reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jakie obiadki dla 8 miesięcznego dziecka ze skazą białkową

Witam wszystie mamy!
Widzę, że troszkę się tu cicho zrobiło, jednak może ktoś tu zajrzy?
Nasz synek ma 8 m-cy i ma skazę plus małe AZS. Jemy Nutramigen, zupki i owoce i zaczynamy z kaszkami. Chodzi mi właśnie o nie, bo co do owoców, warzyw i mięs nie mamy problemu. Nie mamy za to pojęcia jakie kupić kaszki, czy kleiki. Tzn mamy unikać wszelkich produktów zawierających cokolwiek co ma choćby ślad mleka - czyli mleko w proszku, serwatka itp? Wtedy odpada prawie wszystko....Czy może przy skazie chodzi o to, by unikać stricte nabiału (jogurty, śmietana, serki - bo mleko krowie to oczywiste, że i u zdrowych dzieci teraz odpada)?
Jakie macie doświadczenia?

reklama
Witam wszystie mamy!
Widzę, że troszkę się tu cicho zrobiło, jednak może ktoś tu zajrzy?
Nasz synek ma 8 m-cy i ma skazę plus małe AZS. Jemy Nutramigen, zupki i owoce i zaczynamy z kaszkami. Chodzi mi właśnie o nie, bo co do owoców, warzyw i mięs nie mamy problemu. Nie mamy za to pojęcia jakie kupić kaszki, czy kleiki. Tzn mamy unikać wszelkich produktów zawierających cokolwiek co ma choćby ślad mleka - czyli mleko w proszku, serwatka itp? Wtedy odpada prawie wszystko....Czy może przy skazie chodzi o to, by unikać stricte nabiału (jogurty, śmietana, serki - bo mleko krowie to oczywiste, że i u zdrowych dzieci teraz odpada)?
Jakie macie doświadczenia?
Moj synek tez ma AZS, miedzy innymi skaze bialkowa i jest uczulony na wiele zeczy i u nas jak narazie sprawdzaja sie kaszki ryzowe Bobovity. Dosypuje sie je tylko do preparatu mlekozastepczego i gotowe. :-)

jest jeszcze sinlac - kaszka bezmleczna i bezglutenowa - mozna ja podawac z prepatarem mlekozastepczym i robic z niej ciasteczka i rozne kluseczki ;-)

dzięki wielkie!
nie mieszkam w Polsce i widzę jednak, ze Wasze rada na nic się nie zdadzą:-(. Weszłam na str Bobovity i faktycznie tu JEST wybór! U nas póki co poza Sinlac'iem znaleźliśmy jedynie dwie inne kaszki bez czegokolwiek mlecznego w składzie, w tym tylko jedną smakową. Do tego zaznaczają na opakowaniu, że produkt itak "może zawierać śladowe ilości mleka"... Tu do wszystkiego dodają mleko w proszku lub serwatkę :-( - nawet do większości słoiczkowych obiadków! Chyba będziemy musieli się zaopatrzyć w Polsce przy okazji...

Sinlac robi się na wodzie bo to pełnowartościowy posiłek Na mleko pozwalają go czasami dodawać pediatrzy jak dzieci mają problemy z przyrostem wagi:tak: Możesz kaszki robić sama np kupujesz płatki ryżowe gotujesz na wodzie dodajesz owoce miksujesz i do tego mieszanka. Można też kaszę jaglaną, kleik lub kaszkę kukurydzianą. Może poszperaj na necie jest taka szwajcarska firma Holle oni mają duży wybór kaszek bezmlecznych i chyba są sklepy które to wysyłają za granicę

Pierwsze przykazanie matki alergika: CZYTAĆ ETYKIETY!!!!Ja taka mądra, bo zaliczyłam wtopę i podałam obiadek z króliczkiem, tyle, że Hanię mi wysypało a na etykiecie doczytałam 10% mleka pełnego:-(I to niestey cecha większości obiadków, czy Risotto, czy pomidorowa( pomidorowa ma jeszcze zakazany u nas sok winogronowy)
Hania ma 10 mięsięcy i toleruje większość warzyw do których dorzucam fasolę czerwoną, soczewicę, ryż i kaszę- ale u nas przetestowane, że to może.
Polecam sugestię Rubi, bez dzienniczka ani rusz. Po 4 miesiącach notowania mam sciągę towarów zakazanych i dozwolonych.
I jeszcze jedno , póki pewnego produkty się nie poda nie wiadomo czy maluch będzie na nie uczulony czy nie. Pomijam te które testy alergiczne ewidentnie wykryły za złe.
I jeszcze różne są możliwości brzuszka, niektóre dzieci nie podołają fasoli czy cebuli bo dla nich nawet nie alergizujące, ale poprostu ciężkostrawne, a niektóre się zarzerają- jak moja Hania:tak:

Witam:-)
Moja córeczka ma osiem miesięcy i jest na nutramigenie bo po kolkach i wysypce stwierdzono, że ma alergię na białko mleka krowiego. Kolki mineły, wysypka też ale borykamy się z silnym ulewaniem. Ciężko idzie mi rozszerzanie diety mojej córci. Tzn. Je dynie z ziemniaczkiem, brokuły, pije soczek jabłkowy ale jak tylko podam jej marchewkę to ulewa jak fontanna całe pokarmy. A w słoiczkach praktycznie zawsze jest marchewka. Co robić? Z tego co czytam to Wasze ośmiomiesięczne pociechy jedzą o wiele więcej od mojej i martwię się, że moja Julcia jest do tyłu z dietą. Poradźcie mi coś proszę. Pisałyście też, że dzieci miały kupki ze śluzem. Ja też zauważyłam śluz w kupkach córeczki. Co to oznacza?

reklama
cześć dziewczyny! ja od paru miesiecy borykam sie z wysypka u mojego skazowca....nic nie pomaga, ani eliminacja produktów ani kremy, a co sadzicie o Atoterm pp ?

Do góry