reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jakie kaszki dla niemowlaka

Poldka

Zaangażowana w BB
Witam, możecie doradzić jakie kaszki podajecie swoim maluchom?
Moja 6,5 miesięczna córeczka ma duże opory przed piciem z butelki. Próbowałam różnego mleka, najlepiej podchodzi jej Bebiko, ale i tak nie pije go dużo. Wychodziło po 100-150 ml dziennie od kiedy odłączyłam ją od piersi. Pediatra doradziła żebym dawała jej kaszki. Tak więc rano i wieczorem daję jej kaszkę Nestle zdrowy brzuszek, a do deserku na podwieczorek dodaję kaszki mannej z mm. Kaszki je łyżką i taką formę preferuje. Dzięki temu spożywa ok. 500ml mm dziennie.
Chcialam ostatnio kupić jakieś inne kaszki dla odmiany, spędziłam przy półkach dobre pół godziiny i nie znalazłam kompletnie nic, co nie byłoby nafaszerowane cukrem :/ macie może jakieś sprawdzone, dobre kaszki albo coś innego co mogłabym podawać na bazie mleka?

Ostatnia edycja:
reklama
Polecam wszelkiego rodzaju płatki: jaglane,ryzowe,gryczane dobre sa tez gotowe kaszki Holle lub Sun mozna je podawac z owocami lub na mleku.

Dziecko w tym wieku nie musi pić z butelki! Jeśli do tej pory nie używało i nie toleruje to nawet nie ma sensu uczyć już butelki - podaj w kubku, bidonie itd.
Co do kaszek... Polecam wszelkie kasze. Jaglana, orkiszowa, gryczana. Gotuję jaglankę (na kilka porcji), przed podaniem dodaję owoc, blenderuję i gotowe.

Nie musi pić z butelki, wiem o tym. Ale z bidonem, kubkiem niekapkiem jest ten sam problem. Kupiłam doidy cup i też pluje, odwraca głowę i tyle. Do tego ciągle budzi sie raz albo dwa w nocy, więc nie wyobrażam sobie podawać jej jedzenia łyżeczką.

Nasza kruszynka tez ma pół roczku i tez miałam z nią problem zeby cokolwiek wypijamy butelki ale strzałem w dziesiątke okazała sie butelka philips avent z uchwytami i teraz pije i z butelki i pierś i nie ma żadnego problemu:) a małej na noc dajemy kaszkę z nestle

Nie musi pić z butelki, wiem o tym. Ale z bidonem, kubkiem niekapkiem jest ten sam problem. Kupiłam doidy cup i też pluje, odwraca głowę i tyle. Do tego ciągle budzi sie raz albo dwa w nocy, więc nie wyobrażam sobie podawać jej jedzenia łyżeczką.

No to musicie próbować do skutku, coś na pewno załapie! Szkoda, że odstawienie nastąpiło tak nagle, gdyby najpierw nauczyła się pić z czegoś poza piersią byłoby łatwiej. Ale na pewno zaradzicie i coś w końcu jej zacznie odpowiadać, przyzwyczai się.

A czy są jakieś kaszki poza Nestle? Mam wątpliwości co do ich składu. Na razie podaję dziecku głównie kaszkę kukurydzianą, robię też kleiki ryżowe, mam wtedy pewność że nie ma w nich cukru i innych substancji typu maltodekstryna. Chciałabym jednak jakoś urozmaicić dziecku jego eko-menu:)

Poczytałam trochę o kaszkach Holle wspomnianych w waszych postach i faktycznie mają super skład, bez zbędnych dodatków. Wypróbuję w następnym tygodniu! Dzięki że o nich wspomniałyście.

reklama
Do góry