansa jest przed owu wiec mam nadzieje ze starasz się a nie czekasz na dwie krechy na teście .

reklama
@aneczka85_1 czyli jak dziś już te paski owulacyjne sa słabsze to już po owulacji czy jescze jest?

Pokaz swoje testy , popatrz na moje . Ten całkiem z lewej dopiero pozytywny . Zrobiony w sobotę w 12 dc . W piątek miałam monitoring i pęcherzyk o wielkości 19mm. Test przedostatni już prawie pozytywny . U mnie pękają jak maja 22-23 także by się zgadzało

Do góry